Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Ressourcebevidst have

Tidens mantra er nøjsomhed. Rigtig mange går på loppemarked og finder genbrugsguld, sparer på ressourcerne og opfører sig bæredygtigt, og mange dyrker deres egne grøntsager, selv hvis de blot har en altan.
Tekst: Gusta Clasen. Foto: Jesper Carl Corfitzen - 
30. juni 2020

Dekorativt hegn af genbrug

I denne showhave fra Hampton Court Palace Flower Show 2014 er der fokus på genbrug og ressourcebevidsthed, men der er bestemt ikke gået på kompromis med æstetikken. Læg især mærke til havens hegn, der er fremstillet af gamle olietønder uden bund fyldt med dekorativt genbrug, blandt andet eger fra en cykel. To af tønderne er blevet opdelt i flere rum og fyldt med hule stængler, frugter og andre ting fra naturen. Det er dekorativt, og det fungerer samtidig som en fin overvintrings- og yngleplads for havens insekter.

Dekorativt hegn af genbrug

Ny belægning af det gamle træ

En stamme fra et stort træ eller en busk med kraftige grene, som du har været nødt til at fælde – eller som er faldet i en storm – er fuld af muligheder. Træet kan fx saves i skiver og anvendes i en smuk og karakterfuld belægning. Hårdt, selvimprægnerende træ som eg, robinie, lærk og bøg egner sig bedst, da det nedbrydes langsommere end fx gran og birk. Sav stykkerne ud i en tykkelse på omkring syv centimeter, og vær opmærksom på, at man skal bruge flere, end man regner med. Når de helt friske skiver lige er lagt, har de træets naturlige farve, men de vil i løbet af kort tid patinere og få en grålig nuance. Idéen stammer fra haveskribent Nina Ewalds nye bog “Kreativt genbrug – ideer til haven”.

Belægning af træ
Foto: Nina Ewald

 

Minihave af bildæk

Bildæk kan bruges til andet end børnenes gynger. På Malmø Gardenshow var en række bildæk blevet til minihaver til børnene. Der kan ikke være ret mange planter i hvert bildæk, men det er en sjov og meget nem idé til barnets første have. Genbruge diverse beholdere som potte. Husk altid et drænhul i bunden

Minihave af bildæk

Egen gødning fra havens høns

Hvis du har en flok høns i haven, kan du omsætte køkkenaffald til hønsegødning. Så sparer du både CO2 til produktionen af gødning i pilleform og til transporten hjem i bilen. Hønsene er hyggelige og relativt nemme at passe, og som bonus får du friske æg. Høns er desuden effektive ukrudtsslugere, hvis de lukkes ud i køkkenhaven om efteråret, når du har høstet afgrøderne.

Høne
Foto: Thomas Evaldsen

 

Byt dig til nye planter

Hvert år holder Haveselskabet plantemarkeder over hele landet, hvor man kan møde op og bytte sig til eller købe planter, som andre haveejere har fået tilovers. Det er både en hyggelig, billig og ressourcebevidst måde at få nye planter til sin have på. Du kan også bytte med naboen, hvis du får planter tilovers, når du deler dine stauder, eller hvis der er kommet lidt for mange grøntsagsplanter eller sommerblomster ud af forårets forspiring.

Plantemarked

 

Idéer til den ressourcebevidste have

  • Tænk lokalt. Dyrk spiselige planter i haven. 
  • Behold haveaffaldet i haven, og omsæt det til kompost, som forbedrer jorden. Brug fx komposten i krukker i stedet for at købe spagnum i sække. Og brug grene og kviste i et kvashegn. Havens pindsvin vil elske dig for det.
  • Gå på plantebyttemarked, og byt planter med andre, eller byt med dine naboer.
  • Opsaml regnvandet fra taget, og brug det til havevanding.
  • Hold høns, og brug deres gødning i haven i stedet for at købe gødningspiller. Så får du tilmed æg og små hjælpere til at luge ukrudtet.
  • Vigtigst: Bliv så glad for at være i din have, at du hellere vil holde ferie hjemme end rejse langt væk med fly.
Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.