Gå til hovedindhold
Storkenæb og sankthansurt blomstrer ind i efteråret. Foto: mwms1916 / Flickr
Storkenæb og sankthansurt blomstrer ind i efteråret. Foto: mwms1916 / Flickr
Artikel for alle

Sæt kulør på efterårshaven

Er din have lidt kedelig her sidst på sæsonen, kan du sætte kulør på den med græsser og planter, der blomstrer smukt til langt hen på efteråret. Eller med træer og buske i efterårsfarver, der får haven til at gløde.
Gusta Clasen. Artikel opdateret 2021. - 

1) Plant grupper af stauder, der blomstrer i efteråret

Flickr/Mark

aster_amellus_-_flickr-leonora (ellie) enking.jpg
Plant fx hjortetrøst (foto øverst herover) asters (foto herover), solhat, sankthansurt, og høstanemone. Disse planter er flerårige stauder, der kommer igen år efter år.

2) Plant prydgræsser

Prydgræsserne er smukke, når de står og vifter i det gyldne efterårslys. Elefantgræs er fx en kraftig og alligevel yndefuld plante, der fint kan bruges sammen med større stauder. Men der findes også fine prydgræsser i en lidt lavere højde bl.a. lampepudsergræs, mosebunke og star. 

I oktober pryder de lilla asters,  et lille piletræ og sankhansurt bedet. I baggrunden ses de kraftigt røde efterårsfarver på busken benved. Foto: mwms1916 / Flickr
I oktober pryder de lilla asters, et lille piletræ og sankhansurt bedet. I baggrunden ses de kraftigt røde efterårsfarver på busken benved. Foto: mwms1916 / Flickr

3) Plant træer med høstfarver

Plant et par træer eller buske med strålende røde eller gyldne høstfarver i din have. Det kan fx være benved, japansk ahorn, røn eller bærmispel. De er alle små træer/store buske, som der kan blive plads til i de fleste haver. 

4) Plant buske med bær

Mange træer og buske har dekorative bær og frugter i efteråret. Paradisæbler er flotte og bliver ofte siddende længe. Andre smukke træer og buske med bær og frugter er hybenroser, røn, dværgmispel, ildtorn og kristtorn. Når du planter dem, får du samtidig en høj stjerne hos havens småfugle.

5) Plant nyt i krukkerne 

Hvis dine krukkeplanterne ser lidt trætte ud ovenpå sommerens strabadser, kan du give dem nyt liv ved at skifte jorden ud og plante nye planter. Krysantemum, pyntekål, hebe og lyng er klassikere til efterårskrukker. Men du kan også sætte flerårige planter som prydgræs eller alunrod med røde, gyldne eller brogede blade i krukker.

Annonce