Gå til hovedindhold
Almindelig honningurt. Foto: Flickr
Artikel - Havetips

Så honningurt i tomme bede

Så honningurt i august eller starten af september og hold på næringstofferne i det øverste jordlag.
Laila Sølager - 
24. august 2007

Så længe jorden er varm, frigiver den næringsstoffer. Også selvom der ikke længere vokser noget i jorden. Når der ikke er planter til at bruge næringen, skyller regnvandet næringsstofferne længere og længere ned i jorden. Til foråret får de nye køkkenurter brug for næringen, men så kan de korte rødder ikke nå næringsstofferne, der nemt kan være en meter eller mere nede i jorden.

Du kan sagtens holde næringsstofferne oppe i de øverste jordlag. Du skal bare sørge for, at der er planter frem til jorden bliver så kølig, at processen ikke længere foregår. Det handler om at få nye planter til at gro på alle de steder, hvor jorden ligger bar nu.

Honningurt - nem og hurtig

En af de kvikkeste og bedste planter til det formål er almindelig honningurt, Phacelia tanacetifolia. Den er ikke i familie med nogen af de urter, vi dyrker i køkkenhaven - derfor opformerer du ikke nogen sygdomme ved at bruge den overalt.

Desuden spirer frøene meget hurtigt. I løbet af en uge er de oppe af jorden og dækker som et fint "loddent", grønt lag. Når honningurten er synlig, begynder den at optage næringsstoffer. Og forsætter med det frem til frost, hvor den visner.

Når næringsstofferne er i de visne plantedele, frigives de ikke, før temperaturen stiger til foråret. De visne honningurt kultiveres ned i jorden til foråret og bliver omdannet til næringsstoffer for de køkkenurter, der er blevet sået i bedet.

Frøene af honningurt er små, så der går rigtig mange på et kilo. Køb dem evt. i en foderstofhandel eller i et grovvarecenter. Det er meget billigere end at købe småpakkerne i plantecenteret.

Bliv medlem af Haveselskabet

Få 5 numre af HAVEN, gratis rådgivning, aktuelle medlemstilbud og mange andre medlemsfordele for kun 325 kr.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet