Gå til hovedindhold
Tegning af bedet
Foto: Finn Jørsboe
Artikel for alle

Otte planter til sol og tørke

Otte planter til et smukt og farvestrålende bed på et sted med tør og mager jord.
Gusta Clasen - 
28. maj 2015

Her får du nogle små portrætter af otte planter til et smukt og farvestrålende bed et solrigt og tørt stes fx ved terrassen.

Se bedplan og en nærmere beskrivelse af bedet her

Tørt bed

Alpeenghavre

Helictotrichon sempervirens, er en dekorativ græs med en let og graciøs vækst. Den vokser i en tue på cirka 50 cm i højden med ret stive, smalle, delvist stedsegrønne blade, som har en sølvblå farve. I juni-juli kommer de grågule aks, som hæver sig over bladene på 120 cm høje, let buede strå. Den stammer fra Sydeuropas steppeområder og trives på en tør, veldrænet jord i sol. 

Tørt bed

Alunrod 'Caramel'

Heuchera ’Caramel’ får smukke karamelfarvede blade. Den bliver 30 cm høj, og er fin som kantplante i bedet, da den dækker jorden godt med sine store, stedsegrønne blade. Bladene er gyldne ved udspring og bliver med tiden dybere i farven. I maj til juli får den små cremefarvede blomster. Sorten ’Caramel’ trives både i sol og halvskygge. Den er forholdsvis tørketolerant, når den først er veletableret, men den er slet ikke så tørketålende og solelskende, som de andre planter i bedet. Den er derfor lige på kanten af at være egnet til bedet, men kom alligevel med, fordi den passer så godt i farven. Den vil dog have godt at lidt ekstra pleje i form af lidt kompost og vanding i tørre perioder, og den vil trives bedst, hvis den vokser i skyggen fra nogle af de højere planter i bedet.

Tørt bed

Glat merian 'Herrenhausen'

Origanum laevigatum ’Herrenhausen’ bliver 40 cm høj og blomstrer fra juli til september. Blomsterne er stærkt rosa med vinrøde bægerblade, og de tiltrækker mange bier og sommerfugle. Væksten er buskagtig og bladene små, tilspidsede, ægformede og matgrønne. De har en dejlig aromatisk duft, og kan ligesom almindelig oregano bruges som krydderurt, selv om smagen ikke er helt så kraftig. Planten selvsår sig flittigt. Den trives i sol på en veldrænet og kalkholdig jord, og er meget tørketålende.

Tørt bed

Kongelys 'Helen Johnson'

Verbascum ’Helen Johnson’ er en utrolig smuk sort med 90 cm høje, let forgrenede blomsterspir i en støvet brunrosa farve. Den blomstrer fra juli til august, og tiltrækker mange insekter. Blomstringen kan forlænges, hvis man afpudser de visne blomster. Planten er som regel toårig, men ved at fjerne blomsterstænglen ved afblomstring, kan man få den til at opføre sig som en flerårig staude . Bladene sidder i en roset, og de er langstilkede, stedsegrønne, ovale, let rynkede og har en grågrøn farve. Kongelys trives i sol på tør, veldrænet, kalkholdig, næringsfattig og sandet jord. 

De smukke orange og brunlige sorter af kongelys være svær at skaffe både som frø og planter.

Tørt bed

Makedonsk blåhat

Knautia macedonica, danner en roset af stedsegrønne blade, hvorfra de tynde, 60-80 cm lange stængler forgrener sig opefter. Blåhat får, trods navnet, mørkt vinrøde blomster. Planten blomstrer over en lang periode fra maj til oktober, især hvis man fjerner de visne blomster. Den tiltrækker mange sommerfugle, og selvsår sig lidt. Planten tilføjer både lethed og en smule vildskab til bedet, da stænglerne lægger sig henover og snor ind imellem de andre planter i bedet. Trives i solen i rimelig næringsholdig og gerne kalkholdig, veldrænet jord.

Tørt bed

Røllike 'Terracotta'

Achillea ’Terracotta’ blomstrer fra juni til august med karakteristiske flade blomsterskærme. Blomsterne har en fantastisk smuk terracotta-orange farve, som bleger til gullig hen over sommeren, og som også er smukke, når planten er afblomstret.  De oprette stængler bliver 60-70 cm høje, og er tæt besat med fintfligede mørkegrønne blade, som har en aromatisk duft. Planten kan give hudallergiske reaktioner hos personer med sart hud. Almindelig røllike trives på tør og sandet jord i sol.

Tørt bed

Småblomstret salvie 'Caradonna'

Salvia nemorosa ’Caradonna’ får ca. 50 cm høje, spidse blomsteraks med mørkt blåviolette læbeblomster og brunviolette højblade i juni til september, som tiltrækker mange insekter. Hvis planten skæres tilbage efter afblomstring, får den et nyt hold blomster senere på sommeren. Stænglerne er oprette, firkantet og mørke i farven og bladene er aflange, let rynkede og aromatisk duftende. Den trives i sol på normal til tør havejord.

Tørt bed

Ægte blåkant 'Walkers Low'

Nepeta racemosa ’Walkers Low’ er en rigtblomstrende staude, som får lavendelblå læbeblomster i aks fra juni til august. Sorten ’Walkers Low’ bliver cirka 50 cm høj og lægger sig dekorativt ud over kanten af bedet. Stænglerne er firkantede og bladene er grågrønne, hårede og aromatisk duftende. Planten er nem at få til at trives, da den trives i både sol og halvskygge og kan vokse på alle normale, veldrænede eller tørre havejorde. Skæres planten kraftigt tilbage efter afblomstring, bliver væksten mere kompakt, og planten blomstrer igen.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.