Gå til hovedindhold
Hasselurt. Foto: Jesper Corfitzen.
Hasselurt. Foto: Jesper Corfitzen.
Artikel for alle

Seks gode bunddækkende planter

Her får du vores bud på gode bunddækkende planter til havens gulv.
Ellen Bundgaard - 
03. marts 2010

Når du vælger planter til bunddækket, kan du lægge vægt på, om det skal være grønt året rundt, og om det skal kunne blomstre.

1) Guldjordbær

Waldsteinia ternata, er en anden rigtig god bunddækkeplante. Den vokser hurtigt til, men tilvæksten sker i kanten af planten. I modsætning til almindelige prydjordbær (Fragaria), som formerer sig med små nye planter på lange tynde ’tråde’, der gør disse planter lidt ustyrlige på mindre arealer.

Guldjordbær har urteagtige blade, der er grønne indtil februar, dvs. kort før de nye blade vokser frem. Unge planter får gule blomster i ca. tre uger i maj.

Guldjordbær. Foto: Lisbeth Hvid.

2) Vinca

En af de bedste planter, der har begge egenskaber, er singrøn, Vinca minor, også kaldet vinca. Den bliver ca. 15 cm høj, har mørkegrønne blanke blade hele året og får violette blomster i maj-juni. Den fås også med hvide blomster, Vinca minor ’Alba’.

Vinca minor. Foto: Ellen Bundgaard

3) Storkenæb

Nogle af de bedste blomstrende bunddækkeplanter til større arealer er visse arter af storkenæb.

Tæppe-storkenæb, Geranium cantabrigiense ’Biokovo’, danner et lavt bunddække (ca. 25 cm) med hvide til sartrosa blomster i juni-juli.

Storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, bliver lidt højere og får rosa blomster i samme periode.

Vil du have blomster over længere tid, kan du vælge den højere Geranium macrorrhizum ’Ingwerson’s Variety’, som bliver ca. 40 cm). Den får også rosa blomster, endda i hele sommerperioden fra juni til august. Den kan også tåle skygge. Mens sorten 'Spessart' får hvide blomster.

Alle de nævnte storkenæb får rigtig smukke efterårsfarver, hvilket jo også er værd at tage med.

Storkenæb 'Spessart'. Foto: Laila Sølager.

4) Vedbend er god til store flader

En anden hurtigtvoksende stedsegrøn bunddækkeplante, som er god til store flader, er vedbend (efeu). Storbladet vedbend, Hedera hibernica ’Hestor’, har fligede, blanke blade.

Småbladet vedbend, Hedera helix, har fligede, mere matte, mørkegrønne blade, der er mindre. Den vokser langsommere end den storbladede, men er til gengæld nemmere at styre fremover, da vedbend har det med at hæfte sig til alt på dens vej.

Vedbend. Foto: Laila Sølager.

5) Hasselurt

Har du mere tålmodighed, er hasselurt, Asarum europaeum, en god bunddækkeplante. Den har blanke læderagtige blade, som er runde til nyreformede.

Hasselurt vokser betydelig langsommere, så der går også længere tid, inden jorden er dækket til.

6) Vinterglans

Det samme gælder for vinterglans, Pachysandra terminalis ’Green Carpet’. 

Den har læderagtige, takkede (vinterglans). De bliver kun pæne i hel eller delvis skygge, hvor vinca og vedbend kan bruges både i sol og skygge.

Hasselurt. Foto: Jesper Corfitzen.

Andre gode bunddækkere til halvskygge:

 • Kærminde, Omphalodes verna, med lyseblå forglemmigejlignende blomster i maj.
 • Rosenskovmærke, Phuopsis stylosa, med rødlilla blomster i kugleformede hoveder i maj-august.
 • Pengebladet fredløs, Lysimachia nummularia, som er ganske lav (5 cm) med gule blomster i juni-august.
 • Krybende perikon, Hypericum calysinum, med store gule blomster i juli-sepember.

Se flere her: Bunddækkende planter til skygge 

Krybende perikon. Foto: Ellen Bundgaard.

Gode bunddækkeplanter til solfyldte bede:

Alle jordtyper:

 • Løvefod, Alchemilla mollis.
 • Storkenæb, Geranium – mange arter og sorter. 
 • Dagliljer, Hemerocallis – flere arter og sorter.

Let jord:

 • Katteurt, Nepata x fassenii – flere sorter. 
 • Lavendel, Lavandula angustifolia – flere sorter.
 • Timian, f.eks. Thymus citriodorus. 

Lerjord med muld:

 • Lægeærenpris, Veronica  officinalis ’Allgrün’.
 • Aksærenpris, Veronica spicata (nyt navn: Pseudolysimachion spicatum) – flere sorter. 
 • Lammeøre, Stachys byzantina ’Silver Carpet’.

Sådan planter du

For at få bunden dækket så hurtigt som muligt, skal bunddækkeplanterne stå ret tæt. En afstand på 25-40 cm passer for de fleste. Det er nemt at få bedet til at lukke sig, hvis du planter forskudt række for række. 

Et antal på ni planter pr. kvadratmeter er som regel passende. For de hurtigste af planterne vil der gå ca. to år, før bunddækket lukker helt til, og behovet for lugning virkelig aftager.

Der er god økonomi i at lære sig at lave planterne selv. Det gør du ved at købe en vis mængde i planteskolen og bagefter plante dem ud i bedet med den rette afstand, så længe de rækker. Resten af bedet sår du til med en sommerblomst f.eks. hør, morgenfruer, stolte kavalerer, eller hvad du har lyst til.

Til  august-september eller i april-maj kan du tage nye planter fra de først plantede. Enten ved at grave noget af hver plante, lave stiklinger eller ved simpelthen at grave planterne op og dele dem igen. På den måde kan et nyt stykke plantes til med den samme sort (læs: farve, højde, løv, blomstringstid).

Du vil altid skulle begrænse væksten i kanterne og evt. mod buske og træer ved at stikke kanten af med en spade (f.eks. en gang om året). Så helt arbejdsfri er bunddækkeplanter desværre ikke!

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.