Gå til hovedindhold
Persille klar til udplantning. Foto: Karna Maj.
Persille klar til udplantning. Foto: Karna Maj.
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du persille

Forkultivér persille i potter i marts, så du har frisk persille til de nye kartofler. Her får du Karna Majs tips til, hvordan du får succes med at dyrke persille.
Tekst og fotos: Karna Maj - 
fre. 10. feb. kl 14:38

Persille er en toårig plante, men frosten ødelægger ret hurtigt de grønne blade. Kruspersille overvintrer ret sikkert, mens bredbladet persille ofte går til i løbet af vinteren eller i forårssolen.

Den gamle persille sætter nye blade i april. Foto: Karna Maj.

I det tidlige forår begynder de overlevende planter at skyde frem med nye lækre persilleblade. Men allerede i maj går de i stok og sætter blomster, og så er det slut med at hente persille fra de gamle planter.

Hvis du forkultiverer persille, kan du høste ny persille flere uger tidligere, end hvis du sår den direkte i køkkenhaven. Derved undgår du at komme til at mangle persille først i juni til de nye kartofler.

En buket ny persille sidst i maj.

Sådan gør du

Det er let at forkultivere persille.

Såning

Så persillefrøene inde i vindueskarmen først i marts. Det gælder både kruspersille og bredbladet persille. Frøene spirer optimalt ved 14-24° C, og ved den temperatur tager spiringen kun 14 dage. 

Så i 6-8 cm potter eller i rootrainer. Man kan også så i pluggbox og senere plante ud i potter. Brug en købt såjord, eller bland egen såjord af havejord, omsat kompost og sand eller fint grus. 

Sådybden bør være ca. 1 cm, og det er en god ide at så 3 frø i hver potte/rum. 

Pasning af småplanterne

Placér potterne i plastposer, eller læg låg på rootrainer/pluggbox, så jorden ikke tørrer ud, og sæt dem et lyst sted uden direkte sol. Persilleplanter foretrækker at vokse ved 15-18° den første tid, og de spirer også fint ved den temperatur.

Fjern overdækningen, så snart kimplanterne dukker frem. 

Flyt dem ud i drivhus eller drivbænk, så snart planterne har fået et par rigtige blade - hvis vinteren er ovre. Dæk dem med fiberdug for at hæve temperaturen. Har man ikke drivhus/drivbænk, så sæt dem i et køligt og lyst vindue.

Persilleplanterne vokser godt - 13. april i drivhuset. Foto: Karna Maj.

Persilleplanterne skal nu vokse her, til de har 3-4 blade. Man skal ikke udtynde til en plante pr. rum/potte, da det gælder om hurtigt at få mange nye persilleblade. 

Inden de udplantes, skal de afhærdes nogle dage uden for drivhus/drivbænk. 

Jord og gødning

Gød jorden inden udplantning. Persille foretrækker en ikke alt for let jord, så derfor er det en god ide at tilføre kompost, hvis man har en sandet jord. 

Persille er en krævende plante, som skal passes med gødning og vand, ellers mistrives den. Kvælstofbehovet er 205/180 g kvælstof pr. 10 m2, den største mængde på sandjord, mindst på lerjord. 

Brug ikke husdyrgødning, da persillen også spises uden tilberedning som grønt drys.

Planterne er klar til at plante ud på friland – 28. April.  Foto: Karna Maj.

Sådan udplanter du på friland

Persilleplanterne kan plantes ud på friland i sidste halvdel af april. Hvis nætterne er kølige, eller der er udsigt til nattefrost, kan man dyrke persillen under fiberdug for at fremme væksten. Har man plads, kan man selvfølgelig også plante en række i drivhus eller drivbænk. 

Der er to til tre planter i hvert rum i rootraineren, og de har et rigtigt godt rodsystem.

Man kan evt. dele potteklumpen i 2-3 dele og plante hver del ud enkeltvis, men det vil forsinke planternes udvikling en del i forhold til at plante hele potteklumpen. Og med de forkultiverede planter gælder det jo om hurtigt at kunne plukke ny persille.

Persille overlever altid, også selv om planterne står ret tæt, men man får de bedste og største persilleplanter, når man planter ud, så der er 10-15 cm mellem hver potteklump.  

Der plantes ud med 25 cm afstand – 4 stk på tværs af et 110 cm bredt bed. Foto: Karna Maj.

Rækkeafstanden bør være 35 cm. Alternativt kan man plante tæt på et bed med 20-25 cm afstand mellem potteklumperne til alle sider.

I tørre perioder er det en god ide at vande, så planterne udvikles optimalt. Planter med veletablerede rødder giver større udbytte, og det er forudsætningen for masser af nye blade næste forår.

 Først i juni er planterne så store, at der kan plukkes ny persille til de første små nye kartofler. På det her tidspunkt kan man vælge at tynde ud til én plante og bruge bladene fra de udtyndede planter. Foto: Karna Maj.

Forkultivering sommer og efterår

Man kan selvfølgelig også forkultivere persille på andre tidspunkter af året. 

Sommersået persille giver unge stærke planter, som kommer godt gennem vinteren og sætter mange flotte nye blade i foråret. Den går i stok i maj på samme tid som de forårssåede planter.

Sår man persille først i september, overlever de små planter vinteren og går ikke i stok i maj måned, men først det følgende forår. Det giver endnu tidligere persille end at forkultivere i marts. 

Man kan så direkte i bedet i september, men er september varm og tør, er det mere sikkert at forkultivere og plante persillen ud. Plant evt. en lille række i drivhuset til ekstra tidlig persille.

I november har persillen sået i september en passende størrelse til at overvintre. Her står de i potter i drivhuset. Foto: Karna Maj.

Direkte såning af persille i køkkenhaven

Persille kan også sås direkte fx som rækker i køkkenhaven. Det er lettest, hvis man gerne vil have flere meter lange rækker.

Man kan så nye rækker med persille allerede fra sidst i marts eller først i april, når jorden er tjenlig til at så i. Persillefrø kan spire, når jordtemperaturen er over 5° C. 

I det tidlige forår, hvor jordtemperaturen stadig er lav, kan persillefrø være 3-4 uger om at spire. Og selv om man sår tidligt, kan man ikke høste den første ny persille før sidste halvdel af juni. 

Når jordtemperaturen bliver højere, spirer persillen hurtigere, men i maj er der større risiko for, at sårillerne tørrer ud, så spiringen mislykkes. 

I mange haver har man problemer med at få persille til at spire. Derfor er det mere sikkert at forkultivere persillen og plante ud. 

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.