Gå til hovedindhold
Bakker med små planter i vindueskarm.
Foto: Flickr
Artikel - Sådan gør du

Trin for trin: Forkultivering af planter indendørs

Det er både sjovt, nemt og billigt at formere planter fra frø, og så får du planter i kassevis. Her får du vores tips.
Frank Kirkegaard Hansen - 
tor. 3. dec. kl 11:53

Forkultivering betyder egentlig blot, at du sår frøene indendørs, så de kommer i gang tidligere, end hvis du skulle vente til det var varmt nok til at så frøene ude i haven. Forkultivering - eller forspiring, som det også ofte kaldes, er en effektiv metode til at få mange planter - og til at få nogle af de arter og sorter, som du ikke lige finder i havecentret.

Du kan forkultivere langt de fleste slags planter, men nogle er lettere at have med at gøre end andre. Og det kan kræve en lidt større tålmodighed – hvis du sår stauder, træer eller buske, da de kan være længe om at spire. 

Sådan gør du:

  1. Fyld potter eller bakker med let fugtig så- og priklejord, og pres det lidt sammen så det får en jævn og fast overflade. 
  2. Spred frøene over jorden
  3. Pres frøene let ned med fingeren, hvis de er store. Eller drys blot et tyndt lag jord over (brug eventuelt en si). Der skal ikke være mere jord over frøet, end frøets diameter. Erstat eventuelt det øverste lag jord med et tyndt lag perlite. 
  4. Sæt bakken/potten i et minidrivhus, eller dæk med plastikpose for at holde på fugten.
  5. Supplér med kunstlys, eller dyrk frøene i et solrigt vindue eller frostfrit drivhus. 
  6. Tjek jævnligt, at overfladen ikke tørrer ud, og vand om nødvendigt med en vandforstøver. Plasker du vand i foroven med vandkanden, risikerer du, at de små spirer bliver revet op med rode og skyller rundt i jordoverfladen.
  7. Når frøene har spiret, skal du fjerne overdækningen og sænke temperaturen. 

Små spirer

Frø med hård skal

Store frø med en hård skal kan udblødes et døgn i vand inden såningen, så spirer de nemmere. Alternativt kan du ridse i dem med et stykke fint sandpapir.

Såning af enkelte frø

Frøene kan – hvis de ikke er meget små – sås enkeltvis i små enheder i såbakker. Så slipper du for det meste besvær med at prikle om og kan let flytte planterne direkte over i større potter, når de bliver 5-10 cm høje. 

Små planter i potter.

Såning af små frø

Små frø kan være svære at håndtere og næsten umulige at fordele jævnt hen over en såbakke. Det kan være en fordel at blande dem med noget fint sand og herefter drysse blandingen ud over jorden med en saltbøsse eller lignende.

1) Hæld frøene ned i en beholder med fint sand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Drys frøbladingen jævnt ud over såbakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3) Tryk frøene let ned, så de netop får kontakt med jorden og kan optage fugt.

 

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.