Gå til hovedindhold
Allium ‘Lavender bubbles’. Foto Haveselskabet
Allium ‘Lavender bubbles’. Foto Haveselskabet
Artikel for alle

Nye, spændende planter vandt priser ved årets Chelsea Flower Show 2021

Et judastræ, et prydløg og et husløg fik medaljer ved årets Chelsea Flower Show i London. Desuden blev en elskelig prydbusk kåret som årtiets bedste haveplante.
Morten Linnemann, Haveselskabet - 
22. september 2021

Ved det årlige Chelsea Flower Show i London, blev der som vanligt givet medaljer til nye sorter af planter, der har noget ekstra at byde på. Blandt 18 finalister, blev der af det engelske haveselskab, RHS, givet medaljer til de følgende planter:

Guld-medalje
Judastræ, Cercis candensis, ‘Eternal Flame’

Judastræ, Cercis candensis, ‘Eternal Flame’

Judastræ er en stor busk eller lille træ, med hjerteformede blade, der blomstrer lyserødt i foråret, og resten af sommerhalvåret pryder haven med sit løv. Den nye sort ‘Eternal Flame’ er en ekstraordinær forvandlingskugle, hvis løv skifter farve løbende igennem sommerhalvåret. Først er bladene mørkerøde, skiftende til en varm orange og senere til gyldengule farver.

Judastræ er fuldt hårdfør i Danmark, men trives bedst et beskyttet sted i nogenlunde læ. ‘Eternal Flame’ bliver 3-4 meter højt.

‘Eternal Flame’ er ikke endnu til salg i Danmark.

Sølv-medalje
Prydløg, Allium ‘Lavender Bubbles’

Prydløg, Allium ‘Lavender Bubbles’

Mange forbinder prydløg med de store, enkelte, lilla blomsterhoveder i maj og juni. Den nye sort ‘Lavender Bubbles’ opfører sig mere som en staude i den forstand, at den blomstrer senere, nemlig i juli og august, og at hver plante løbende sender massevis af lilla blomsterhoveder op i 30-35 centimeters højde. Fuldt hårdfør i Danmark.

Den kan fås i Danmark, så spørg efter den i dit lokale havecenter.

Bronze-medalje
Husløg, x Semponium ‘Sienna’

Husløg, x Semponium ‘Sienna’

Den iøjnefaldende ’Sienna’ har mørkerøde blade med en lysende grøn blomstermidte. Med en højde på 30-40 cm er den meget velegnet som krukkeplante. Den er hårdfør ned til -4 og derfor ikke egnet til at plante ud i haven, men skal gerne stå beskyttet om vinteren. ‘Sienna’ er ikke bare en ny sort, men faktisk den første krydsning mellem to forskellige arter; Sempervivum ‘Green Ice’ and Aeonium ‘Ice Warrior’.

Årtiets plante
Kvalkved, Viburnum plicatum f. tomentosum ‘Kilimanjaro sunrise’. Foto: Marie Shallcross
Foto: Marie Shallcross

Kvalkved, Viburnum plicatum f. tomentosum ‘Kilimanjaro’

Ved hvert årti giver det engelske haveselskab, RHS, også mulighed for at almindelige haveejere kan stemme på den bedste plante blandt vinderne fra det foregående tiår (det skulle så have været i 2020, men på grund af corona, blev det markeret i 2021).

I år faldt folkets valg på kvalkved, Viburnum plicatum f. tomentosum ‘Kilimanjaro’ - en stor busk på 2,5-3,5 meters højde. Den udmærker sig både med smuk hvid til lyserød blomstring i foråret og flot efterårsløv. Den blev i 2015 kåret til årets plante og nu altså også til årtiets plante.

Annonce