Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Artikel for alle

Sådan får du succes med oliventræer i krukker

Henrik Vincents Fisker er gartner og har arbejdet med oliventræer i mange år. Her får du hans tips til, hvordan du dyrker oliventræer i krukker i haven.
Henrik Vincents Fisker. Redigeret af Gusta Clasen. - 

De bedste tidspunkter for indkøb af nye oliventræer er fra marts til juni. De fås til rimelige penge, og man kan endda være heldig at finde dem på tilbud i dagligvarebutikker, så der kan gøres en god handel. 

Foto: Flickr

Vælg den rette potte

Når oliventræet er bragt hjem, bør det omplantes i en stor krukke. Sørg for at vælge en krukke, der ikke så nemt vælter, dvs. en krukke med en ret stor, flad bund. Oliventræer er tunge, så hvis krukken er for lille eller smal, vælter den nemt, når det blæser.

Jorden er vigtig

Oliventræer trives i en jord, som indeholder ler. Du kan købe en særlig jord netop til oliventræer og andre middelhavsplanter. Den kaldes ”Middelhavsjord” og fås i mange havecentre.

Middelhavsjord indeholder, vasket grus, ler og jernholdigt lava, så den har samme karakter som naturlig rød mineraljord fra middelhavsområdet. I jorden er pH-værdien tilpasset, så planterne lettere optager jern, hvilket giver bladene en flot, grøn farve. Du kan også plante oliventræet i citrusjord, der også indeholder ler. 

Det er vigtigt ikke at plante for dybt. Oliventræet må ikke plantes dybere, end det stod i potten.

Foto: Henrik Vincents Fisker

Vand med måde

Den største trussel mod oliventræet er for meget vand. Træet kommer fra egne af Sydeuropa, hvor det kun regner i perioder, mens det er knasende tørt i andre. Oliventræets grå blade er skabt til at forhindre en stor fordampning. I naturen kan et oliventræ hente vandet helt ned i 6 meters dybde, hvilket det naturligvis ikke kan, når det dyrkes i en krukke.

Vanding af oliventræer kan derfor give lidt udfordringer. Mange overvander deres træer, men faktisk tåler de bedre en kraftig udtørring end overvanding. Så vand med måde, og lad jorden tørre ud mellem vandingerne. 

Problemer med gule blade, der ser triste ud og falder af, skyldes typisk overvanding. Smider de derimod grønne blade, kan det skyldes for lidt vand. 

Nyplantede træer skal have vand ofte, da rodsystemet endnu ikke er etableret. 

Skal oliventræer have gødning?  

Nogle steder anbefales det at gøde oliventræer i krukker for at fremme ny vækst, blomstring og frugtsætning. Henriks erfaring er, at gødning af oliventræer er unødvendigt. Planterne har ikke brug for det og de kan få brune pletter i bladene, hvis man overgødsker. 

Hvis man ønsker at gøde, er det vigtigt kun at bruge specialgødning beregnet til oliventræer og citrusplanter. 

Gammelt oliventræ i et kloster. Foto: Libreshot.com

Vinteropbevaring af oliventræer

Oliventræer tåler frost, men når man dyrker dem i krukke, er rodnettet mere sart og følsomt. Derfor er det nødvendigt med visse foranstaltninger, hvis du vil være sikker på, at dine oliventræer i krukker klarer sig gennem en hård vinter.

Det bedste er fra november til april at overvintre oliventræer et lyst og køligt sted (5-10 grader) fx i en uopvarmet udestue eller et opvarmet drivhus. 

Overvintring kan også ske i en garage eller et haveskur, men her må der opsættes vækstlys med mindst 800 lux i 8 timer om dagen. 

Hvis du ikke har sådan et sted til rådighed, kan du i stedet gøre følgende:

  • Træk krukken med oliventræet ind til en mur på et beskyttet sted med læ, gerne sydvendt.
  • Beskyt selve krukken og rodklumpen med vintermåtter, så jorden holdes frostfri. 
  • Beskyt toppen med grangrene, der bindes på med snor - eller med såkaldte overvintringsposer af fiberdug, som kan købes i havecenteret. 
  • Når oliventræer går i dvale fra sidst i november til marts, må de ikke få nogen form for vand eller gødning. Ellers kan rødderne tage skade og når foråret kommer, kan de være så ilde tilredt, at træet ikke kan reddes. 

Det er også muligt mod betaling at sende sine oliventræer på et plantehotel, hvor de bliver opbevaret og passet gennem vinteren. Nogle steder kan man få planterne afhentet, hjemme hos sig selv, andre steder må man selv afsted med sine planter. Det er meget forskelligt, hvad hvert sted kan tilbyde.

Beskæring af oliventræer

På unge planter kan man med fordel knibe skudspidserne for at få en tættere krone. På ældre træer skal man normalt begrænse beskæringen til en studsning i ny og næ. 

