Gå til hovedindhold
Gartner Anja Kelvin besigtiger skaderne i Haveselskabets Have efter stormen 28. oktober 2013.
Gartner Anja Kelvin besigtiger skaderne i Haveselskabets Have efter stormen 28. oktober 2013. Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Sådan redder du stormskadede træer i haven

Se, hvordan du giver træerne bedst chance for at overleve.
Jesper Carl Corfitzen - 
29. oktober 2013

Så er endnu en storm draget hærgende gennem landet, og har efterladt mange væltede og skadede træer i sit kølvand. Her får du vores tips til, hvordan du kan gribe stormskaderne an, så der er størst mulig chance for, at træerne overlever, selv om store grene er knækket af, eller rødderne er revet op af jorden.

Foto: Anja Kelvin

Fjern væltede træer - forsigtigt

I første omgang skal du tage bestik af situationen og tjekke, om væltede træer eller nedfaldne grene har ødelagt bygningskonstruktioner som for eksempel huse, udhuse, carporte mm. I tilfælde af skader skal du kontakte dit forsikringsselskab og anmelde skaden. 

Det er også vigtigt at få fjernet væltede træer, der ligger og trykker oven på hække eller andre af havens planter.

Gå forsigtigt til værks, og fjern træet stykvis. Alliér dig eventuelt med en træteknikker eller træplejer, hvis det handler om større træer, der ikke er væltet helt, eller store grene, der kun delvist er knækket af. Mindre buske og træer, der helt er knækket, kan du bare save væk og fjerne med det samme.

Ødelagte prydbuske kan skyde igen

Heldigvis kan hårdt beskadigede prydbuske ofte bryde med nye grene igen, hvis de blot skæres helt tilbage. Så skulle du stå tilbage med en delvist sammenknækket busk, så fat ørnenæbet, og skær busken ned, og se, om ikke den skyder igen til foråret.

Foto: Anja Kelvin

Flækkede og knækkede grene

Træer, hvor enten hele hovedstammen er flækket, eller de fleste hovegrene er knækket, står sandsynligvis ikke til at redde. Drejer det sig derimod om enkelte flækkede eller knækkede grene, kan du fjerne dem ved at save et rent og lige snit lige under det beskadigede punkt.

Sav aldrig midt på en gren, men skær altid tilbage til en grenvinkel. Mindre knækkede grene og kviste kan renklippes med saks eller ørnenæb. Her skal du også klippe tilbage til en grenvinkel.

Træer med bare rødder

Mange af havens buske eller mindre træer kan have revet sig løs ved roden, og her må du tage bestik af, om de blot kan rettes op og få en støttestolpe, eller om de står så løst, at de helt må fjernes. Står træerne for løst, kan du risikere, at de blot vil vælte igen ved næste kraftige blæsevejr. 

Nyplantede træer og buske kan sagtens genplantes på ny. Husk at binde træerne til opbindingsstolper, så de ikke vælter igen. Større træer med tykke stammer, der alligevel skal fældes, kan måske bruges som stativ for klatreplanter eller formes til skulpturer.

Foto: Anja Kelvin

Stormen tager de svageste

Trist er det, når stormen hærger i haven, og specielt når det går ud over havens planter, men samtidig giver det en mulighed for fornyelse af haven. Der er ofte tale om, at stormen luger de mest svage træer bort og skaber plads til nye.

Før den næste storm

  • Flyt alle løse genstande, så som havelamper, møbler, krukker, juletræer og andet pynt, som fx kransen på døren, og sæt det i sikkerhed indendørs eller et sted med læ.
  • Vær opmærksom på, om nogle træer i haven allerede står usikkert efter sidste storm. En ny storm kombineret med den våde jord, som er et resultat af al den sne og regn, vi har fået på det sidste, kan betyde, at træer er særligt udsat i den nye storm.
  • Hvis træet er meget medtaget, er det måske bedst at fælde det helt, især hvis der er risiko for, at det vælter ind i bygninger el.lign.
Annonce