Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Sådan skaber du et smukt staudebed

Her får du havearkitekt Ellen Lærke Jørgensens tips til, hvordan du skaber et smukt staudebed.
Ellen Lærke Jørgensen. - 
13. februar 2017

Staudebede er blomsterglæde, og de kan være et imponerende miks af farver, blade og plantestrukturer eller meget enkle i udtrykket. Men nogen gange lever virkeligheden ikke helt op til drømmen.

Måske hører du til de haveejerne, der har oplevet at bruge tid, penge og kræfter på at plante drømmebedet med alle favoritterne for blot at konstatere, at noget gik galt.

Hvorfor går det galt?

Frustrationerne opstår typisk, når planterne kun er udvalgt efter blomsterfarver og højde, og ikke efter staudernes forskellige vækstform. 

Nogle stauder sender mange udløbere ud mellem de øvrige stauder, nogle går efterhån-den ud, fordi de ikke lever ret længe eller mistrives i jorden, nogle sår sig voldsomt og bedet mister efterhånden sin oprindelige idé. 

Ukrudtet indfinder sig stille og roligt i hullerne i bedet og imellem de stauder, som dækker jorden dårligt. 

Hemmeligheden er at lære stauderne lidt bedre at kende, så du bruger dem i den rolle, de er gode til at udfylde i et bed.

Tjek jorden

Det er vigtigt at plante efter de jordbundsforhold, du som udgangspunkt har i haven – let sandjord, lerblandet muld mv. Når du vælger planter, der passer til din jordbund, betyder det, at alle planter har brug for den samme pasning og pleje, og det kan i nogle tilfælde betyde, at for eksempel vandingen kan minimeres. 

Du kan tilføre kompost for at forbedre jordstrukturen, men udvælg altid planter efter din jordtype. 

Selvom planter er tørketålende, skal de først etablere sig for at klare tørre forhold. Og vær opmærksom på, at planter, som skal stå i en veldrænet jord, ofte vil mistrives og rådne væk, hvis de står for fugtigt om vinteren. 

Du kan læse om, hvordan du kan forbedre jorden i vores Guide: Jord for begyndere her

Løvefod, Alchemilla, er en meget anvendelig staude, som trives både i sol og relativt skyggefuldt. Den limegule farve passer godt til mange andre stauder. Foto: Gusta Clasen.

Sol og skygge

Stauderne har forskellig tolerance i forhold til sol og skygge. Nogle stauder kræver fuld sol for at udvikle sig godt. Andre tåler halvskygge eller fuld skygge. 

Vi er ofte opmærksomme på skyggegivere, som bygninger, hegn og nærtstående træer, når vi planlægger bedet. Men vi skal også tænke på, at bedet kan bestå af høje stauder, så selvom jordstykket ligger i fuld sol, vil disse høje stauder kaste skygge i bedet. 

Derfor kan det være nødvendigt at plante stauder nord og øst for de høje stauder, som tåler halvskygge. 

Står stauderne ikke optimalt, vil de stræbe efter lyset og vælte ud. Andre stauder bliver skygget ihjel og forsvinder helt fra bedet.

Heuchera med smukke blade. Foto: Flickr / Amanda Slater.

Løv, stængler og støvdragere

Farverne i et bed er oftest valgt udfra knop- og blomsterfarver, men det er spændende også at gå efter løv- og stængelfarver, markante støvdragere eller andet som tilfører bedet farve. Enkelte stauder får også høstfarver. 

Blomsterfarver er ofte flygtige, så ved at bruge løvfarver med videre vil bedet kunne bevare tonerne længere. 

Nogle sværger til farveharmonien ”Tone-i-tone”, hvor man kun arbejder med én hovedfarve. Det skaber et roligt bed.

Du kan også skabe et mere livligt bed med raffinerede kontraster ved at arbejde med komplementære farveharmonier som for eksempel gul/violet eller orange/blå. Lad den ene farve være dominerende, og supplér kun med drys af komplementærfarven.

Bed i kontrastfarverne blå og gul. Foto: Niels Ole Dam.

Husk, himlens lys; det kølige morgenlys eller det rødlige solnedgangslys, påvirker din opfattelse af blomsterfarverne i bedet.

Vælg de ønskede farver til bedet og lad det være et gennemgående tema over året. Det er langt lettere end at lade det skifte hen over sæsonen. 

I bogen ”Hvilken plante hvor” af Jane Schul kan du læse meget mere om hvilke planter, der passer til hvilken type jordbund og lysforhold. Bogen har også mange oversigter, hvor planterne er opdelt efter farver, bladformer, blomstringstidspunkter mv.

Forskellige vækstformer 

Et bed er langt mere end blomsterfarver. Ved at vælge planter med forskellige udtryk, skaber du et mere spændende bed. 

Det kan være skift i bladformer; brede blade, linjeformede blade, fligede blade – det giver gode variationer i bedet. 

Bladene placering kan varierer . De kan være samlet ved jorden og dække godt, eller de kan sidde opad blomsterstænglerne med effekter højere oppe i planten. 

