Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Er du ny haveejer?

Ny i haven - det er slet ikke så svært, som det måske ser ud til. Øvelse gør mester. Her er 5 gode råd til nye haveejere.
17. marts 2022

Skjulte skatte og blomstring hele året

Sommeren er over os, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

- Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer sig blinde på enkelte planter frem for at se haven i sin helhed, siger Louise Møller, der er Haveselskabet fagredaktør og som i mange år også har siddet i Haveselskabets rådgivning. 

Louise Møller kommer her med at par råd til haveejerne, så de kan undgå de mest almindelige begynderfejl:

- Et klassisk problem - ikke kun hos nybegyndere - er, at man går i gang med alt for meget på én sæson. Staudebedet skal blomstre og køkkenhaven bugne af grøntsager. Men det er tidskrævende at etablere nye bede, indkøbe planter eller så og passe grøntsager i en køkkenhave, og man risikerer, at man slet ikke har tid til at nyde sin have, siger Haveselskabets ekspert.

Pas på havens skjulte skatte

En anden klassisk begynderfejl er, at man er for hurtigt ude med saks, sav og spade, så Louise Møller råder til, at man ser, hvad haven har at byde på, inden man går i gang med den store omlægning.

- Selv om det måske ikke er til at se, kan en have gemme på mange skjulte skatte, fx et lidt anonymt træ, der først i efteråret viser sin sande værdi med smukt efterårsløv. Eller et mylder af forårsblomster, der gemmer sig under græsplænen. Hvis man graver og fælder for hurtigt, risikerer man at tage livet af mange fine planter i haven, lyder hendes råd.

Tænk på blomstring året rundt

Når man skal købe planter til sin nye have, kan man let blive forført af alle de blomstrende planter i havecentret. Det sker selv for garvede haveejere.

- Men hvis man kun køber planter, der blomstrer nu og her, vil man komme til at mangle blomster i haven på andre tidspunkter af sæsonen. Derfor kan det betale sig at planlægge plantekøbet og måske søge råd hos lidt mere erfarne haveejere, siger Louise Møller.

Det er også godt at satse på planter med smukke blade, så der er noget, der pynter i haven, også når planterne ikke blomstrer.

At besøge andres haver kan også give god inspiration til, hvad man skal plante i haven. Gennem Haveselskabets Åbne Haver kan man hele sommeren besøge private haver over hele landet, hvor haveejerne gæstfrit inviterer besøgende indenfor. Du kan finde de åbne haver lige her. Det kan være grænseoverskridende at gå ind gennem en fremmed havelåg, men det er altså en fantastisk oplevelse. Flere åbne haver har også, når sæsonen er til det, plantesalg og her er det muligt at finde "grønt guld"

Du lærer af dine fejl

Men selvom du begår fejl som ny i haven og nogle af grøntsagerne ikke spirer, eller de nyindkøbt plante hænger med næbbet, så fortvivl ikke.

- Du kan ofte nå at så noget nyt i løbet af sommeren, fx kan man så salat i køkkenhaven, der hvor andre frø ikke har spiret, og de vil hurtigt vokse frem og lukke hullerne. Og har du brug for et godt haveråd, kan du jo altid melde dig ind i Haveselskabet, så du kan få hjælp i vores rådgivning, siger Louise Møller.

5 gode råd fra Haveselskabet til nye haveejere

  • Pas på du ikke gaber over for meget på én gang.
  • Giv den nye have tid.
  • Stir dig ikke blind på blomsterne.
  • Undersøg, hvor store træer og buske bliver, inden du planter dem.
  • Fortvivl ikke, hvis noget går galt. Selv for de garvede er det ikke alt, der lykkes.

Gode planter for havebegynderen

Er man helt grøn haveejer, er det nemt at starte med prydbuske som dronningebusk, klokkebusk og sommerfuglebusk.

Vil man kaste sig over stauderne, så er planter som storkenæb, hosta, stjerneskærm, sankthansurt og katteurt gode begynderplanter.

Sommerblomster som stolt kavaler, frøkenhat og morgenfruer kan man nemt så de steder, hvor haven mangler kulør, og så gør de sig godt i en dejlig sommerbuket

Lyst til at være med i Haveselskabet - en forening af 30.000 glade havemennesker, der deler og dyrker haveglæden? Medlemmer modtager magsinet HAVEN, bliver inviteret til spændende arrangementer, får adgang til specielle medlemspriser og får svar på alle havespørgsmål hos Haveselskabets rådgivning.  Haveselskabet er en non profit forening med 750 frivillige fordelt over hele landet.