Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Pas på dyrene, når du tænder bål

Pindsvin og andre dyr gemmer sig gerne i gamle gren- og kvasbunker, så pas på, når du tænder bål til sankthans.
Max Jørgensen, redigeret af Rie Birk Lauridsen - 

I slutningen af juni måned nærmer vi os midsommer og dermed den årlige afbrænding af sankthansbål. Det er en hyggelig tradition og en god lejlighed til at få brændt grene og andet tørt haveaffald af.

Men husk at grenbunkerne bliver flittigt benyttet som opholdssted for mus, pindsvin og andre små dyr. De risikerer at blive slemt forbrændte og i værste fald dø, hvis deres "hjem" pludselig antændes.

Opbyg bålet et par dage før sankthans

Det er ikke altid nok at undersøge bunken og lave støj for at få dyrene til at forsvinde, inden bålet bliver tændt. Tværtimod kan det få dyrene til at gemme sig ekstra godt.

Det bedste er at vente med at opbygge bålet, indtil et par dage før sankthansaften, fordi dyrene så ikke kan nå at etablere sig. Har du haft bunken liggende et stykke tid, er det en god ide at flytte den til et andet sted i haven.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, må du undersøge bunken ekstra grundigt, rode godt op i grenene og jage dyrene væk, så du er sikker på, at de ikke kommer til skade.

Undersøg altid din kommunes regler for afbrænding

I de fleste kommuner er det ikke lovligt at afbrænde haveaffald og kvas. Mange har dog en undtagelse på netop sankthansaften. Resten af året bør haveaffald hjemmekomposteres eller ende på kommunernes komposteringsanlæg, hvis man ikke vil bruge det i haven til gavn for dyrelivet.

 

Annonce