Blomsternes former giver øjet noget at udforske; store fyldte blomster, enkle blomster, tragtformede blomster. Blomsterne kan så igen sidde i brede skærme, som kugler, på slanke spir, som bløde kvaste der ligger hen over planten eller på lette svævende stilke og giver bedet enten en fylde og fasthed eller en drømmende gennemsigtig lethed.

Hvad falder du for?

Prøv at fornemme stemningen i de bede, du falder for. Man behøver jo ikke at opfinde alting selv. 

Smukke sammensætninger kan inspirere til at lave noget lignende, eller det kan inspirere til at variere en smule, og du har et helt andet udtryk. 

Finder du eksempler på bede, der falder i din smag, så prøv at afkode, hvad det er, du falder for, så kan du nemmere skabe dit eget bed. 

Der indgår givetvis nogle af de planter, du holder meget af, men ofte er det de planter, som står i umiddelbar nærhed – ledsageplanterne – som netop fremhæver dine yndlingsplanter. 

Valg af stauder

For nogle haveejere er tiden knap, og et nemt bed gør arbejdet mere overkommeligt. Men hvad gør nogle stauder nemmere og mere velegnede end andre?

Der er de store og stærke overlevere - robuste planter, som er lever længe. Nogle er stationære, det vil sige, de bevarer pladsen i bedet eller kun breder sig langsomt. Andre er vandrende med udløbere. De breder sig til større arealer eller flytter sig og forsvinder fra det oprindelige sted.

Der er også de opportunistiske planter, der benytter sig af hver en mulighed for at spire frem. De har stor reproduktionsevne og formerer sig ofte villigt med frø. Disse planter har som regel ikke så lang levetid, og de skal have lov til at så sig selv, hvis de skal bevares i bedet.

Det er ikke eksakte kategorier, da der også er stationære, længelevende planter, der formerer sig med frø. Frøstandene klippes af, hvis man ikke ønsker, at de sår sig selv. 

Læs mere om, hvordan de forskellige stauder danner udløbere i artiklen: Sådan breder stauderne sig her.

Pæoner er stabile stauder, der kan vokse mange år på samme sted. Foto: Flickr / Ting Chen.

Stabilt eller dynamisk bed

Overordnet set kan man sige, at der findes to forskellige måder at sammensætte et klassisk staudebed. Du kan enten gå efter et dynamisk eller et stabilt staudebed.

Det er mest af alt et temperamentspørgsmål, om du foretrækker den ene eller den anden type.

Det stabile bed 

Skal du vælge, hvis du bedst kan lide tanken om, at planterne bliver stående, hvor du planter dem, og at de er stabile og lever længe, så du har glæde af bedet i flere år. 

Så er det blandt de stationære stauder med lang levetid, du skal lede efter planter til dit nye bed. 

Læs mere om det stabile bed her

Her ses et eksempel på et stabilt bed med stationære, sensommerblomstrende stauder, der alle bevarer deres plads i bedet. Planterne står i små grupper á tre-fem styk, og bedet er klassisk opbygget med de høje stauder bagerst og lave gode fyldige planter som forkant. Bedet opleves fra stien på bedets ene side.

Bagerst fra højre, plettet hjortetrøst, Eupatorium maculatum (Atropurpureum gruppen)’, virginsk ærenspris, Veronicastrum virginicum ‘Diana’ med hvide blomster og  ‘Fascination’ med violette blomster. Mellemgrund fra højre, høstfloks, Phlox paniculata ‘Rosa Pastell’, Kalimeris incisa ‘Blue Star’. Forgrund fra højre, funkie, Hosta x tardiana ‘Halcyon’, ægte blåkant, Nepeta racemosa ‘Walkers  Low’, alunrod, Heuchera ‘Palace Purple’. Foto: Ellen Lærke Jørgensen

Det dynamiske bed

Skal du vælge, hvis du synes, at det er sjovt og udfordrende at finde en balance mellem selvsåede planter og mere stabile planter i bedet. 

Hvis du tænker, at det er skønt at have et bed, som forandrer sig lidt hele tiden. Og hvis du fx gerne løbende vil tilpasse bedet og fx finde nye afløsere, når de kortlivede stauder giver op.

Så er der mange muligheder for at vælge planter i gruppen af stauder, der er lidt mere uforudsigelige i forhold til spredning og livslængde.

Læs mere om det dynamiske bed her

Dynamisk bed med bl.a. kæmpeverbena, anisisop og kongelys, som sår sig selv. Foto: Niels Ole Dam.

Syv tips til det nye staudebed 

  1. Vælg altid planter, der passer til jorden og lysforholdene
  2. Tag udgangspunkt i planter og farver, du kan lide 
  3. Husk en god forkant i bedet, så der ikke opstår huller her
  4. Husk planter med gode jorddækkende egenskaber, så ukrudtet ikke får mulighed for at etablere sig
  5. Forårsblomstrende planter placeres lidt inde i bedet, så nye planter dækker for de ned-visnede.
  6. Gentag planterne i bedet
  7. Plant i renholdt jord

 

    Annonce