Gå til hovedindhold
Magnolia
Vælger du at plante et magnolia, skal du huske, at det har brug for surbundslignende forhold. Foto: Flickr.
Artikel - Gode planter

Plant en magnolia

Slutningen af oktober og november er det absolut bedste tidspunkt for plantning af havens træer. Men mange glemmer at få plantet deres træer rigtigt fra starten og oplever mistrivsel og ussel vækst efterfølgende.
Jesper Carl Corfitzen - 
25. oktober 2012

Når træet er valgt på planteskolen, er det vigtigt, at træets rodnet ikke udtørrer før plantningen. Opbevar barrodsplanter og rodklumper i sorte sække eller plant træet midlertidigt indtil selve plantningen finder sted.

Jordbundsforhold

Uanset hvilket træ man vælger, skal man være opmærksom på havejordens beskaffenhed. Har man sandjord, er det en god idé at anskaffe sig træer, der passer til og det samme gælder for de østvendte lerede jorde. Vandkrævende træer skal således ikke plantes på tørre og sandede jorde. Derfor er det altid en god idé, at man lige tjekker lidt information om træets optimale vækstkrav før det anskaffes og plantes. Kun træer, der kræver surbundslignende, forhold skal have tilført spagnumjord for eksempel magnolier.

Plantehullet 

Plantehullet må endelig ikke være for småt. Rodnettet skal snildt kunne være der fra starten uden at blive bukket og foldet. En tommefingerregel er rodklumpen gange tre. 

Plantehullet graves så det øverste muldholdige lag lægges op til den ene side og den nederste lerede, sandede eller stenede råjord lægges op til den anden side. Når jorden lægges tilbage skal den nederste tilbage først igen.

Det er vigtigt, at man sikre sig, at jorden har et godt dræn, så overskydende vand kan trænge bort. Medmindre der er tale om træer, der decideret trives ved at rødderne står med fødderne i vand. Det kan løses ved at brække og løsne bunde i plantehullet med en greb eller jernstang. Har man et generelt problem med våd og kompakt jord kan det være en rigtig god idé at få sin havejord grubbet.

Træet må ikke plantes for dybt i plantehullet. Det plantes så de øverste rodudløbere lige nøjagtig kan skimtes eller ikke dybere end det stod plantet i potten fra planteskolen. Plantes der for dybt, kan det være træets død.

To tilsammen

Ønsker man, at træet skal ende med at have et naturligt vækstforløb, kan man med stor succes plante nogle af havens træer skråt eller sågar plante to træer i et større plantehul sammen, det kan give nogle rigtig fine oplevelser. I naturen vokser ikke alle træer lige opret. Helt provokerende kan man sågar klippe toppen på et nyplantet træ og dermed give det en anderledes vækstform. Men ensartede plantninger skal selvfølgelig være præcise. 

Rødderne må endelig ikke bukkes og er de alt for lange, er det faktisk bedre lige at studse dem med en rosensaks. 

Når jorden er lagt tilbage omkring træet trædes jorden til med en skohæl tilpas hårdt til, at træet ikke vælter eller kan løftes op, jorden må dog ikke komprimeres for hårdt.

Opbinding

Opbinding behøver de færreste træer og de har i øvrigt bedst med at selv etablere sig ved egen kraft. Men i visse tilfælde kan vindforhold være så kraftige, at en opbinding kan blive nødvendig. Husk, det er roden, der skal have støtte og ikke selve træet. Grene og stamme skal kunne bevæge sig noget for at give træet styrke.

Opbindingen skal helst være så lav som muligt. For de fleste træer er det omkring 50-75 cm over jordoverfladen. Opbindingsstolpen placeres fra vindretningens side hvilket under danske forhold oftest er fra vest. Selve opbindingen må ikke blive for stram og skal med tiden løsnes igen langsomt. 

Efter plantning skal træet vandes grundigt og jorden udenfor plantehullet skal ligeledes være vandet igennem. De efterfølgende vækstsæsoner vandes det nyplantede træ i tørre perioder. Hellere en god grundvanding end små sjatvandinger.

Sørg også for at ukrudt og græs ikke gror ind omkring træet de første vækstsæsoner. Det hæmmer træets vækstmuligheder voldsomt, man kan eventuelt afdække med dækbark eller grov kompost.

Inden man går ud og planter træer, er det vigtigt endnu en gang at overveje, hvor træet bedst placeres i haven i forhold til sol, naboer og havens øvrige beplantning. For når træer først er plantet, har det ikke godt af at blive rykket for meget rundt på efterfølgende.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.