Gå til hovedindhold
Foto: Flickr / Alan Levine
Foto: Flickr / Alan Levine
Artikel for alle

Sådan dyrker du blommer i haven

Blommer hører til nogle af de nemmeste frugttræer at få et godt resultat med hvert år. De klarer sig godt på alle jordtyper, og fordi der er mange sorter at vælge imellem, kan du få et stort udvalg fra egen have.
Laila Sølager - 

Blommetræer vokser hurtigt, men væksten stopper da heldigvis noget, når de begynder at bære frugt. Skal du have et træ hurtigt op for at skjule en dårlig udsigt, er blommetræer meget ideelle. Kroneformen veksler mellem brede og runde til mere søjleformede træer.

Det eneste arbejde du kan regne med, for de fleste blommesorters vedkommende, er at tynde ud i frugten hen på sommeren. Træet sætter ofte så mange frugter, at det er godt at rive mange blommer af i begyndelsen af juni. Brug hænderne, så langt du kan nå og brug en lang rive til resten.

Jo færre blommer, der sidder tilbage, jo større og saftigere bliver de.

Blommer. Foto: Fotolia

Beskæring forår og ved høst

Blommetræer kan blive store. Mange haveejere korter derfor blommetræer af i toppen. Men det giver blot et træ, der skyder en masse nye skud igen, og så er du nødt til at klippe hvert år.

I stedet skal de højeste grene (stammer), som også ofte er de ældste, saves af længere nede i træet, hvor de mødes i en grenvinkel. På den måde er det muligt at formindske træet en smule.

Men husk: Fjern aldrig mere end en tredjedel af træets samlede grenmasse. Det vil give alt for mange strittende nye skud til næste år, og træet kommer til et se meget klippet og beskåret ud.

Blommer angribes nemt af svampesygdomme, hvis de beskæres i efteråret eller om vinteren. Derfor beskæres de som kirsebær lige efter blomstring. I forbindelse med høsten af blommerne og lige umiddelbart efter går dog også an.

Normalt bruges mirabelle, Prunus cerasifera som grundstamme for de forskellige blommesorter. Det giver store kraftigt voksende træer og af og til irriterende rodskud ved træets fod. Nogle blommesorter kan man imidlertid købe podet på en svagere voksende grundstamme, St. Julien A og den fører til færre rodskud, mindre vækst og mange frugter.

Sygdomme

Blommer ser meget rådne og dårlige ud, hvis de angribes af gul monilia. De hurtigtvoksende svampesporer angriber blommerne, der får store grågule pletter og rådner i løbet af få dage. I fugtigt vejr smitter gul monilia hurtigt. Fjern de angrebne frugter, når du ser dem, for at undgå videre angreb.

Det er også slemt at finde orm i blommerne. Det er blommeviklerens larve, der udklækkes inde i frugten, hvor den æder kødet. Omkring stenen ligger ofte brunlige ekskrementer. De angrebne blommer modner gerne lidt før de øvrige og falder til jorden. Saml alle nedfaldne blommer op under træet. Det giver langt færre larver året efter.

Fotograf: Laila Sølager

Bestøvning skal der til

Mange blommer er selvbestøvende og udvikler blommer fra pollen fra deres egne blomster. Men nogle sorter skal have et andet blommetræ som nærmeste nabo, så bierne lettere transporterer pollen fra den ene sort til den anden.

Sorterne ’Victoria’og ’Opal’ er meget gode som bestøvertræer. Plant et ved de bestøverkrævende træer eller klip nogle blomstrende grene af et ’Victoria’ træ og stil dem i en gulvspand under f. eks. ’Reine Claude’-træet.

I tørt vejr er bierne på vingerne, og er nætterne uden frost, udvikler de bestøvede blomster sig til saftige blommer i slutningen af august. Bemærk at træer, der skal bestøve hinanden, skal blomstre på samme tidspunkt.