Gå til hovedindhold
Fra et af Haveselskabets plantemarkeder.
Fra et af Haveselskabets plantemarkeder.
Artikel for alle

Plantemarkeder i Haveselskabet

Læg vejen omkring Haveselskabets plantemarkeder, hvis du er på jagt efter spændende og billige planter til din have eller din altan. I løbet af sæsonen holder Haveselskabet plantemarkeder og plantebyttedage over hele landet.
12. april 2019

Ideen med Haveselskabets plantemarkeder er, at haveejere her kan sælge ud af deres overskud af planter eller bytte med hinanden. Det er genbrug og deleøkonomi, når det er allerbedst.

Plantemarked i Silkeborg

Stort og anderledes udvalg af planter

På plantemarkederne kan du finde masser af helt almindelige haveplanter fx stauder, sommerblomster, roser, rododendron, krydderurter og tomater, men du kan også være heldig at finde mere sjældne planter.

- Det sjoveste ved at gå på plantemarked er netop, at du her finder et anderledes udvalg af planter end det, du ellers finder. Haveselskabets medlemmer kan nemlig godt lide at dyrke lidt anderledes planter end dem, man kan få de fleste steder, siger Louise Møller fra Haveselskabets Rådgivning.

Der er også penge at spare ved at gå på Haveselskabets plantemarkeder.

Gør et plantekup

Ved plantemarkederne kan du møde passionerede havenørder, der brænder for de planter, de har specialiseret sig i at dyrke.

- Selv på de små markeder kan du være heldig at falde over planter, som du ellers kun kan fremskaffe som frø gennem små specialplanteskoler i udlandet, hvis du altså i det hele taget kan finde dem.

Hvad enten du køber en krævende specialitet eller en mere almindelig plante, kan du få et godt råd med om, hvordan du skal passe planten.

- Hyggelig havesnak og udveksling af nyttige råd fra haveejer til haveejer er en vigtig ingrediens i Haveselskabets plantemarkeder, fortæller Louise Møller.

Der er også en hel del penge at spare ved at købe planter på Haveselskabets plantemarkeder. Du kan finde mange almindelige haveplanter til 10-20 kroner. Og selv om specialiteterne koster mere, ligger priserne typisk en del under den, du normalt skal give for planter.

Tid og sted

Find alle aktuelle plantemarkeder her

Blodrød storkenæb til salg.

Tjekliste: Sådan ser du om planten er sund, før du køber

  1. Ser planten frisk og frodig ud? Der skal være nye skud på vej og de skal se sunde og kraftige ud. Lirk evt. forsigtigt planten ud af potten, og tjek, om der er veludviklede, friske rødder.
     
  2. Er der tegn på skadedyr og sygdomme? Tjek, om bladene er friske, spændstige og sprøde. Gå udenom planter med slatne, gule eller misfarvede blade. Samt planter med spind. Kig også efter snegleæg i jorden. De er hvide, halvgennemsigtige og ca. 2 mm i diameter. Vær opmærksom på, at visse typer af gødning kan ligne snegleæg lidt.
     
  3. Er plantens jord tør? Køb ikke planter med meget tør jord. Du ved jo ikke, hvor længe planten har været tør, og den kan have fået tørkeskader på rødderne.
     
  4. Kender du plantens krav til voksestedet? Fx om den skal vokse i sol eller skygge, eller om den stiller særlige krav om en bestemt type jord? Spørg sælgeren til råds og tag evt. en plantebog  med fx Jane Schuls bog ”Hvilken plante hvor?”
Annonce