Gå til hovedindhold
Japansk kirsebær, Prunus serrulata 'Kwanzan'. Foto: Flickr.
Japansk kirsebær, Prunus serrulata 'Kwanzan'. Foto: Flickr.
Artikel - Havetips

Prydkirsebær - få et farverigt forår og efterår

Prydkirsebær er så flotte, at man umiddelbart får lyst til at få sådan et træ hjemme hos sig selv.
Laila Sølager. Redigeret af Gusta Clasen. - 
09. maj 2008

Der findes en del forskellige arter og sorter af prydkirsebær, som både har smukke hvide eller lyserøde blomster i foråret og flammende høstfarver i efteråret. Prydkirsebær findes i flere størrelser og med forskellige vækstformer fra udbredte til søjleformede, så de kan passe ind under forskellige forhold.

Det er ikke særlig godt at plante kirsebærtræer, mens de blomstrer, da det er lidt for sent på foråret, så der skal vandes meget i løbet af sommeren, hvis de ikke skal tørste. Til gengæld er det i foråret, at du kan se, hvordan nogle af de blomstrende prydtræer ser ud - både i form og farver.

De fleste prydkirsebær er podet på en grundstamme. Derfor skal du vide hvilken højde, du forventer, at kirsebærtræets krone skal begynde i og vælge et træ, der er podet i netop denne højde. Prydkirsebær findes podet på 80 cm stamme og op til ca. 2 meter. Der hvor kronen er sat, bliver den. Træets grundstamme vokser altså ikke i højden - kun i tykkelsen.

Bestemmer du dig for at få et kirsebærtræ, skal du tænke på, hvilken jordbund du har. Prydkirsebær bliver absolut flottest og mest sunde, hvis de vokser på en kalkrig jord med et tykt lag muld. Solid lerjord med et tykt lag muld passer alle løvfældende prydkirsebær bedst.

Sådan planter du

Har du lettere jord, måske endda sandjord, skal du gøre et godt forarbejde, når kirsebærtræet skal plantes. Jorden i plantehullet skal simpelthen skiftes ud til en bedre jord.

Hullet skal graves så dybt og bredt, som du orker – 80 x 80 cm og 60 cm i dybden vil være godt. I bunden fylder du en blanding af lige dele grus og jord, mens de øverste 40 cm blot skal være mørk muld.

Giv gerne kalk til jorden med 3-4 års mellemrum og gød træerne de første 2-3 år efter udplantningen.

Prydkirsebær. Foto: Laila Sølager.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.