Gå til hovedindhold
"Ditta" er en populær, sund og velsmagende kartoffelsort, der kan holde hele vinteren. - Fotograf: Maren Korsgaard
"Ditta" er en populær, sund og velsmagende kartoffelsort, der kan holde hele vinteren. - Fotograf: Maren Korsgaard
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du kartofler

Ingen køkkenhave uden kartofler. Læs om dyrkning af de lækre knolde, som smager af midsommer.
Maren Korsgaard - 
02. april 2014

Er du en heldig kartoffel, der hypper dine egne kartofler?  Eller kommer du fra den yderste kartoffelrække, har en kartoffeltud eller taler med kartofler i munden? Sproget afslører, at vi har et nært forhold til denne blege, knoldede afgrøde. 

Undgå at overgøde jorden

I haven vælger man et solfyldt bed, hvor der ikke har groet kartofler de sidste tre-fire år. Det forebygger brok, nematoder og bladplet. 

Her skal jorden løsnes grundigt og have kompost og lidt tørret hønsegødning evt. suppleret med kali eller en NPK-gødning med lige så meget eller mere K end N. Pas på ikke at overgøde, da for meget kvælstof i forhold til kalium kan medføre sorte kartofler efter kogning. Giv aldrig kalk, sur jord forebygger skurv.

Læg kartoflerne i april

Ideelt set skal du lægge kartoflerne til forspiring i marts på et lyst og køligt sted. Men nåede du ikke det, kan du godt lægge kartoflerne i jorden uden forspiring, når jorden blot er ca. 8 grader.

Forspirede kartofler. Foto: Maren Korsgaard.

Læg kartoflerne midt i april, når jorden er bekvem. Læg dem, så de er ca. fire cm under jordoverfladen, med spirerne opad og med ca. 30 cm’s afstand. Rækkerne skal have mindst 60 cm’s afstand, for at der er jord nok til hypning. 

Læg et stykke klar plastik eller fiberdug over, hvis du vil have ekstra tidlige kartofler. Det fjernes igen, når frostrisikoen er ovre. 

I maj-juni hypper man rækken, til kammen/jordvolden er mindst 30 cm høj. - Fotograf: Maren Korsgaard.

Hyp og hak

I maj-juni hypper man rækken, til kammen er mindst 30 cm høj. Og når ukrudtet spirer, skal det fjernes, jo før jo bedre. Det er nemt i kartofler, netop fordi de kan tåle at blive hyppet. 

Hypning kvæler ukrudtet, beskytter mod kartoffelskimmel på knoldene og giver også flere kartofler, da planten danner flere jordstængler.

Vand og nyd

Kartofler skal vandes i tørre perioder, det er meget vigtigt både for at få tidlige kartofler og kvalitetskartofler. Kartofler, der har tørstet, risikerer nemlig både at blive skurvede og at koge ud. 

Fra midten af juni kan du nyde årets allerbedste kartofler: De første af egen avl.

Den blå kartoffelsort 'Congo' overser man ikke, når den blomstrer. - Fotograf: Maren Korsgaard.

Klip toppen

Fra juni skal man holde øje med kartoffelskimmelangreb på bladene. Skimmelen kommer, når nætterne bliver varme og fugtige. 

Når bladene får pletter og begynder at visne, klipper man simpelthen toppen af kartoflerne og fjerner den. Så kan knoldene holde sig sunde og friske i jorden, indtil de skal bruges eller indtil høst til forråd. 

Gem til vinteren

Det er bedst at høste dem i begyndelsen af september. De tages op med en greb, eftertørres et par timer i solen og lægges i lystætte kasser, der stilles køligt, tørt og frostfrit – fem grader er optimalt. 

Eventuelt grønne kartofler sorteres fra og kan bruges til læggekartofler næste år.

Dita er en populær, sund og velsmagende sort, der kan holde sig hele vinteren. Foto: Maren Korsgaard.

Kartoffelsorter

Tidlig

Solist:

Lysegul hud og kød. Oval. Hvide blomster. Fast og god. Middel resistent mod skimmel og skurv. Nematodresistent. Brokresistent.

Sofia:

Lysegul hud og kød. Oval. Hvide blomster. Fast og velsmagende. Modtagelig for skimmel i top, men resistent i knolde. Modtagelig for skurv. Nematodresistent. Brokresistent.

Sieglinde:

Lysegul hud, gult kød. Lang til oval. Hvide blomster. Fast og velsmagende. Modtagelig for skimmel i top, mere resistent i knolde. Modtagelig for skurv og nematoder. Brokresistent.

Marabel:

Hvid hud, gult kød, oval. Hvide blomster. God bagekartoffel. Middel resistent mod skimmel og skurv. Nematodresistent. Modtagelig for brok.

Middel

Ditta:

Lysegul hud, gult kød, oval til lang. Hvide blomster. Fast og meget velsmagende. Over middel resistent mod skimmel og skurv. Nematod-resistent. Brokresistent. 

Sava:

Gul hud og gult kød, oval. Hvide blomster. Middelfast og velsmagende. Middel resistent mod skimmel i top, høj resistens i knolde. Middel resistent mod skurv. Modtagelig for nematoder. Brokresistent. Skal hyppes ekstra godt, ellers bliver knoldene grønne.

Exquisa:

Gul, gulkødet, lang til oval. Hvide blomster. Fast og meget velsmagende. Modtagelig for skimmel i top, mere resistent i knolde. Middel resistent mod skurv. Nematod-resistent. Brokresistent. 

Asparges:

Gul, gulkødet, aflang. Blåviolette blomster. Ret fast og meget velsmagende. Meget modtagelig for skimmel, toppen skal fjernes helt, når man ser den første plet. Middel resistent mod skurv. Modtagelig for nematoder og brok.

Middel-sen

Raja:

Rød hud, gult kød, oval. Rødviolette blomster. Halvfast/melet. God bagekartoffel. Middel resistent mod skimmel og skurv. Nematodresistent. Brokresistent.

Congo:

Blåviolet hud og kød, også efter kogning. Rund-oval. Blå blomster. Halvfast/melet. God bagekartoffel og som chips. Modtagelig for skimmel, oplysninger om øvrige sygdomme mangler.

Så er foråret her for alvor!

Giv dig selv 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN for kun 345 kr. - eller giv HAVEN til én, du holder af. Lige nu får du en ekstra gave med.