Gå til hovedindhold
Vissen buksbom
Buksbom med visne blade. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Red de visne stedsegrønne

Hvis buksbom og andre stedsegrønne skifter farve til gylden, er det tegn på, at planten er i krise, og at du skal gribe ind for at redde planten.
Laila Sølager - 
17. marts 2011

Når stedsegrønne som buksbom ikke er grønne, er der grund til at reagere. Farveskiftet betyder, at planten er i krise. Den mangler gødning og/eller vand til at transportere næringsstofferne rundt med.

Alle planter, der begynder at mærke en form for krise, reagerer ved at trække energien, som sidder i det grønne farvestof i bladene, ned i rødderne. Det er en måde at sætte så meget som muligt ind på opsparingskontoen, som planterne efterfølgende har at bruge af, når lejlighed byder sig.

Det efterlader de brune og gule farvestoffer tilbage i løvet, som vi kender det fra de løvfaldende planter om efteråret.

Sådan gør du:

  • Begynd med at vande planterne grundigt nu.
  • Giv en håndfuld gødning omkring rødderne. I det tidlige forår er det bedst at vente med gødningen til jordtemperaturen stiger, så næringsoptagelsen kommer op i omdrejninger.
  • Har du kompost er det en god ide at brede en skovlfuld ud under planten.
  • Det tager tid at komme sig ovenpå en svær krise. Og derfor skal du forsætte med at give gødning 2-3 gange i løbet af sommeren med ca. 4-5 ugers mellemrum. Kun lidt ad gangen.
  • Vand samtidig med haveslangen, men stille og roligt, så gødningen ikke skyller væk. I løbet af forsommeren skulle planten gerne blive grøn igen.

Buksbom er næringskrævende planter, der sygner hen, hvis der ikke er tilstrækkeligt med næring og organisk materiale (kompost) i jorden. 

I krukker og på skråninger er vandet og næring ofte en mangelvare. I krukker, fordi man glemmer at vande udenfor i sommertiden og på skråninger, fordi vand og gødning skyller ned ad skråningen og væk fra plantens rødder.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.