Gå til hovedindhold
Allium. Foto: Flickr / Liz West
Allium. Foto: Flickr / Liz West
Artikel for alle

Plant eller så prydløg

De smukke frøstande på prydløgene er fyldt med frø. Små, sorte frø, der skal samles sidst på sommeren eller starten på efteråret, hvis du selv vil forsøge at lave nye løgplanter.
Laila Sølager - 

Høster du ikke frøene, vil de drysse ned på jorden og selv forsøge at overleve som nye planter. Et liv der er fyldt med farer. Forårets rengøring tager som regel livet af de små spirer, der blot ligner ukrudt fra græsfamilien.

Derfor er der god mening i at høste frøene og i stedet pleje planterne i en såkasse. Det tager dog flere år, fra frøet er sået (nu eller tidligt forår) og spiret, til løget har nået en tilstrækkelig størrelse og begynder at blomstre. Men det er sjovt at se, hvordan løgplanten starter som et tyndt ”græsstrå” og efterhånden bliver så stor, at du kan se, det er en storesøster til purløg, du har under opvækst.

Prydløg. Foto: Laila Sølager

Vil du hurtigere have flere prydløg, kan du også grave løget op og tage sideløg fra. De sidder omkring det store løg og kan nemt vrides af for at blive plantet ud på et nyt sted.

Bagefter skal jorden gødes, så løgene får noget at leve af. De nye løgplanter blomstrer efter et par år, eller når de er blevet tilstrækkeligt store og energifyldte til at danne blomster.