Gå til hovedindhold
Foto: Karna Maj.
Foto: Karna Maj.
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du gulerødder

Dyrker du dine egne gulerødder, kan du hive knasende sprøde gulerødder op af jorden i en meget stor del af året.
Karna Maj - 
26. april 2017

Du kan dyrke gulerødder til frisk forbrug det meste af året, og de er lette at opbevare i god kvalitet, da de kan blive stående i jorden om vinteren, hvis du dækker dem mod frost.

Sommer- og vintergulerødder

Guleroden har været dyrket i mange tusinde år, men kom først til Europa i det 12. århundrede. I Danmark omtales den første gang omkring år 1300.  

Gulerødder kan have forskellige farver: hvide, gule, lysorange, orange, rødlige, lilla og mørkpurpur. Den orange gulerod blev først udviklet i det 16. århundrede. Gulerødder er oftest lange, men der er også de runde pariserkarotter og koniske, korte gulerødder.

Prøvesmagning af forskellige gulerodssorter – der er dog ingen helt hvide med. Foto: Karna Maj.

De mange sorter deles op i sommer- og vintergulerødder i forhold til antal dage fra såning til høst. Det har ikke noget med holdbarheden at gøre. Sommergulerødder sået midt på sommeren holder sig fint hele vinteren. 

Sommergulerødder er ofte meget søde sorter, som smager godt rå. En del vintersorter er mindre søde og meget velegnede til at tilberede, f.eks. til et fad med bagte rodfrugter.

Hvor tidligt kan du så?

Gulerødder spirer først, når jorden er stabilt 8 grader varm. Normalt er det i sidste halvdel af april.  Hvis man dækker med fiberdug øges jordtemperaturen med 1-2 grader.  

Spiretiden i det tidlige forår er op til 3 uger. I en varm sommerjord spirer gulerodsfrøene på bare 8 dage.

I foråret er det arbejdsbesparende at vente, til ukrudtet vrimler op af jorden, så du kan hakke det omkuld, inden du sår. Ukrudtet spirer, når jorden er ca. 8 grader varm. 

Sår du sidst i april, kan du hive de første nye gulerødder op omkring 1. juli. Tidligere gulerødder kan du få ved at så dem i jorden i drivhus, drivtunnel eller drivbed fra omkring 1. februar. 

Lækre nye sommergulerødder først i juli. Foto: Karna Maj.

Vælg sorter efter såtidspunkt

Til forårssåning vælger du sommergulerødder. Det er de samme hurtigudviklende sorter, du skal bruge til at så ny afgrøde med fra midt i juni og til først i juli. Det giver små nye lækre gulerødder fra oktober/november og hen over vinteren.

Et godt valg til begynderhaven er en helt almindelig orange sommergulerod som ’Nantes‘ eller ’Nantaise‘. Vil du gerne dyrke flere farver, men har begrænset plads, kan du prøve at så en pose frø med blandede farver.

Vintergulerødder sår du fra sidst i maj til først i juni, så det passer med, at de er færdigudviklede midt på efteråret. Det giver den bedste kvalitet med det største indhold af næringsstoffer til vinterbrug. 

Den gule ’Yellowstone‘ gulerod er en god ikke så sød vintersort. Her graves den op sidst i marts. Foto: Karna Maj.

Jord og gødning

Gulerødder er lettest at dyrke på sandjord og sandmuld, men de kan dyrkes på alle slags jorde. Dyrk dem på et areal med sol det meste af dagen. De kan også dyrkes i dybe potter og krukker.

Gulerodsfrø spirer ikke, hvis der er for mange næringssalte i jorden. Vent derfor med at gøde jorden, til gulerødderne har 4 rigtige blade og er 10 cm høje. Det er først på det tidspunkt, at de har brug for ekstra næringsstoffer.

Gulerødder skal ikke gødes særlig meget – kun med 100/125 gram kvælstof pr. 10 kvadratmeter,  mindst på lerjord, mest på sandjord.

 Jorden skal være løsnet i dybden, godt gennemarbejdet og fint smuldrende til såning af gulerødder. Foto: Karna Maj.

Sædskifte

Du bør ikke dyrke gulerødder oftere end hvert 4. år på samme jord.  Hold også god afstand til sidste års dyrkning af gulerod, persillerod og persille, hvis der har været larveangreb i rødderne. 

Gulerødder trives godt sammen med stikløg, men løgene forhindrer ikke, at gulerodsfluen finder frem til gulerødderne.

Vil du være sikker på ikke at få larveangreb i dine gulerødder, skal rækkerne overdækkes fra maj til oktober med fiberdug eller bionet. Foto: Karna Maj.

