Gå til hovedindhold
Halsbåndmusen er den mest almindelige mus i vores boliger om vinteren. - Fotograf: Pedagogisk information
Halsbåndmusen er den mest almindelige mus i vores boliger om vinteren. - Fotograf: Pedagogisk information
Artikel - Havetips

Pas på musene kommer

I september er invasionen af mus størst. Benyt derfor den kommende tid til at musesikre din høst af frugt og grøntsager.
Jeanette Roust Thysen - 
22. september 2011

I september, hvor den første nattekulde banker på, begynder musene at søge ind i vores haver. De finder også vej til garagen, haveskuret, og hvad værre er: huset.

Nu skulle man måske tro, at det er husmus, der flytter ind, men den almindeligste mus i vores boliger om vinteren er den større, brune halsbåndmus. Den kendes på sit karakteristiske gule bånd om halsen. Halsbåndmusen spiser helst større frø og frugter som agern, bog og hasselnødder, men inden døre kaster den sig over alle mulige fødevarer. Den samler føde i depoter. I haven kan den blandt andet finde på at lave store depoter i fuglekasser.

Mus spiser af fuglenes mad.

Musene søger ind i haver, skure og huse nu, hvor de fleste marker er mejet og nætterne bliver koldere. Musen har en yderst veludviklet lugtesans og søger især ind, hvis der er fødevarer, der lokker.

De mus, der søger ind i danske huse er primært den grå husmus, Mus musculus, og i sjældnere tilfælde den lidt større, mørkebrune halsbåndmus, Apodemus flavicollis.Husmusen søger typisk ind i huse og udhuse her i september, mens halsbåndsmusen, der lever i skovbryn og marker, oftere overvintrer ude og først søger ind i november.

Uanset art, er musenes livret frø og kornprodukter. Men mus kan gnave i næsten alt, som de møder på deres vej med et tandsæt, der kan mejsle sig igennem det meste. Lige fra træværk, isolering og ledninger til løg får en tur med grovfilen, hvis de kommer på tværs af musens skarpe tænder.

Sådan forebygger du museskader

I haven er musene svære at undgå. Især hvis du fodrer fuglene. Du kan dog forebygge mus omkring foderbrættet ved kun at fodre på foderbræt og i automat og jævnligt at fjerne gamle foderrester.

Foto: Jeanette Roust Thysen

I køkkenhaven tiltrækker især grøntsager og halm musene om vinteren. Opbevarer du rodfrugter i en jordkule, er det vigtigt at dække kulen helt til med cirka 10 cm jord og sørge for, at halmen ikke titter frem og tiltrækker musene.

Opbevarer du frugt udendørs, kan du udnytte at musene ikke klatrer på hovedet. Stil et betonrør på højkant eller et par bordbukke sammen og læg en større plade over. Sæt frugtkasserne ovenpå, så kan musene ikke komme op til kasserne og ødelægge frugten.

Både ude og inde bør du sørge for at rydde op og gøre rent, så der ikke ligger spildte havefrø, fuglefrø eller andet organisk materiale, der lokker en sulten mus ind.

Mus kan nemlig komme ind af selv de mindste åbninger. De kan klatre op ad en ru mur og en ung husmus kan klemme sig ind gennem en sprække på ned til 7 mm. Når du gennemgår dit hus, garage og lignende er det derfor vigtigt, at finde og lukke alle små sprækker i muren omkring vinduer, døre og andre åbninger og sikre at vinduer og døre lukkes efter brug.

Brug fælder - ikke gift

Er skaden sket og musen kommet inden døre, skal du ikke lægge gift ud. Giften gør musene syge og får dem til at lægge sig til at dø et utilgængeligt sted. Det giver en forfærdelig stank og kan tiltrække spyfluer og andre insekter.

Brug i stedet fælder. Enten smækfælder eller elektriske fælder, der slår musen ihjel på stedet. Du kan også købe fælder, der fanger musene levende. De kræver dog dagligt tilsyn og at musene lukkes ud nogle kilometer fra huset for at undgå, at de blot vender tilbage.

Foretrækker du smækfælder, så køb nogle ordentlige fælder med smæk i. Ikke en gammel, rusten smækfælde med en halvsløv fjeder, der risikerer at give musen en lang og pinefuld død. I dag kan du købe effektive smækfælder, som både sikrer musen en hurtig død og forebygger, at små fingre kommer til skade.

Du kan også købe en elektrisk fælde, der giver musen et elektrisk stød, som slår den ihjel uden blod og hvor musen kan hældes direkte i affaldsposen uden du skal røre musen. De elektriske fælder kan dog kun sættes op inden døre i tørre lokaler og skal rengøres efter brug.

Musefælder. Foto: Jeanette Roust Thysen.

Vigtig placering

Når du sætter fælder op, er det vigtigt at fælderne placeres rigtigt. Mus bevæger sig typisk langs husmure og væggene i et rum. Placer derfor fælderne langs væggen, hvor du kan se, at musen har været.

Placer smækfælder vinkelret på væggen med udløseren ind mod væggen. Modsat skal elektriske fælder og fælder, der fanger musene levende, placeres med åbningen langs med væggen. Husk at tilse fælderne dagligt, hvis du benytter sidstnævnte.

Benyt gerne havregryn, chokolade eller spegepølse, som er effektiv lokkemad. Ost tørrer hurtigt ud og er derfor ikke velegnet.

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.