Gå til hovedindhold
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Artikel - Sådan gør du

Trin for trin: Så selv primula fra frø

Drømmer du om at dyrke nogle lidt særlige primulasorter i dit skov- eller rododendronbed. Her får du nogle generelle råd, som du bør følge, hvis du skal have held med projektet.
Jesper Carl Corfitzen - 
28. februar 2014

Såning af primula, ja det lyder måske nørdet. Men faktisk er det næsten lige så nemt at så langt de fleste primulaer, som at så fingerbøl og akelejer. 

Frøformering af primula er en god formeringsmetode, fordi du på denne måde får flest planter ud af det. Men der er nogle generelle råd, som du bør følge, hvis du skal have held med projektet.

Høst og opbevaring af frøene

Primula danner i hovedreglen mange frø i deres oftest runde til aflange frøkapsler. Høster du frø af egne planter, skal du klippe kapslerne af, lige inden de begynder at åbne sig.

Opbevar dem tørt og i et tempereret klima indtil kapslerne åbner sig. Frøene er små fra ca. 20.000 frø pr. gram til 300 frø pr. gram. Efter tørring bør frøene opbevares køligt, helst i køleskab (stadig tørt), indtil de skal bruges.

Dybfryseren er bedst egnet til længere tids opbevaring af primulafrø. Her går frøet i en dyb dvale og kan kun brydes ved gentagne skift imellem kulde og varme.

Kræver kulde for at spire

Mange typer af primula frø kræver kulde for at kunne spire (stratificering), idet frøet går i en dvale efter længere tids opbevaring. Denne dvale kan kun brydes ved længere tids skiftende temperaturer imellem 0 og +5 grader.

De fleste primula kan med stort held sås lige efter høst. Her vil de spire nemt, da de får en naturlig kuldeperiode med skiftende temperaturer den første vinter. Vintersåning er den mest udbredte metode. Den foretages fra december til marts.

Er du lidt sent ude med såningen om foråret, kan du udsætte dine frø for kulde i køleskabet igennem nogle uger. Eventuelt kan du tage dem ind og ud nogle gange. Men først efter, at frøene er sået.

Såning af primula. Foto: Jesper Corfitzen.

Sådan gør du:

1) Så dine primulafrø i en almindeligt så- og priklemuld tilsat lidt sand eller grus. Brug rengjorte potter eller flamingokasser alt efter temperament. Det er vigtigt med et godt dræn. Mange primuladyrkere har deres egen opskrift på den rigtige jordblanding til såning. Min består to dele fin, sur, ugødet spagnum og en del bakkesand eller grus.

2) Så frøene oven på jorden. Kun for de store frøtyper kan det betale sig at dække dem med et let drys af sand eller jord. Brus jorden let efter såning.

3) Efter såning stilles potterne eller bakkerne ud, så de kan få den rette stratificering. Eventuel sne og regn gør ingen skade. Kun slagregn og blæst skal man være påpasselig med. Vinteren klare stratificeringen,og til foråret vil små primulaer spirer frem. 

Det er oplagt at stille dem i en drivbænk eller lignende. Et koldt drivhus kan også bruges. Men potterne må ikke tørre ud.

4) Når frøplanterne har fået de første blivende blade, kan du ganske forsigtigt med en pincet prikle dem om til større bakker eller potter. Jorden skal være den samme som tidligere, men evt. lidt mere næringsholdig. Her drives planterne, indtil udplantning i bede om efteråret eller det efterfølgende forår.

5) Når planterne er klar til udplantning, skal de de fleste primula plantes et sted med sur, men veldrænet jord. Dog findes der arter som Primula japonica og Primula floribunda, som kræver væsentligt mere fugt, idet de fortrinsvis gror vildt langs vandløb.

Selv dyrker jeg mine primula på et ca. 25 cm jordlag bestående af tre dele sur spagnum, en del omsatte grannåle og en del sand. Min erfaring siger mig, at de godt kan både plantes lidt dybere end normalt, da mange af typerne af primula har det med at vokse op af jorden. Dette gælder især ved udplantning, men også ved omplantning af ældre planter.

Køb frø hos Primulaklubben

Hvert år i januar er det muligt at købe spændende primulafrø hos Primulaklubben. Her kan du få over 50 spændende sorter, arter og hybrider, som man ikke ser andre steder.

Du kan bestille dem hos Dansk Primula Klub

 

Så er foråret her for alvor!

Giv dig selv 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN for kun 345 kr. - eller giv HAVEN til én, du holder af. Lige nu får du en ekstra gave med.