Gå til hovedindhold
Georginer, som er forkultiveret fra frø, i blomst i september 2017. Foto: Morten Linnemann
Georginer, som er forkultiveret fra frø, i blomst i september 2017. Foto: Morten Linnemann
Artikel - Havetips

Spar penge: Så dine georginer selv

De fleste sætter georginer hvert forår som knolde, men faktisk kan man med succes så sine georginer fra frø. Vi går igennem fordele og ulemper ved at så dem selv.
Morten Linnemann - 
22. februar 2018

Georginer er en pryd i haven med deres farverige flor fra midsommer til helt ind i efteråret. 

Det er let at sætte georginer som knolde, og de kommer som regel hurtigt og godt fra start. Men det er også muligt at formere georginerne fra frø, og det er der faktisk flere fordele ved - og nogle ulemper, som vi kommer tilbage til. 

Processen med at så georginer fra frø er ikke anderledes end, når man forkultiverer sommerblomster eller tomater – de sås indendørs i en vindueskarm eller over en radiator i marts eller april og kan først komme ud, når risikoen for frost er ovre i maj.

Læs mere her: Trin for trin: Forkultivering af planter indendørs

Fordele ved at så georginer selv:

Det er meget billigere

Frøene spirer villigt, så en enkelt frøpose kan derfor blive til dusinvis af planter. Sammenligner man prisen på knolde og frø, kan de frøsåede georginer ende med at koste under en tiendedel af prisen på dem fra knolde.

Såning af georginer. Foto: Morten Linnemann

Planten danner knolde, du kan gemme

I løbet af sommeren vil planten både blomstre, og samtidig danne knolde under jorden, og disse knolde kan graves op og gemmes, præcis som andre georgineknolde. Du har derfor både fået blomstringen og muligheden for at sætte knoldene det følgende år.

Især hvis man gerne vil have mange georginer og har gode muligheder for at forkultivere dem i foråret, er det altså en fin løsning at så georginer fra frø.

Såning af georginer. Foto: Morten Linnemann

Ulemper ved at så georginer fra frø:

Kommer langsommere fra start

De georginer, der starter livet som frø, kommer fra start med en langsommere vækst og blomstrer som regel senere end dem, der starter som knolde. 

De frøsåede planter er naturligt nok små i begyndelsen og kræver mere omhyggelig vanding og pasning de første 4-6 uger. Dog er de ikke blandt de meget sarte. De spirer hurtigt, nogle faktisk i løbet af blot tre dage, og de vokser pænt til. De skal nok nå at blomstre samme sommer, nogle måske først i august.

Georginer spirer i løbet af få dage, hvis såbakken sættes i en lun vindueskarm eller over en radiator. Først halvdel af april er et godt tidspunkt at så, men både før og lidt senere er også helt fint. Foto: Morten Linnemann

Usikkerhed om sorten

Hvis det virkelig skal være billigt, kan man selv høste frø af geoginer i september-oktober, som så kan sås det følgende forår. Men planter fra disse frø vil ikke blive som moderplanten. Det behøver ikke være en ulempe, hvis man på forhånd er klar over, at der kan vente en overraskelse. Ved frø, der er købt, bør man kunne regne med at få de sorter ud af det, der står på posen.

Hvis du vil se, hvor helt forskellige georginer kan komme til at se ud, selvom frøene er taget fra den samme plante, så se her på bloggen Fra frø til blomst.

Georginer, som er forkultiveret fra frø, i blomst i september 2017. Foto: Morten Linnemann

Kræver mulighed for at forkultivere

Har du ikke gode muligheder for at forkultivere planter i bakker eller potter fx i vindueskarme indendørs, er det svært at lykkes med at så georginer fra frø. 

Sår du dem direkte på voksestedet, må du vente til helt hen i maj, når jorden er lun, og risikoen for frost er overstået. 

Direkte såning i maj kan godt lykkes, hvis du er indstillet på, at planterne vil være sent på den og først blomstre sent på sæsonen. Succesen er dog betinget af, at du kan beskytte småplanterne mod snegle.

Snegle elsker georginer. Det kan gå hårdt ud over især de små planter. Foto: Flickr

Snegle elsker georginer

Har du snegle i haven, kan du næsten være sikker på, at de finder og æder lige præcis georginerne, når de titter op af jorden. For georginer er desværre alle snegles livret, og det gælder uanset, om de er spiret fra en knold eller sået fra frø. 

Især i begyndelsen, når planterne er små, skal man passe på, de ikke bliver ædt, før de rigtigt kommer i gang. Jo større planterne er, inden de kommer i jorden, jo bedre chancer er der for, at de klarer snegleangreb. 

Når de forkultiverede planter første gang kommer ud for at vænne sig til udendørslivet, er et højbed med sikre sneglekanter et godt sted at stille dem, inden de kommer permanent i jorden. 

Man kan også bære potter og bakker med planter ind hver nat, hvor sneglene er mest aktive og ud igen hver morgen eller putte dem i en stor tæt plasticpose hver aften, som så dog skal fjernes hver morgen. 

Det er noget værre bøvl, men erfaringen viser, at lige med georginer er det nødvendigt, hvis man har mange snegle i haven.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.