Gå til hovedindhold
Artikel - Havetips

Roundup får 5 år mere

Tilladelsen til at bruge glyfosat, som er aktivstoffet i Roundup, er i dag blevet forlænget med 5 år af EU-kommissionen.
Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet - 
27. november 2017

EU-Kommissionen har i dag stemt for en 5-årig fornyelse af tilladelsen til at bruge glyfosat. Glyfosat er blandt andet aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, som mange haveejere nok kender enten af navn eller gavn.

For en måned siden var tilladelsen til afstemning med henblik på en 10-årig forlængelse, men Kommissionen kunne ikke få opbakning blandt medlemslandene, så forslaget faldt.

I dag blev et nyt forslag så fremlagt, hvor perioden er reduceret til 5 år, og denne gang blev forslaget stemt hjem. 18 medlemslande stemte for, 9 imod og et enkelt undlod at stemme. Danmark stemte for en fornyelse af tilladelsen.

Det var Kommissionens hensigt, at aftalen skulle have løbet i 10 år, men grundet usikkerhed om, hvorvidt stoffet er kræftfremkaldende og på anden vis skadeligt for mennesker og miljø, er løbetiden nu nedsat. EU-Parlamentet stemte i oktober for en hel udfasning af brug af stoffet inden 2022.

I Danmark er glyfosat godkendt af Miljøstyrelsen, som vurderer, at det er sikkert at bruge. Dog betyder fornyelsen, at alle sprøjtemidler i Danmark, som indeholder glyfosat, næste år skal revurderes.

Det mener Haveselskabet

I Haveselskabet mener vi, at tvivlen bør komme miljøet til gode. At bekæmpe ukrudt i en have er en del af havearbejdet, og det gøres bedst med "klør-fem", et lugejern eller en hakke. Havedyrkning skal ikke kombineres med brugen af gift. 

Næste gang, der skal stemmes om glyfosat, bliver i 2022, og hvorvidt Parlamentets anbefaling får den betydning, at nuværende periode reelt bliver en udfasning eller en ny tilladelse til den tid bliver besluttet, følger vi tæt.

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele.