Gå til hovedindhold
Guldøje.
Artikel for alle

Pas på guldøjerne

Pas på guldøjerne. Det er nyttige dyr, hvis larver kaldes bladlusløver.
Laila Sølager, redigeret af Rie Birk Lauridsen - 

Har du et uopvarmet haveskur eller et uudnyttet loftrum, har du sikkert lagt mærke til de grønlige insekter med helt gennemsigtige vinger og lange antenner. De sidder i kanten af vinduerne eller i en sprække i væggen.

Det er guldøjer, der søger ind i husene for at finde et sted med en tilpas ensartet temperatur, til at de kan gå i vinterdvale. Når guldøjer er klar til vinteren, har de lukket stofskiftet næsten helt ned og forandrer farve fra friskgrøn til en vissengul nuance. 

 

Larverne spiser bladlus

Guldøjer er nyttige dyr. Hver forsommer går deres larver i gang med at udrydde bladlus, der suger sukkerholdig saft på planterne. Derfor kalder man larverne for bladlusløver. De ½-1 cm lange grålige larver lever kun af bladlus, og hver larve kan konsumere flere hundrede lus i sin levetid. Så det gælder om at passe på sine guldøjer. Guldøjerne selv er føde for småfugle, biller og andre og indgår som en helt naturlig og vigtig del af havens økosystem.

Lad dem endelig blive siddende, og lad rengøringen af skuret eller loftet vente til foråret, hvor de vågner op igen og flyver ud til en parring. Deres larver vil takke for deres ophavs vinterophold ved at gå målrettet efter bladlusene på roserne til næste sommer.

Også sommerfuglene nældens takvinge og dagpåfugleøje søger ind i husene nu. De sætter sig inden døre, hvis de kan komme til det, folder vingerne stramt sammen og forlanger bare ensartet temperatur og ro indtil foråret.

Annonce