Gå til hovedindhold
Georginer
Foto: Gusta Clasen
Artikel for alle

Op med georginerne

Når den første nattefrost rammer landet, er det tid at redde georginer og andre frostfølsomme knolde.
Frank Kirkegaard Hansen - 

Georginer, Dahlia, og andre frostfølsomme knoldvækster klarer ofte det første svirp af nattefrost og blomstrer lystigt videre. Men når frosten får planterne til at falde sammen i toppen, er det på tide at grave knoldene op og redde dem ind i varmen, hvis du vil have glæde af dem næste år.

Planter er stadig levende, da det endnu kun er den øverste del af planten, der er ødelagt af frosten. Hele rodsystemet og knoldene er fuld af næring, der kan bruges til næste års blomstring. Hvis du skal have glæde af planterne næste år, så skal de op, inden frosten får fat i rødderne. Det gælder alle knoldvækster som georginer, knoldbegonier, gladiolus, chokoladecosmos m.fl.

Georgineknolde

Opbevaring indendørs

Knoldene skal opbevares køligt men frostfrit. Ikke for fugtigt, så de rådner, men heller ikke så tørt, at de skrumper ind. Det gælder om at finde den rette balance.

Den sikreste metode er at grave dem op og lade dem tørre lidt, så jorden let kan rystes af. Læg dem et par dage på nogle aviser under et halvtag eller et andet tørt og køligt sted.

Når knoldene er rene og tørre, lægger du dem i flade kasser med spagnum. Det skal være et køligt sted, f.eks. en kælder eller en isoleret garage. Spagnummen skal dække knoldene og må ikke være knastør. Den skal føles behagelig at røre ved, ikke for fugtig og slet ikke våd. Læg en avisside hen over kassen, så spagnummen ikke så let tørrer ud.

Opbevaring i potter

En lidt nemmere variant af den indendørs opbevaring kan bruges, hvis du har dyrket planterne i krukker. Så kan du blot tage hele molevitten indenfor med krukke, jord og knolde. Kun toppen klippes af først.

Jorden i krukkerne er som regel af en god porøs blanding, der er udmærket til opbevaring af knolde. Med den rette placering kan de blive stående i krukkerne, indtil de begynder at spire næste forår. Det er ikke nødvendigt at vande krukkerne.

Når knoldene begynder at spire, er det en god ide at give dem ny jord at vokse i. De kan herefter placeres lyst og lunt, så væksten for alvor får fat. En fast placering udendørs kræver dog fortsat frostfrie nætter.

Fotograf: Frank Kirkegaard Hansen

Opbevaring udendørs

Er du i tvivl, om du overhovedet gider have besværet med at opbevare knoldene, eller har du bare ikke de rigtige forhold indendørs? Så kan du tage chancen og lade knoldene blive i jorden.

Frostfrie forhold kræver dog en eller anden form for overdækning, f.eks. halm, blade eller isoleringsmåtter, der lægges over jorden. Jorden må heller ikke være for våd, så det er godt at supplere med plastik.

Endelig kan du også vælge at lægge knoldene i en polystyrolkasse, der stilles et beskyttet sted eller graves ned i jorden. Den kan også bruges til kartofler, rodfrugter og andre grøntsager, der skal opbevares frostfrit.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.