Gå til hovedindhold
 Røn 'Dodong'. Fotograf: Jeanette Roust Thysen.
Røn 'Dodong'. Foto: Jeanette Roust Thysen.
Artikel for alle

Røn 'Dodong'

En af havens smukkeste rød-gule træer er rønnen ’Dodong’.
Jeanette Roust Thysen - 
26. oktober 2011

Sorbus commixta ’Dodong’ er et træ for alle, der drømmer om et iøjnefaldende smukt træ, der er sundt, nemt og giver stribevis af skønne oplevelser året rundt.

Røn 'Dodomg'. Foto Jeanette Roust Thysen.

Dodong er et middelstort træ, der bliver 5-10 meter højt med en smuk og rank vækstform. Det er både velegnet som solist, for eksempel i forhaven eller bagest i staudebedet.

Det er også velegnet til at plante i mindre grupper og som allétræ langs indkørsler med begrænset plads.

Stammen er gennemgående, opret og livskraftig med åbne, regelmæssige og kraftige sidegrene. Løvet er frodigt og sundt med store, friskgrønne og finnede blade.

Et dyrevenligt træ

Fra det tidligste forår står denne røn med store, glinsende kastanjefarvede knopper, der lyser op i haven og varsler om et tidligt udspring. Og træet holder, hvad det lover, når det springer ud, som et af de første og viser sine flotte, grønne blade, der danner en frodig skulptur blandt havens øvrige vækster og bladformer.

Senere i maj folder den sine store, hvide blomsterskærme ud, der kan blive så store som en desserttallerken og forsyne insekter og bier med pollen og nektar.

Røn 'Dodomg'. Foto Jeanette Roust Thysen.

I løbet af sommeren står træet som en grøn og majestætisk søjle i haven og giver i sensommeren endnu en glædelig oplevelse, når de grønne bær modner i august-september og kortvarigt åbenbarer klaser af orange rønnebær, som fuglene hurtigt gør kål på.

I løbet af oktober slutter Dodong vækståret af med et festfyrværkeri af det de smukkeste høstfarver inden træet typisk taber bladene i slutningen af måneden, når solens kraft aftager og temperaturen falder. Det får dannelsen af grønt klorofyl i bladene til at falde, hvorfor bladets røde, orange og gule pigmenter træder frem.

En sund røn

Ikke alle sorter af røn er lige sunde, men denne sort er både sund, livskraftig og vokser fint på de fleste jorde. Desuden er det et hårdført træ, der selv på en vindblæst plads kan holde sig i fin form og bevare bladene længere end de fleste andre familiemedlemmer.

Annonce