Gå til hovedindhold
Meldug
Foto: Laila Sølager
Artikel - Havetips

Sådan bekæmper du meldug på planterne

Det sker hvert år, at en eller flere planter i haven bliver grå og melede at se på. Det handler om meldug.
Laila Sølager - 
13. juni 2008

Meldug er en svampesygdom, der overvejende angriber planter, som er i krise. Det er mange planter i perioder, hvor vejret er tørt og varmt, fordi de mangler vand.

Vand om morgenen

Svampesporerne smitter fra plante til plante med den mindste vind. Især i varmt tørt vejr foregår smitten hurtigt. For at svampesporerne skal få fodfæste på bladene, skal de bruge en høj luftfugtighed. Det sker som regel om natten, hvor duggen sørger for fugten.

For at undgå smitte er det altså vigtigt at vande haven om morgenen, så planterne hurtigt bliver tørre igen.

Fjern de angrbene blade

Har planterne allerede fået meldug, er det bedste råd at klippe de angrebne blade af – og efterfølgende vande grundigt. Ikke bare en gang, men flere gange over de næste dage. Giv samtidig en lille smule gødning, så planterne får noget kraft at lave nye skud og blade af. 

Stauderne tåler snildt at blive klippet ned. Roserne tåler det delvist, så lad nogle grønne skud og blade sidde tilbage. Vinen kan være totalt indhyllet i grå belægning. Her er det nødvendigt at fjerne de fleste blade, og kun lade nogle af de mindst angrebne sidde tilbage.

Al afklippet må gerne smides på komposten. Meldug kan ikke overleve på dødt plantemateriale.

Vin får ofte meldug

Ofte får vin meldug, fordi de slet ikke bliver vandet. Samtidig kan luftfugtigheden blive så lav i drivhuset, at smitten nærmest galoperer. Overbrus vinen og drivhusets øvrige planter jævnligt, så forebygger du melduggens hærgen.

Også vin, der er plantet udendørs med et lille felt jord omkring sig, får ofte meldug. Sørg for mere jord omkring planten - tag evt. nogle flere fliser op – tilfør ny mørk muld i stedet for sandet. Bagefter overbruses vinen, mens jorden vandes og gødes.

Sørg for jævnlig vanding af vinen fremover. 

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.