Der kan dog være behov for en ret kraftig beskæring, hvis træet bliver medtaget efter en hård vinter. Beskæringen vil resultere i del nyvækst, så træet bliver fint igen. Man opnår intet ved at lade et træ stå og se sølle ud. Sæt oliventræet i skyggen i 2 måneder efter beskæringen. Oliventræer er langsomt voksende, så der går tid, før der er fremkommet nye, veludviklede blade. 

Oliventræer, der er blevet hårdt beskåret om foråret efter en hård vinter. Foto: Henrik Vincents Fisker

Ønsker man blomster og frugt på sit oliventræ, skal man undgå at beskære. Lad træet gro til det efter et par år har mange hængende skud og grene. De vil hænge helt ned over potten til sidst. Det er disse grene, der sætter blomster. 

Lodrette skud giver ingen blomster, så hvis oliventræer skyder mange af disse vanris, må man tynde kraftigt i dem. De kommer som regel kun i toppen.

Skadedyr

Oliventræer kan desværre få skadedyr. Uldlus og skjoldlus er de værste syndere og opdages de ikke i tide, kan træet i værste fald gå ud. 

Uldlus ligner hvide vattotter, som kan sidde overalt på planten dog mest på bladene. Står planterne i drivhus eller orangeri kan man anvende biologisk bekæmpelse mod uldlus.

Uldlus. Foto: Magnus Gammelgaard.

Skjoldlus er sværere at opdage, da de gemmer sig under små brune skjold, som sidder fast på grene, stammen og bagsiden af bladene. Man opdager dem normalt ved, at der under oliventræet ligger noget klistret stads som er deres ekskrementer, såkaldt honningdug. Man kan klippe de hårdt angrebne skud væk. De små larver har også naturlige fjender som f.eks. mariehøns og snyltehvepse.

Skjoldlus på oliventræ. Foto: Magnus Gammelgaard.

Henriks tip

Henrik Vincents Fisker har et godt råd, som han anbefaler, hvis du har plantet et oliventræ i en jord, der ikke indeholder ler.

Han fik for nogen år siden den idé at vande sine oliventræer med en opløsning af almindelig dekorationsler, som det vi bruger til jul, og vand. Han har nu afprøvet dette gennem nogle år, og han oplever, at det giver sunde planter.

Obs! Leropløsningen skal ikke bruges til oliventræer, der er plantet i middelhavs- eller citrusjord eller jord med vækstler, da disse jordtyper indeholder tilstrækkeligt med ler i forvejen. Vanding med leropløsning kan i disse tilfælde få dit oliventræ til at mistrives. 

Sådan laver du Henriks leropløsning:

  • Læg 1 kg ler (fx dekorationsler til juledekorationer) i en beholder med 25 I vand. Sæt låg på beholderen. 
  • Rør rundt i vandet, når leropløsningen skal bruges, og vand dit oliventræ med vandet, som indeholder opløst ler.
  • Fyld beholderen op med vand efterhånden, som du bruger af opløsningen. 
  • Lerklumpen vil i løbet af et år være opbrugt og der hældes en ny i, når opløsningen er blevet for tynd. 
  • Pas på! Leret sviner, så undgå at sprøjte opløsningen på fliser eller lignende, når du vander. 

Alternativt kan du omplante dit oliventræ i middelhavs- eller citrusjord.

Foto: Istockphoto.com

Oliventræer i haven

Denne artikel handler om at dyrke oliventræer i krukker, hvilket er det mest almindelige i Danmark.

Henrik Vincents Fisker har dog mange års gode erfaringer med at have oliventræer, der er plantet ud i haven på en lun og beskyttet plads. 

Oliventræer er ikke særligt krævende som haveplanter, hvis du opfylder følgende basale krav:

1) Medmindre jorden naturligt indeholder meget ler, skal du ved plantningen tilsætte vækstler til jorden, som kan købes i sække i havecenteret. Grav et dybt plantehul og bland vækstler godt rundt i jorden fra hullet. Husk ikke at plante træet dybere end det stod i potten.

2) Overvintring af oliventræer på friland kræver visse foranstaltninger for at få dem helskindet gennem vinteren. Beskyt oliventræet ved at lægge vintermåtter på jorden omkring stammen, inden frosten kommer, og beskyt toppen med grangrene, der bindes på - eller køb poser af fiberdug, som trækkes over planten. 

Facebookgruppen ”Oliventræer i Danmark”

Henrik Vincents Fisker oprettede for 4 år Facebookgruppen ”Oliventræer i DK”, hvor der i dag er over 1500 medlemmer. Hvis du interesserer dig for oliventræer, kan du anmode om at blive medlem af gruppen her

Eller du kan besøge Henriks hjemmeside her

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.