Gå til hovedindhold
Spejldammen i Haveselskabets Have.
Spejldammen i Haveselskabets Have.
Om Haveselskabet

På studietur til Danmarks smukkeste haver

Anlægsgartnerelev Carl Johan Gleerup Jeppesen fortæller om sin første haverejse, der blev gennemført med støtte fra vores kampagne "Støt de unge".
06. september 2016

Carl Johan Gleerup Jeppesen var én ud af syv unge, grønne studerende, der modtog støtte fra Haveselskabets indsamling ”Støt de unge”. 

Carl Johan er 18 år og fra Frederikshavn, hvor han læser til anlægsgartner. Han modtog støtte til at kunne deltage i Haveselskabets haverejse "Danmarks smukke haver" i juli 2016 arrangeret af Ålborg, Nibe, Hammer Bakker, Midthimmerland og Hals kreds. 

Carl Johan har sendt os denne fine beskrivelse og fotos fra turen, som gik til fem skønne haver i Danmark.

Carl Johan

1) Livets have på Egeskov slot

Det første sted vi besøgte var også det største sted - Egeskov Slot på Fyn. Et smukt gammelt slot omgivet af en fantastisk park med alt, hvad dertil hører: roser, høje hække, store plæner, og så hvad der gør en slotspark fuldendt: en ældgammel labyrint, som desværre er lukket ned for offentligheden. 

Vi blev budt velkommen af slotsgartner, Peter Bonde Poulsen, som på bedste vis gav os en fin og uddybende rundvisning i størstedelen af slottes park. 

Et af de nyeste anlæg er ”Livets Have”, en sansehave på 3500 m2, som er inspireret af de fire årstider. Haverummene er inddelt i forskellige farver. Anlægget er meget fantasifuldt lavet, bl.a. har man rundt omkring placeret små springvand, alle støbt i beton, hvor man har brugt en fjernsynsparabol som form. 

Vi så også Fuchsiahaven med 800 forskellige fuchsiasorter. De ældste planter er op til 80-90 år gamle, og rosenhaven med lave buksbomhække, hvor alle rosentyper er repræsenteret: engelske roser, storblomstrede roser, slyngroser osv. Imponerende!

Vi spiste frokost på en af de tilhørende restauranter og havde derefter lidt tid på egne hånd i park og væksthus med salg af planter og div. En svale fuldendte oplevelsen, da den ønskede os held og lykke ved at gøre, hvad svaler gør lige ned i hovedet på mig.

Herefter fortsatte turen mod Sjælland og hovedstaden.

2) Peter Wibroes barokhave i Søllerød

Efter indkvartering på ”Ibsens Hotel” centralt beliggende i København City mødtes vi alle igen i bussen og kørte mod Søllerød nord for København, hvor vi skulle besøge Peter Wibroes have.

Ved Peter Wibroes have blev vi allerede ved indgangen klar over, at inde bag den store jernlåge gemte der sig noget, man ikke normalt finder i Danmark. Da lågen blev åbnet for os og Peter Wibroes datter tog imod, følte man slet ikke, at man var i Danmark mere. Spejlbassiner, springvand, faconklippede taks, buksbom, cypres og andet udover et antal af alverdens figurer og skulpturer. En meget anderledes have og en helt utrolig stemning bredte sig.

Den tidligere reklamemand Peter Wibroe har skabt en fantastisk barokhave. Haven kalder han ”Exillion”. Peter Wibroe købte i 1970’erne huset i Søllerød og senere tilstødende grunde, hvorefter det blev muligt, at bygge yderligere et hus og lysthuse alle i samme barokstil, som hovedbygningen. 

Fra Peter Wibroes have i Søllerød.

Udover de formklippede buksbom, så vi blåregn, agapanthus, lavendel, dagliljer og japansk løn. Jeg så en Paulownia for første gang og velduftende citustræer skabte også en lidt sydlandsk atmosfære. Vi blev budt på vin og snacks på den herlige terrasse. 

