Gå til hovedindhold
Fluetrompet. Foto: Jesper Corfitzen
Fluetrompet. Foto: Jesper Corfitzen
Artikel - Sådan gør du

Sådan dyrker du kødædende planter

Kødædende planter stiller særlige krav til tilværelsen, men med lidt omtanke kan du dyrke dem i vindueskarmen, drivhuset eller haven.
Gusta Clasen - 
30. januar 2013

Der findes over 670 forskellige arter og underarter af kødædende planter udbredt over det meste af verden. Fælles for dem er, at de har udviklet specialiserede blade, der fungerer som fælder for insekter. På den måde har planterne tilpasset sig livet på næringsfattige voksesteder, hvor et saftigt insekt er et velkommet bidrag til de sparsomme næringsstoffer i jorden.

De enkelte arter stiller forskellige krav til pasning. Her kan du læse, hvordan du dyrker fire kødædende planter, der er nemmest at få til at lykkes, nemlig venus fluefanger, kandebærer, soldug og fluetrompet.

Venus fluefanger. Foto: Stock.xchng, hisks.

Venus fluefanger

Venus fluefanger, Dionaea, har et drabeligt tandsæt med spidse tænder, der klapper sammen som en rævesaks, når et bytte går i fælden. Fælden bliver udløst, når et insekt rør ved nogle stive hår, der sidder midt på bladet.

Placering

Venus fluefanger kan dyrkes i vindueskarm eller drivhus om sommeren. Den skal stå så lyst som muligt, og gerne i fuld sol.

Jord og vanding

Planten dyrkes i en blanding af 2-3 dele ugødet spagnum og 1 del kalkfrit grus/sand. Den har godt af at blive omplantet cirka hvert 2. år, helst i marts. Om sommeren skal jorden holdes godt våd, og den trives bedst i fugtig luft fx i et drivhus/minidrivhus. 

Overvintring

Venus fluefanger overvintres køligt, men frostfrit. Det kan være lidt tricky at få planten til at klare vinteren, da den har brug for en hvileperiode, hvor den står køligt, men frostfrit, helst ved en temperatur på 5-12 grader. Jorden skal være let fugtig, men ikke plaskvåd. I marts får planten små, nye blade og fælder, hvis den har klaret vinteren, og den skal så stilles lyst og solrigt, og vandes rigeligere.

Kødædende plante, venus fluefanger. Foto: Stock.xchng, hisks.

Fodring

Planten skal ikke gødes, men man kan eventuelt fodres med levende eller døde insekter i en passende lille størrelse. Den kan fodres, når fælden står åben, dvs. ca. én gang hver eller hver anden uge. Det er normalt ikke nødvendigt at fodre planten, da den selv kan fange de insekter, den har brug for. Planten kan klare sig i over et år uden insekter, men vil så vokse langsommere.

Pas på, at du ikke kommer til at beskadige de stive hår på bladet, når du fodrer. Brug fx en nål til at stimulere fælden til at klappe i, hvis du fodrer med dødt foder. Brug ikke kød, da det får planten til at rådne.

Kandebæger. Fotograf: Jesper Carl Corfitzen.

Kandebærer

Kandebærer, Nepenthes, lokker insekterne til med bedøvende nektar og smukke mønstre på indersiden af den kandeformede fælde. 

Placering

Kandebærer er tropiske planter, der trives ved mindst 15 grader og højest 30 grader. De trives derfor bedst i et drivhus, men nogle arter kan også klare sig i vindueskarmen. Det gælder bl.a. Nepenthes alata ’spotted’, N. khasiana og N. ventricosa.

Kandebærer skal stå meget lyst for at trives, men bør beskyttes mod kraftig sol.. Planter med klatrende stængler har brug for noget at klatre opad.

Jord og vanding

Planten har brug for en løs og luftig jord, som fx kan bestå af ugødet spagnum, fin orkidébark, perlite og vermiculite. Du kan også blande trækul, leca, osmundafibre, pimpsten og levende sphagnum-mos i jorden.

Jorden skal altid være fugtig til våd, og planterne skal vandes fra oven. De tåler at stå med en lille smule vand i underskålen. Luftfugtigheden skal være høj, da planten dårligt tåler tør luft. De har derfor godt af jævnligt at blive oversprøjtet med en vandforstøver.

Fodring

Kandebærer kan fodres med levende eller tørrede insekter i en passende størrelse, der lægges ned i kanderne.

Soldug, Drosera

Soldug er fyldt med kirtler, der producerer klæbrige dråber, der fasholder insekterne som gammeldags fluepapir. Jo mere de kæmper, jo bedre hænger de fast.

Placering

Der findes mange forskellige arter af soldug, som stiller forskellige krav til pasningen. De tropiske arter, der vokser i varme egne, er de mest hårdføre og nemmeste at passe indendørs. Det gælder bl.a. kap-soldug. Drosera capensis, D. spatulata og D. capillaris. Kap-soldug er især populær, da den både er flot, blomstervillig og nem at dyrke i vindueskarm, terrarium og drivhus. 

Disse soldug skal stå så lyst som muligt, men pas på, at de ikke bliver for varme om sommeren, hvis de står i direkte sol i vindueskarmen. De trives ved temperaturer fra 10-25 grader, men tåler både kortvarig frost og op til 40 grader.

Jord og vanding

De omtalte arter af soldug trives i en blanding af lige dele ugødet sphagnum og kalkfrit sand/granitgrus. Jorden skal være fugtig, men planten bør ikke stå i vand, dog tåler de en smule vand i underskålen.

Overvintring

Kap-solhat og andre tropiske arter er ikke svære at overvintre. De vokser året rundt og har ingen hvileperiode. 

Fodring

Soldug kan fodres med insekter (levende eller tørrede), små dele hårdkogt æg, ost eller chokolade.

Soldug. Foto: Jesper Corfitzen

Fluetrompet, Sarracenia

Indersiden af fluetrompetens tragt er glat som en rutsjebane, så insekterne lander uvægerligt på bunden at tragten, hvor de opløses i en enzymholdig suppe. Planterne er forholdsvis lette at dyrke.

Placering

Fluetrompet kræver meget lys, og trives bedst udendørs. De kan dog også dyrkes indendørs, hvis man har mulighed for at overvintre dem lyst og køligt. Nogle arter tåler frostgrader, og arten Sarracenia purpurea ssp. purpurea kan overvintre udendørs i Danmark, og det gælder muligvis også Sarracenia flava.

Jord og vanding

Fluetrompet kan dyrkes i en blanding af lige dele ugødet spagnum og kalkfrit sand eller perlite. Tilsæt gerne lidt levende spagnum-mos. Jorden bør kun være svagt sur. Jorden skal holdes godt fugtig året rundt, men de bør kun stå i vand kortvarigt.

Fodring

Indendørs kan planterne fodres med tørrede eller levende insekter, men udendørs er det sjældent nødvendigt at fodre, da planterne fint klarer fangsten selv.

Fluetrompet. Foto: Jesper Corfitzen

Så er foråret her for alvor!

Giv dig selv 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN for kun 345 kr. - eller giv HAVEN til én, du holder af. Lige nu får du en ekstra gave med.