Gå til hovedindhold
Squash.
Squash. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Pas på bitter squash

Spyt squashen ud, hvis den smager bittert. I sjældne tilfælde kan squash nemlig indeholde et stof, der giver mavepine og opkast.
Max Jørgensen - 
15. august 2007

Squash har normalt en fin, neutral smag, som egner sig til mange madretter. Men i sjældne tilfælde, smager den bittert, og så er det med at spytte ud med det samme. Den grimme smag skyldes stoffet cucurbitaciner, som kan fremkalde opkast, mavesmerter og diarré. Det vidste en familie fra Helsingør intet om, så de spiste deres hjemmedyrkede squash med bitter smag med det resultat, at to af familiemedlemmerne fik en ordentlig gang dårlig mave.

Gennem tusinder af år har vi fremavlet en squash, der er fri fra den bitre smag, og dermed også det ubehagelige stof. Og Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen fortæller, at det er første gang siden 1998, at der er rapporteret om sygdomstilfælde forårsaget af squash. Selv om symptomerne på en forgiftning kan være kraftige, er de ufarlige. Men det er en god idé at smage på squashen, før du bruger den til madlavning. Smager den bittert eller metalagtigt, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du smider den ud.

Annonce

HAVEN i august

Få inspiration til sensommeren i din have. Sådan får du succes med høstfloks, stort tema om bær, bliv vild med de vilde stauder, læs om to skønne danske sensommerhaver og meget mere.