Sådan sår du gulerødder

 • Gulerødder skal sås direkte på voksestedet. Gulerodsfrø har en forholdsvis lav spireprocent. Du kan ikke forvente, at mere end 65% af frøene spirer. Se på posen, hvor mange meter, der er frø til.
   
 • Frøene sås i rækker med 20-30 cm afstand mellem rækkerne. Størst afstand ved vintergulerødder. Det er ikke en god ide at så alt for tæt, da det er svært at udtynde, hvis planterne står tæt som karse.
   
 • Gulerodsfrø skal ikke begraves dybt i jorden – så spirer de ikke. Så frøene i ½-1 cm dybe riller, som er vandet godt inden såningen.
   
 • Har du sandjord, kan du så med det samme. Har du lerjord, skal den vandede rille trække i mindst en time, så den fugtige jord er smuldrende, når du dækker rillen til. Har du en meget stiv lerjord, kan det være en god ide at blande grus i, inden du sår.
   
 • Dæk først rillen halvt til og tryk jorden let til med bagsiden af hakken, så frøene får god jordkontakt. Dæk løs jord over, som kan forhindre, at vandet fordamper.

Gulerødderne spirer fint i lerjorden, hvor der er blandet lidt sand i. Foto: Karna Maj.

Sårillerne må ikke tørre ud

Mens frøene spirer er det vigtigt, at jorden ikke tørrer ud nede i sårillen. Det gør den som regel ikke i foråret. Men hold øje med det.

Har du sandjord, kan du vande uden problemer, hvis det bliver nødvendigt. Men på lerjord risikerer du, at jorden slemmer omkring frøene, så de ikke får ilt nok.

På lerjord kan du med fordel i sommerperioden dække det såede med to lag fiberdug for at minimere fordampningen. Bliver det alligevel nødvendigt at vande, så vand med bruser og gennem fiberdugen.

Det er vigtigt at tynde ud i tide

Tidlige gulerødder bør ret hurtigt udtyndes til 6-8 cm afstand i rækken for at sikre en hurtig udvikling. Men du kan få flere gulerødder ved at tynde til kun 4 cm og så trække hver anden som helt små gulerødder. 

Vintergulerødder har en længere udviklingstid, og derfor kan du nøjes med at tynde til 4 cm afstand i rækken. Hvis du gerne vil have meget store gulerødder, tynder du til 6 cm. Der er større risiko for at store gulerødder sprækker.

 Når man tynder ud i rækkerne, bliver planternes rødder let beskadigede. Det er er derfor vigtigt at vande efter udtyndingen, så planterne er velforsynede med vand og igen får god jordkontakt. Foto: Karna Maj.

Vinteropbevaring

Gulerødder tåler ikke frost, men sukkerindholdet gør, at de kan tåle let nattefrost i efteråret. Derfor kan du godt lade en række eller to stå til at bruge af i efteråret. Dæk gerne med lidt visne blade mellem rækkerne. 

Har du dyrket gulerødder til hele vinteren, skal de frostsikres på en af følgende måder: 

 1. Du kan tage dem op, lægge dem i let fugtigt sand et køligt og frostfrit sted.
   
 2. Du kan lade dem sidde i jorden og hente dem efterhånden. Det giver de mest friske og sprøde gulerødder. Du skal dække bedet med 25 cm halm, ålegræs eller visne blade. Overdæk til sidst med et stykke fiberdug. Eller du kan dække gulerodsbedet med en isolerende vintermåtte af den slags, som bruges på byggepladser. Selv i frost og sne kan du hente friske gulerødder.
   
 3. Du kan også vælge at tage dem op og lægge dem i en åben kule i jorden i et spadestiks dybde, så de er et stykke under jordniveau.  Læg dem i sand og dæk dem som beskrevet ovenfor. Stilles de lodret, er de lette at tage op enkeltvis.

Er jorden dækket godt, fryser den ikke, og man kan hente gulerødder selv i perioder med sne. Foto: Karna Maj.

Sygdomme og skadedyr

Gulerødder angribes normalt ikke af sygdomme. Ved opbevaring på voksestedet undgår man stort set lagersygdomme. 

Grenede og revnede gulerødder kan være et problem, især på lerjord, eller hvis jorden ikke er løsnet godt i dybden. Grenede gulerødder kan også skyldes nematoder.

 Gulerødder kan blive helt ødelagt af gulerodsfluens larver hen over vinteren. Foto: Karna Maj.

Larver i gulerødder

Gulerodsfluens larver, som gnaver gange i gulerødderne, er det største problem i gulerodsdyrkning. 

Der er 2-3 generationer om året. For det meste oplever man ikke de store problemer i det første hold gulerødder, men ofte bliver vintergulerødderne mere eller mindre ødelagt af larvegange. 

Den mest effektive måde til at dyrke gulerødder uden larveangreb er overdækning med fiberdug eller bionet fra såning til oktober.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.