Gå til hovedindhold
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Artikel for alle

Roser i kaskader

Klatrerosernes overdådige blomsterflor giver sommerhaven en romantisk stemning af eventyr. Få vores bud på 10 gode klatre- og slyngroser
Marian Haugaard Steffensen - 
23. august 2013

Der tales meget om grønne vægge, for de er gode for miljøet. Men grønne husfacader er langtfra et nyt fænomen. Klatre- og slyngroser har alle dage klædt danske huse i grønne sommerklæder. 

Der findes så mange dejlige klatrende og slyngende roser, at det kan være svært at vælge. Næstformanden i Det Danske Rosenselskab, Jens Otto Pedersen, har ti favoritter blandt de mindre kendte klatre- og slyngroser. Alle ti i farveskalaen lyserød til violet med en enkelt hvid rose imellem.

Den blåviolette ‘Veilchenblau’ og den hvide ‘Lykkefund’. Foto: Jens Otto Pedersen.

Alle Jens Otto Pedersens favoritroser blomstrer generøst. Det gælder både de engangsblomstrende og de remonterende. Mest fantastisk er sommerfloret dog hos de engangsblomstrende. Her sidder mange små blomster i store klaser, der i juli hænger som kaskader fra træer, vægge og pergola. Det er derfor, han har valgt netop de roser.

"Der er ikke mange af de flergangsblomstrende  roser, der i løbet af sæsonen får lige så mange blomster som de engangsblomstrende. Det er overdådigt," konstaterer han.

Roser i kaskader

Det er svært at være uenig i, at det er overdådigt, når klatre- og slyngroserne folder sig ud. Nogle når op i 12 meters højde. Det gælder ‘Paul’s Himalayan Musk’, der blomstrer gavmildt med små, lyserøde, halvfyldte og duftende blomster.

Rosen ‘Veilchenblau’ imponerer med op til 30 små, halvfyldte, blålilla blomster i hver klase. For ikke at tale om den hvidblomstrede honningrose ‘Lykkefund’, der med op til 40 små, duftende blomster pr. klase kan nå op i otte meters højde.

‘Veilchenblau’

Samliv i æbletræet

Mange slyngroser får lov til at brede sig i trækronerne  i Jens Otto Pedersens have. Det gælder blandt andre ‘Félicité Perpétue’, der har yndige rosa knopper og flødehvide, tætfyldte blomster.

Et gammelt æbletræ med en kraftigt voksende slyngrose er et spektakulært syn. Foto: Jens Otto Pedersen

"Man kan opnå noget ganske fantastisk, når man lader roser vokse i et gammelt æbletræ. Først blomstrer æbletræet, og når æbleblomsterne er færdige, begynder roserne lige så stille at blomstre, indtil træet er fyldt. Det skaber nogle helt spektakulære syn," siger han. 

Rosenselskabets næstformand forsikrer, at æbletræet  sagtens kan klare det blomstrende samliv. Og det er ikke svært at få slyngroserne op i træet.

"Første år, efter at rosen er plantet, sender den lange skud op. Dem hjælper jeg op i træet. Derefter klarer den sig selv. Roserne bruger blandt andet tornene til at holde fast, så de ikke blæser ned, men er det et gammelt, velforgrenet træ, rosen vokser i, er det nu ikke noget problem," siger Jens Otto Pedersen.

Grønne vægge og hegn

Skal rosen vokse op ad en væg, kan den bindes til et tremmeespalier, men har man valgt en kraftigt voksende slyngrose, bør man vælge en kraftig konstruktion. Jens Otto Pedersen bruger rionet og skærer det til, så det passer til rosens vækst. Ved at skrue afstandsklodser på væggene og sætte kroge i klodserne kan han hænge rionettet op med afstand til væggen. Det giver luft bag rosen og letter opbindingen.

"Man kan være fristet til at flette rosenskuddene ind i rionettet, men man bør nøjes med at binde dem til den udvendige side. Ellers bliver det besværligt at fjerne gamle, indflettede grene, når rosen hvert år skal tyndes ud. Mange roser kan espalieres op ad mure. Man skal bare undgå at plante roser, der er i familie med Rosa multiflora, op ad en sydmur, for så er der stor risiko for meldug."

‘Paul’s Himalayan Musk’ er fantastisk i juli måned og kan med op til 12 meters højde dække store flader. - Fotograf: Jens Otto Pedersen, næstformand i Det Danske Rosenselskab.

Rosenbuer, der dur

Lysthuse, rosenbuer og pergolaer kan også give støtte til roser, men man skal være opmærksom på, at nogle slyngroser kræver meget kraftige konstruktioner. Det gælder også Jens Otto Pedersens favoritter. Han har selv bygget en pergola af kraftige stolper og rionet, der kan bære de store planter. Han har ikke megen tiltro til de fleste af de rosenbuer, man kan købe i butikkerne.

"Mange bliver skuffede, når de forsøger sig med rosenbuer. De køber måske en færdig bue og to moderne klatreroser og forestiller sig en bue dækket af roser. Men buen når op i 2,5 meters højde, og mange af de moderne klatreroser bliver højst 2,5 meter høje, så hvis de fryser lidt tilbage om vinteren, når de aldrig sammen over buen. Hvis roserne skal nå helt op, skal det være en af de kraftigt voksende slyngroser, og til det formål er de færdige buer for spinkle. De krøller simpelthen sammen," advarer han.

Derfor er rosenekspertens råd, at man får smedet en kraftig rosenbue eller bygger en solid pergola, som kan holde til de roser, der kan nå op i højden.

Mindre haver, mindre roser

Selvom Jens Otto Pedersen selv sværger til de store, engangsblomstrende slyngroser, anbefaler han dem ikke til små haver. Har man ikke megen plads, råder han til, at man måske udvælger sig én kraftigt voksende, engangsblomstrende slyngrose og ellers holder sig til de remonterende roser.

