Gå til hovedindhold
Artikel - Havetips

Roundup får 5 år mere

Tilladelsen til at bruge glyfosat, som er aktivstoffet i Roundup, er i dag blevet forlænget med 5 år af EU-kommissionen.
Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet - 
27. november 2017

EU-Kommissionen har i dag stemt for en 5-årig fornyelse af tilladelsen til at bruge glyfosat. Glyfosat er blandt andet aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, som mange haveejere nok kender enten af navn eller gavn.

For en måned siden var tilladelsen til afstemning med henblik på en 10-årig forlængelse, men Kommissionen kunne ikke få opbakning blandt medlemslandene, så forslaget faldt.

I dag blev et nyt forslag så fremlagt, hvor perioden er reduceret til 5 år, og denne gang blev forslaget stemt hjem. 18 medlemslande stemte for, 9 imod og et enkelt undlod at stemme. Danmark stemte for en fornyelse af tilladelsen.

Det var Kommissionens hensigt, at aftalen skulle have løbet i 10 år, men grundet usikkerhed om, hvorvidt stoffet er kræftfremkaldende og på anden vis skadeligt for mennesker og miljø, er løbetiden nu nedsat. EU-Parlamentet stemte i oktober for en hel udfasning af brug af stoffet inden 2022.

I Danmark er glyfosat godkendt af Miljøstyrelsen, som vurderer, at det er sikkert at bruge. Dog betyder fornyelsen, at alle sprøjtemidler i Danmark, som indeholder glyfosat, næste år skal revurderes.

Det mener Haveselskabet

I Haveselskabet mener vi, at tvivlen bør komme miljøet til gode. At bekæmpe ukrudt i en have er en del af havearbejdet, og det gøres bedst med "klør-fem", et lugejern eller en hakke. Havedyrkning skal ikke kombineres med brugen af gift. 

Næste gang, der skal stemmes om glyfosat, bliver i 2022, og hvorvidt Parlamentets anbefaling får den betydning, at nuværende periode reelt bliver en udfasning eller en ny tilladelse til den tid bliver besluttet, følger vi tæt.

Få magasinet HAVEN i oktober

Stort tema om vindyrkning i danske haver. Få 5 numre af HAVEN . Kun 345 kr.