Gå til hovedindhold
Pebertræ.
Pebertræ. Foto: Flickr
Artikel - Gode planter

Pebertræ

Pebertræ er en af de yndigste forårsbuske,
Toby Musgrave - 
21. februar 2008

Pebertræet, Daphne mezereum, er en lille busk, der når en højde på ca. 1,2 meter og et lignende omfang. Det er faktisk hjemmehørende i store dele af Nordeuropa, også det centrale Skandinavien, og har længe været dyrket i danske haver.

Med sine lilla-røde blomster, der dækker de nøgne grene, før bladene vokser frem, er det måske den yndigste af alle forårets buske. Desuden har blomsterne en dejlig sød duft. Når de falder, kommer bladene frem sammen med de højrøde bær.

Man skal dog være opmærksom på, at pebertræets navn er misvisende: ganske vist ligner bærrene røde peberkorn, og mange fugle, bl.a. droslen, er glade for at spise dem. Men både bær og kviste indeholder giften daphnetoxin, som er farlig for os mennesker. Hvis man er meget overfølsom, kan bare det at røre planten og bærrene give udslæt og eksem.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.