Austinrosen ‘The Generous Gardener’ ser fin og sart ud, men det er en af de bedste klatreroser – sund og hårdfør.

Det kunne være austinrosen ‘The Generous Gardener’, der står med store, duftende, kopformede, flødefarvede til sartrosa blomster fra slutningen af juni til langt hen på efteråret. Eller Gerbe Rose’, som er en gammel rose med fyldte, rosa blomster, der dufter stærkt og sødt og blomstrer med korte pauser fra slutningen af juni helt til vinter.

En anden gammel klatrerose, ‘Madame Alfred Carrière’, blomstrer uafbrudt fra slutningen af juni til vinter med svagtrosa, fyldte, citronduftende blomster. Disse roser er smukke espalieret på husmur, havevæg og plankeværk og danner de eftertragtede grønne vægge på fineste vis.

Her får du Jens Otto Pedersens bud på 10 gode klatre- og slyngroser:

Kraftigt voksende slyngroser

1) ‘Félicité Perpétue’

Rosa sempervirens-hybrid, 3-5 meter med lange, bløde skud. God i træer. Klaser med mange, tætfyldte, cremefarvede til hvide blomster. Mellemstærk duft af primula. Mindst mulig beskæring. Skyggetålende. Blomstrer slut juni til slut juli.

2) ‘Lykkefund’

Rosa helenae-hybrid, 5-8 meter. Kraftig, tæt vækst. God i træer. Store klaser med 20-40 halvfyldte, cremehvide blomster med lysegul basis. Stærk, fin duft. Tåler skygge. Blomstrer slut juni til slut juli

3) ‘Paul’s Himalayan Musk’

Rosa brunonii-hybrid, 7-12 meter. Meget kraftig vækst. Klaser med 7-15 fyldte, hvidligt rosa blomster. Mellemstærk duft. Blomstrer slut juni til slut juli.

4) ‘Veilchenblau’

Rosa multiflora-hybrid (‘Crimson Rambler’ x ‘Erinnerung an Brod’). 4-6 meter. Tæt, kraftig vækst. Klaser med 20-30 halvfyldte, purpurblå roser med cremehvid basis. Svag frugtagtig duft. Blomstrer slut juni til slut juli.

5) ‘Rambling Rector’

Rosa multiflora-hybrid. 4-5 meter. Tæt, kraftig vækst. Klaser med 10-15 halvfyldte, cremehvide til hvide blomster. Middel duft. Blomstrer slut juni til slut juli.

Udvalgte Klatreroser

6) ‘Erinnerung an Brod’

Formodentlig Rosa setigera x ‘Génie de Châteaubriand’. 2,5-3 meter. Ret stiv vækst. Kan bære sig selv som busk. Klaser med 3-5 store, tætfyldte, purpurrøde og purpurviolette roser. Mellemstærk duft. Blomstrer slut juni til slut juli.

7) ‘Gerbe Rose’

Rosa wichurana-hybrid. 2,5-3 meter. Stiv, tæt vækst. Klaser med få store, fyldte, rosa blomster. Stærk, sød duft. Kan, hvis den holdes nede på 1,5 meter, bære sig selv som busk. Blomstrer slut juni til slut juli og med korte pauser en del blomster resten af sæsonen.

8) ‘Madame Alfred Carrière’

Noisetterose. 2-4 meter. Tæt, bred vækst. Kan bære sig selv som busk. De mellemstore til store, tætfyldte roser sidder enkeltvis eller i klaser. Svagt rosa til creme og hvid.
Stærk duft af citron Kan fryse tilbage og bør plantes et beskyttet sted, dog ikke for indelukket. 
Blomstrer fra slut juni til langt hen på efteråret.

9) ‘The Generous Gardener’

2,5-3 meter. Kraftig, stiv vækst. Meget sund og hårdfør. Meget anbefalelsesværdig.
Klaser med få store, fyldte, pæonlignende, lys cremerosa blomster. Stærk duft. Blomstrer fra slut juni til langt hen på efteråret.

10) ‘Wrams Gunnarstorp’

Atypisk Rosa wichurana-hybrid. Formodentlig med bourbonrosegener. 3-4 meter. Kraftig, tæt vækst. Klaser med få fyldte, hængende, mørk lillarosa blomster. Mellemstærk duft. Får store hyben. Blomstrer slut juni til slut juli med en svagere blomstring senere på sæsonen.

Foto: Flickr / Paul Barker Hemings

Sådan får du succes med klatre- og slyngroser

Jord

God, leret muldjord er bedst til roser. Sandet jord kan forbedres med rosenjord og lergranulat, når roserne plantes.

Gødning

Engangsblomstrende roser gødes i slutningen af marts eller begyndelsen af april med en håndfuld klorfri NPK eller organisk gødning. Remonterende roser gødes første gang som de engangsblomstrende og igen, når knopperne er lige ved at springe ud. Sidste gang gødes de lige efter første afblomstring.

Vand

Grundvand roserne forår og forsommer. Læg haveslangen ved rosen en time eller to i april og maj og evt. i juni, hvis foråret er tørt. Det forebygger meldug og andre svampesygdomme og er en forudsætning for en fantastisk blomstring.

Foryngelse

Engangsblomstrende roser skal forynges om foråret.  Klip cirka en fjerdedel  af grenene af ved grunden, og træk dem ud af rosen.

Beskæring

Klatreroser beskæres kun, hvis rosens vækst skal justeres. Klip lige over en knop, der vender i den ønskede retning. Fjern de afblomstrede blomster på remonterende klatreroser ved at klippe 2-3 løvblade under blomsten.

Annonce