Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Nip og nus om dine roser

Når roserne første vidunderlige flor klinger af, sidder de visne blomster tilbage og skæmmer de nye blomster, der springer ud senere på sommeren. Men skal blomsten nippes af?
Jesper Carl Corfitzen - 
24. juni 2015

Mange rosenelskere nusser om deres roser og nipper de visne blomster af. Især alle de flergangsblomstrende roser – også kaldet remonterende roser – vil kvittere for en sådan kærlige omsorg ved at sætte endnu flere og endnu skønnere blomster. Jo mere du nusser og renser af, desto flere nye knopper vil roserne sætte.

Det pynter at fjerne de visne blomster - ikke mindst på hvide roser. Her er det rosen 'Mme Hardy'. Foto: Gusta Clasen

Samtidig holder du roserne sunde og undgår, at de visne roser ødelægger de nye knopper, der sidder tæt på – hvilket kan ske især i vådt vejr. Det er også en god idé at fjerne visne eller syge blade og nedfaldne blade, da du derved mindsker riskoen for sygdomme og skadedyr.

Nogle af de flergangsblomstrende roser har en tendens til at sætte hyben. Dem bør du også plukke af, hvis du ønsker et ekstra blomsterflor. På den måde kan du skubbe hybensætningen til senere på sommeren.

På remonterende roser er det godt at fjerne hyben løbende, da du derved kan få rosen til at give endnu et blomsterflor. - Fotograf: Gusta Clasen

Roser for de travle - og hybenelskerne

Du behøver dog ikke at undvære roser i haven, fordi du har for travlt til rosennusseri. Nogle roser kræver nemlig knap så meget kærlig omsorg. Det gælder de fleste af de roser, der kun blomstrer én gang. Her er det ikke nødvendigt at nippe de visne blomster af – faktisk tværtimod.

Når de engangsblomstrende roser er afblomstret – normalt i slutningen af juli, svulmer frugtknuden – rosens hyben – op, modnes og får løbende mere og mere farve. Hyben findes i mange former, farver og størrelser afhængigt af rosens art og sort.

Rosernes hybenpragt kan være helt uimodståelig smuk, og er netop en af de engangsblomstrende rosers store kvaliteter. Det gælder ikke mindst for mange af vildroserne, som er værdifulde at dyrke både for blomsternes og hybenenes skyld.

Det er ikke kun rosernes blomster, der er smukke. Her er det et væld af hyben hos Rosa multiflora. - Fotograf: Flickr

Husk også at vande

Når det kommer til roser, er der ikke noget med sjatvanding eller overbrusning. Det er bedst at vande på jorden under roserne og i tørre perioder, som specielt er april og maj. Her skal du vande med mindst 10 liter vand per kvadratmeter. Rosenbede vandes mindst hver 14. dag, men gerne en gang om ugen.

Husk, at selv om jorden ser mørk og fugtig ud, kan der være meget tørt to cm nede. Der skal falde mindst 20 mm regn, før roserne har glæde af den. Efter tre-fire år i jorden kan mange af de historiske roser faktisk klare sig uden vanding.