Gå til hovedindhold
Den nye serie af rosenskønhedsøje, Coreopsis rosea. Fra venstre 'Twinklebells Red', 'Twinklebells Purple' og 'Twinklebells Pink'.
Den nye serie af rosenskønhedsøje, Coreopsis rosea. Fra venstre 'Twinklebells Red', 'Twinklebells Purple' og 'Twinklebells Pink'.
Artikel - Inspiration

Nye, forfriskende sommerblomster

Der er god grund til at udforske det enorme univers af sommerblomster, når krukkerne skal plantes til. Nye sorter af gamle kendinge kommer hele tiden til og det giver nye muligheder for farvekombinationer og sammensætninger.
Louise Møller - 
02. november 2017

Et af de store højdepunkter i havekalenderen er, når krukkerne skal plantes til med sommerblomster. Så ved man at foråret endelig har fået fat, og sommeren er lige om hjørnet.

Udvalget af sommerblomster er enormt – næsten så stort, at det kan være svært at overskue. En tur på planteskolen kan få én til at føle sig som et lille barn i en slikbutik, og ofte ender man, i overført betydning, med at vælge det slik, man har prøvet før, og som man ved smager godt.

Men der er bestemt grund til at udforske det store univers af sommerblomster. Hvert år kommer mange nye forbedrede sorter til, samtidig er der andre, gode gedigne kendinge, der går i glemslen. De drukner alle i mængden, hvilket er synd, for de har mange gode egenskaber.

Haveselskabet vil gerne slå et slag nogle af de sommerblomster, som måske ikke pr. automatik står øverst på indkøbssedlen, men som fortjener lidt mere opmærksomhed. 

Angelonia ’Serena’ og ’Serantina’

Den er kendt under navnet engleblomst eller blot angelonia, Angelonia angustifolia, men har ikke noget officielt dansk navn. Planten bliver 25-30 cm høj og blomsterne kan minde om løvemund i lille størrelse. Der findes sorter med hvide, blå, violette og rosa blomster. 

Angelonia Engleblomst

Det er yndig krukkeplante, som passer godt sammen med andre lave sommerblomster som bacopa, petunia, lobelie eller højere planter som pragtkærte, Gaura, og edderkoppeplante, Cleome

Angelonia er nem at passe, da den ikke skal nippes. Som andre sommerblomster skal den gødes jævnligt over sæsonen, men så er man også sikker på smukke blomster hele sommeren. 

Tagetes ’Strawberry Blond’

En gammel kending i nye klæder. Denne nye sort af udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula, har blomster i flere nuancer på samme plante, hvilket giver et fantastisk gyldent farvespil. Blomsterne skifter farve efterhånden som de springer mere og mere ud, og går fra rød til glødende mørkorange og over i gulorange og laksefarvet.​

Tagetes Strawberry Blond

Den kan bruges på samme måde, som man altid har brugt Tagetes. Den kan fint bruges som kant i havens bede, men er også en fortrinlig krukkeplante, som går sammen med andre sommerblomster i gule og orange nuancer.   

Fløjlsblomst er en af de mest nøjsomme og robuste sommerblomster, der findes. Den holder sig smukkest, hvis de visne blomsterhoveder nippes af. Hvis den også forkæles med en smule gødning, så holder den sig flot og blomsterrig helt frem til frosten. 

Rosenskønhedsøje 'Twinklebells'

Denne nye serie af rosenskønhedsøje, Coreopsis rosea, blomstrer massivt med et hav af små klare blomster, som vil lyse enhver terrasse eller altan op. Den fås i tre smukke farver: 'Twinklebells Pink', 'Twinklebells Purple' og 'Twinklebells Red'. De bliver ca. 30 cm høje med en kompakt opret vækst.

Nye serie af rosenskønhedsøje, Coreopsis rosea Twinklebells

Med den rette pasning kan blomstringen strække sig fra tidlig sommer til langt ind i efteråret. Hvis planten klippes ned efter den første hovedblomstring, vil der komme endnu en smuk blomstringsperiode. 

Rosenskønhedsøje tager sig godt ud, hvis de plantes solitært i krukker, men faktisk kan de også plantes i havens staudebede, for de er hårdføre, og kan godt klare en dansk vinter, hvis de plantes i havejorden. I krukker kan overvintring være vanskelig. 

Den nye serie af rosenskønhedsøje, Coreopsis rosea. Fra venstre 'Twinklebells Red', 'Twinklebells Purple' og 'Twinklebells Pink'.

Havenelike Dianthus caryophyllus Sprint Special

Havenellike: Sprint special ’Peman’

Havenellike, Dianthus caryophyllus, er endnu en gammel kending, men de senere år er der sket meget forædling, så nye forbedrede sorter er kommet til. Blandt andre denne serie, Sprint Special, bestående af fire farver: violet, cerise, lys lilla og mørk lilla.

De har en kompakt, rund vækst og bliver helt tæt af blomster. Perfekte i altankassen eller i krukker enten alene eller sammen med andre sommerblomster.

Havenellike skal vandes og gødes regelmæssigt. I løbet af sommeren kan planterne blive for store eller lange, men man kan uden problemer klippe dem tilbage, og derved opnå endnu en smuk blomstring.  

Havenelike Dianthus caryophyllus Sprint Special

Havebrøndsel

Havebrøndsel, Bidens ferulifolia, er en rigt forgrenet og busket sommerblomst med mange blomster. Indtil for få år siden fandtes havebrøndsel kun i forskellige gule nuancer, men de seneste par er stadig flere nye sorter i spændende farver dukket op.

Havebrøndsel kan nu også fås i en rigtig flot rosa farve ’Pretty in Pink’ og en meget frisk hvid ’White Delight’. Derudover er der også kommet tofarvede i gule/orange farver ’Blazing Glory’ og ’Blazing Fire’ - alle med et karakteristisk gult øje. 

Havebrøndsel Bidens ferulifolia

Havebrøndsel passer perfekt til alle havens krukker. Både plantet alene eller sammen med andre selskabsplanter som fx pragtkærte eller fjerblomst. Eller en kreativ sammenplantning med bladbeder, bronzefennikel eller chiliplanter.

Som de fleste andre sommerblomster trives havebrøndsel bedst i fuld sol. Passet med regelmæssig vanding tilsat lidt gødning, har man en blomstrende fornøjelse hele sommeren.

Havebrøndsel Bidens ferulifolia

Rundbladet pelargonie – Pelargonium zonale-hybrid ’Brocade’

Pelargonie er en af vores gode gamle sommerblomster, og de seneste år er der også kommet sorter frem med brogede blade i forskellige nuancer, farver og strukturer. Senest er en ny serie med fire sorter kommet frem: ’Brocade Salmon Night’, ’Brocade Cherry Night’, ’Brocade Rheinberg’ og ’Brocade Fire’. 

Pelargonia zonale Brocade

Bladene er i sig selv utroligt smukke, og det betyder, at man selv i en regnfuld sommer, hvor blomsterne kan klaske sammen, alligevel har noget flot og frodigt at kigge på. 

Pelargonie skal vandes regelmæssigt og gødes lidt sommeren igennem. Når man løbende plukker de gamle blomster af, vil man få en plante, der blomster kontinuerligt igennem hele sæsonen.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.