Gå til hovedindhold
Rynkeblad
Rynkeblad. Foto: Laila Sølager
Artikel for alle

Rynkeblad

Rynkeblad kan dyrkes som busk eller stammes op som et lille træ. Den tåler både tør jord og skygge.
Laila Sølager - 
14. november 2008

Stedsegrønne planter er med til at give kød på skelettet om vinteren. Et godt eksempel er rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum, med de rynkede og læderagtige blade og tydelige bladnerver.

Det gode ved denne stedsegrønne busk er, at den kan stammes op og blive til et lille træ. Gerne placeret tæt ved huset, som kan klædes på hele året af de store blade og de fine stammer, hvor der sidder små fine hår på den yngste del.

Rynkeblad tåler at vokse både tørt og skygget, men ser dog mest livlig og frisk ud, hvis den ikke mangler vand. I maj blomstrer den med hvide eller rosa blomster, alt efter hvilken sort du køber.

Blomsterne er store og runde halvkupler, der har gjort sig bemærkede på den dekorative måde i flere måneder før udspringet. Hele vinteren sidder knopperne samlet i tætte hoveder og er i høj grad med til at give en fin oplevelse. 

Rynkeblad bliver 2-3 meter høj og omkring 2 meter bred. Skal den blive til et lille træ, fjerner du sideskud langs stammerne og bevarer den øverste del, som derefter udgør en lille trækrone. Beskåret sådan, kan der vokse mange bunddækkende planter under rynkeblad, så der opstår et helt lille skovbundsmiljø.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.