Denne første skønne haverejsedag blev afsluttet med et dejligt måltid på ”Brede Spisehus”.

3) Haveselskabets Have på Frederiksberg

Vi starter dag 2 med en tur til Haveselskabets have på Frederiksberg, som lige siden 1880 har været beliggende ved Frederiksberg Runddel med indgang samme sted som Frederiksberg have.

I Haveselskabets Have blev vi budt velkommen af gartner og landskabsarkitekt Louise Møller fra Haveselskabet, der detaljeret fortalte om havens historie og om Det Kgl. Danske Haveselskabs historie og funktion, både nu og før i tiden.  

I haven er de fleste haveejeres smag repræsenteret. Her er alt fra gammeldags rosenhave med lave buksbomhække, hvor de originale er fra slutningen af 1800-tallet, til et i dansk havehistorie forholdsvis ny indretning: et abetræ, Araucaria araucana.

Det der gjorde størst indtryk på mig, ikke kun i Haveselskabets Have, men på hele turen, var havens vandhave, som er grundlagt i 1985. Et meget smuk og fredfyldt sted - en have i haven med spejlbassiner og vandløb på kryds og tværs med skulpturer og figurer hist og her. Der var en - måske planlagt - forsømt- og forladthed over stedet trods de mange arbejdstimer, som lægges i havens vedligeholdelse. Meget charmerende, romantisk og idyllisk. I det hele taget en flot og spændende have med noget for enhver smag.

Fra vandhaven i Haveselskabets Have.

4) Landbohøjskolens Have

Vi fortsatte på Frederiksberg – nu til Landbohøjskolens Have – en del af Københavns Universitet.

I Landbohøjskolens Have blev vi vist rundt af havens leder, Lars Birck, som besidder en enestående energi og fortælleevne, foruden hans enorme viden om alt i haven. Han fortalte om havens samling af gamle flotte træer.  Hvorfor de var placeret, hvor de var og om deres historie. Han viste os, at man på store gamle træer stadig kan se podestedet. 

Der findes mange sjove planter i haven, som man ikke ser så mange steder, fx Echeveria, Iresine lindenii og rød og grøn Alternanthera ,som dannede et fint mønster på plænen, tæppebed kaldes det. Det tilplantes hvert år efter det samme mønster som stammer helt tilbage fra 1920erne. Der er fantastisk smukt i haven, og der gøres også en stor indsats for at holde den.

Vi sluttede af med at spise vores medbragte mad i afdelingen med sommerblomster, grøntsager og meget andet. Vi hørte om Stevia, en sukkersød grøn plante, som bruges, som sødemiddel i madvarer, men vi hørte også om giftige planter, som man havde fjernet fra haven for tilfældets skyld.

5) Nina Ewalds have i Holte

Herefter kørte vi atter nordpå til forfatter og journalist Nina Ewalds have i Holte. Hos Nina Ewald bliver man klar over, hvor spændende og hyggelig en lille have kan være. 

Nina Ewald, som i øvrigt selv er meget glad for Haveselskabets Have, som vi jo lige havde besøgt, forklarede, hvordan hun med fuldt overlæg havde placeret bede og græsplæne, så haven kom til at virke større, og synes jeg, derfor mere fremkommelig. Det er en have, man kan gå på opdagelse i længe - og det gjorde vi. 

Det er en spændende have, som ikke kun vrimlede med blomster og andet planteliv, men også med dyreliv på grund af de meget charmerende og hyggelige bistader, som var placeret i det ene hjørne af haven - det samme hjørne, hvor der i øvrigt også stod fine planter til salg. 

Udover haven var der også stor interesse omkring Nina Ewalds lille udvalg af egne bøger og forskellige haveblade, som hun solgte på sin terrasse.

6) ØsterGRO – en taghave på Østerbro

Dagens sidste have – ØsterGRO er en økologisk tagfarm med 600m2 køkkenhave og spisested, som er placeret på 4. sal på taget af Danmarks ældste bilauktionshus på Østerbro i København. Et spændende og inspirerende sted for enhver køkkenhaveejer, men garanteret også for mange andre.

Her mødte vi Christian, den ene af tre unge mennesker, alle med interesse for økologi og bæredygtighed, som sammen har etableret og udtænkt konceptet ØsterGRO helt fra bunden. Han gav os en god fortælling om stedet og om ideen bag.

Jeg er totalt imponeret over det kæmpe arbejde, det uden tvivl har været at etablere farmen. Da Christian oven i købet fortalte, at de efter at have etableret farmen første gang måtte slæbe alt ned igen på grund af et utæt tag for endnu en gang at slæbe det hele op på taget igen og starte forfra. Sikke et held, at der er elevator!

Dagen afsluttes med fælles middag på restaurant SALT på Admiral Hotellet på Esplanaden.
Dejlig gåtur hjem til vores hotel, is på Strøget, forbi Rundetårn, kigger vinduer hos Bering Blomster osv.

7) Paradishave ved Hesede

Søndag morgen forlod vi Ibsens Hotel og satte kurs mod Gisselfeld Kloster, som ligger mellem Haslev og Næstved.  

Her blev vi mødt af Greg Kobett, som driver Paradehuset på Gisselfeld Kloster sammen med Stig Lauritsen Hos os i Vendsyssel kender vi også Greg og Stig fra deres flotte julepyntning af Voergård Slot – har selv været der adskillige gange.

Greg gik ombord på bussen og guidede os ud til ”Paradishave” - en skov af eksotiske vækster, træer og buske, som en gang har stået i rækker, fordi det oprindeligt var en planteskole ved navn Hesede Planteskole.

Planteskolen blev etableret af Gisselfeld Kloster i 1813, men blev lukket i 1925. Planterne blev dog stående og danner i dag et spændende vildnis, der mest minder om noget, man kun ser på film. 

8) Paradehuset på Gisselfeld Kloster

Efter en herlig tur med Greg som underholdende guide sluttede vi med en rundtur gennem parken ved Gisselfeld Kloster, hvor Greg fortsatte sine fortællinger, bl.a. om slottets fiskedamme, fine vandfald og andet. 

Vi endte ved Paradehuset, hvor Stig Lauritsen bød alle velkommen. Her fik vi serveret frokost i de dejlige omgivelser. Frokosten blev hurtigt spist, for vi kunne næsten ikke vente med at gå på opdagelse i Stigs og Gregs fantastisk spændende butik, som både bød på planter, krukker og et hav af ting og sager, som vil pynte i både drivhus og have.

Fra Paradehuset ved Gisselfelt Kloster

9) Keramikerens have

Herefter kørte bussen sydover mod Tappernøje og Maglebjerggård til keramikeren Helle Bolgens dejlige have og tilhørende orangeri og meget mere. 

Haven er landligt beliggende med udsigt over Præstø Fjord. Den er smukt inddelt i farver. Her er der fokus på en hyggelig stemning med høns/hønsehus i haven og det skønneste orangeri bygget af Helles mand kun af genbrugsmaterialer.

Det var et rigtigt dejligt sted at besøge og efter en lille handel i Helles keramikbutik og dejlig kaffe med kage i haven, vendte vi næsen hjemad mod Nordjylland med Ålborg, som endestation.

Fra keramiker Helle Bolgens have.

Min første haverejse

Dette var min første haverejse, og den var fantastisk! Der var fuld fart på, og vi så mange dejlige, inspirerende og meget afvekslende steder og haver. 
Jeg siger tusind tak for modtagelse af legatet fra Haveselskabet til betaling af min rejse. Jeg har set så meget, mødt spændende mennesker og gjort erfaringer, som dagligt kan være til stor nytte og inspiration under mit daglige arbejde, som anlægsgartnerelev.

Med venlig hilsen

Carl Johan Gleerup Jeppesen
Frederikshavn
 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.