Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du abrikoser i haven

Abrikoser er meget varmekrævende, derfor er en espaliering op ad en lun mur at foretrække. Medmindre du har et drivhus, hvor abrikoserne kan give mange frugter.
Laila Sølager - 
10. september 2009

Abrikoser blomstrer endnu tidligere end ferskner. Derfor er blomsterne på udendørs abrikostræer mere udsatte for nattefrosten, som kan svide de åbne blomster til ufrugtbarhed.

Blomstrer i lang tid

I drivhus eller orangeri blomstrer abrikos allerede i marts. En lille, blød pensel kan agere bi og bruges til at flytte støv fra en blomst til en anden. Processen skal gentages med nogle dages mellemrum for at være sikker på, at bestøvningen lykkes.

Herefter vil blomsterne udvikle sig til frugter, selv om der er køligt i drivhuset. Husk også, at der skal bestøves gentagne gange i den lange blomstringstid, hvis der ikke er bier.

Abrikoser i et træ. Foto: Fotolia

Trues glashuset af frost, kan en infrarød strålevarme-lampe give varme til planterne. Det er en forholdsvis miljøvenlig måde at holde temperaturen oppe på, da de infrarøde stråler kun bliver til varme, når de rammer abrikostræerne.

Dyrke du abrikoser i drivhuset, er det bedst at plante træet i et bed. Det er et kraftigtvoksende træ, der har brug for, at rødderne kommer vidt omkring. Et godt sted er i drivhusets gavl, hvor der er tilstrækkelig plads til, at træet kan udvikle sig flot.

Beskæres flere gange om året

Det er vigtigt at styre væksten ved at beskære træet flere gange i løbet af sommeren. Klip bare lystigt, når bladene og grenene er for tætte til, at luft og lys kan nå frem til frugterne.

De skud, der er kommet i løbet af sommeren og endnu ikke har båret frugt, skal sidde tilbage, så vil de bære blomster næste år.

Er der sideskud på grene, der har båret frugt i år, skal sideskuddene kortes ind til 4-6 blade. På den måde holdes abrikostræet nogenlunde slankt, og evnen til at blomstre og skyde nye skud bevares hele tiden.

Klip helst, mens det er lunt og tørvejr. Så gror såret hurtigst sammen.

Abrikosblomster. Fotograf: Istockphoto

Læ og masser af sol

Abrikoser er selvbestøvende og derfor er det kun nødvendigt med ét træ. Bor du lunt som f.eks. på Bornholm, Christiansø, Sydfyn eller tæt ved vandet, er der basis for at afprøve abrikos som et fritvoksende træ.

Hvis der er læ i haven og en solrig plet, vil det smukke abrikostræ hurtigt få fat. Smukke friskgrønne blade på en tætbygget plante, der ret hurtigt bliver til et lille bredkronet træ på 2-3 meters højde.

Abrikoser kræver lidt gødning om foråret og jævnlig tilførsel af vand for at lave saftige frugter, Desuden gerne en skovlfuld kalk hen over rødderne om efteråret.

Der er ikke mange sorter af abrikoser på markedet. Den mest anvendte er ’Nancy’. Den kaldes ofte for ferskenabrikos og egner sig både til drivhus og som espaliering op ad en syd- eller vestvendt mur.

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.