Gå til hovedindhold
Fliser der bliver spulet.
Fliser der bliver spulet. Foto: Laila Sølager.
Artikel for alle

Sådan renser du fliserne

Foråret er en oplagt tid til at få rengjort fliserne.
Laila Sølager, redigeret af Louise Møller - 

Fliserne er grønne af alger, og nogle har endda fået pletter af grågrønne laver, ogå kaldet flisepest, der spreder sig år for år. Træterrasser er grønne og glatte af alger. Det her i det tidlige, mens vejret stadig er fugtigt, at den store vasketur har størst effekt.

Lær at leve med laverne 

Det såkaldte flisepest er lav, og det er ikke sådan lige at komme af med. Det er langt nemmere at lære at leve med det og acceptere at det er en del af flisernes patinering der breder sig langsomt år for år. Laverne kan dæmpes i perioder, hvor de ikke får lys, men når lyset kommer tilbage, begynder de at vokse igen.
Derfor ser man heller ikke de lyse pletter, hvor der har stået krukker eller når sandet, der har ligget på terrassen hele vinteren, fejes væk. Men efter kort tid genoptager laverne væksten og bliver tydelige igen.

Fliser med lav

Alger kan spules væk

Men algerne kan der gøres meget ved. De grønne belægninger, der ligger specielt på skyggede flisearealer, er forholdsvis nemme at fjerne. Specielt hvis du har – eller kan låne – en højtryksrenser med patio-cleaner. Det er en rund ”spreder” med børster i kanten og roterende dyser under låget.

Skidt og snavs sprøjter derfor ikke rundt i hele kvarteret og vandet spules med et tryk, der ikke ødelægger flisernes overflade. Meningen med højtryksrensningen er at fjerne skidt og alger, uden at ”åbne” flisernes overflade, så de bliver modtagelige for endnu mere snavs og algevækst.

Har du ikke en patio-cleaner, er det vigtigt at bruge højtryksrenseren i en god afstand fra fliserne – helst 40-50 cm fra overfladen og i en vinkel på 30 grader.

Patiocleaner

Grib en kost

Man kan komme langt med rengøringen ved at bruge en stiv kost og sand som fejes frem og tilbage på flisernes overflade. Er fliserne meget algebegroede kan man vaske dem i sæbevand med brun sæbe. Hæld sæbevandet ud over fliserne på et mindre område, og skrub med kosten, indtil snavs og alger løsner sig. Lad blandingen virke et kvarters tid, før du skrubber igen og til sidst skyller af med rent vand fra vandslangen.

Børste med sand

Fyld efter med fugesand 

Hvad enten du bruger knofedt eller maskine, trænger fugerne mellem fliserne til at blive fyldt op efter vasken. Lad fliserne tørre helt og strø derefter sand, som du fejer ind mellem fliserne med en tør stiv kost. 

Måske var det en ide at fylde ukrudtshæmmende sand i fugerne? Det købes i sække på byggemarkedet og hedder Danfugesand. Det findes i to forskellige kornstørrelser beregnet til henholdsvis brede eller smalle fuger. Hvis Danfugesandet skal have maksimal effekt, skal de gamle fuger kradses helt op og fugen udskiftes i hele flisens tykkelse.

 

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.