Gå til hovedindhold
Foto: Flickr / Chad Ohman
Foto: Flickr / Chad Ohman
Artikel for alle

Seks roser der blomstrer længe

Haveselskabets rosenekspert, Peter Ørum Scherg, har udvalgt sine favoritter blandt de roser, der blomstrer lige til frosten sætter ind.
Peter Ørum Scherg - 
02. juni 2015

Roser er en af de plantearter, der har den længste blomstringstid. Mange roser blomstrer fra sommer til vinter kun med meget korte pauser. Og det er værd at bemærke særligt i den lille have, hvor hver enkelt plante skal yde meget for at haven bliver interessant hele året.

Her kan du læse mere om seks af mine favoritroser inden for en række historiske og moderne roser, der har det til fælles, at de blomstrer langt ind i efteråret – helt til frosten sætter ind.

Lang blomstring ønskes

Ofte, når jeg taler med folk om roser, er der et gennemgående ønske: De vil gerne have roser, men de skal altså blomstre mere eller mindre hele tiden, være nemme at holde og så selvfølgelig dufte godt. 

Selv når jeg har folk med rundt i egen rosenhave, kan de stå og falde i svime over en rose og udbryde: »Den må jeg bare eje!« - og så kommer spørgsmålet: »Blomstrer den hele tiden?« Er mit svar så ja! Ja! så er der ingen ende på begejstringen.

Nogle roser blomstrer næsten hele tiden, andre remonterer, det vil sige holder pauser mellem blomstringerne i sæsonen. Med lidt viden og erfaring eller ved at spørge sig frem, kan man faktisk have blomstrende roser i sin have fra maj, til frosten tager dem.

Se mig!

Roser er jo vidunderlige, når de står der og ”praler” af deres blomster. Nogle har så fantastiske farver og flotte blomster, at man næsten kan tro, at de snart begynder at tale til en: »Se mig, se mig! Er jeg ikke flot? Det er mig, der er dronning i din have, og så længe du husker at vande mig i tørre perioder, specielt april og maj, og giver mig lidt mad og næring, så skal jeg nok belønne dig.«

Mens mange stauder står kedelige brune og falder sammen ved den første frost, så fortsætter de sentblomstrende roser langt ind i vintertiden. En enkelt nat med frost bremser ikke de bedste, som står med rim og pynter en tidlig vintermorgen i haven. 

Rose Honorine de Brabant

Mine favoritter

Her har jeg valgt seks af mine sentblomstrende favoritter. De byder ind med smukke farver og fin duft selv i en efterårs- og vinterhave.

1) New Dawn

Klatrerrose. Hybrid af Rosa wichuraiana fra 1930. Duft: Mild og god.  Højde/Bredde: 300 x 300 cm. Farve: Sart rosa. Blomstring: fire uger juni/juli og igen frem til frosten.

New Dawn er måske verdens bedste begynderrose, en rigtig klassiker. Det er i hvert i fald verdens mest solgte rose og ikke uden grund: Den er fordringsløs, nem at holde og blomstrer konstant med indlagte pauser. 

Sidste år stod mine egne med flotte blomster, dog med den lille detalje, at de var dybfrosne af kulden! God og kraftig klatrerose med flot, blankt og tæt løv, hvor bladene er små i forhold til mange andre roser. 

Specielt som nybegynder eller førstegangs rosenejer kan jeg kun sige – plant en ‘New Dawn’. Kan nogle år blive angrebet af rosenrust, som jo ikke er det kønneste syn på en rose, den tager dog på ingen måde skade af det.

2) Gertrude Jekyll

Engelsk Rose fra 1986. Duft: Kraftig. Højde/Bredde: 200 x 200 cm (som busk 100 x 90 cm) Farve: Mørk rosapink. Blomstring: Juni og til frosten sætter ind, næsten uden pauser.

Gertrude Jekyll er en engelsk Rose fra 1986, som både kan bruges som busk- og klatrerose. Den blomstrer fra juni og til frosten sætter ind, næsten uden pauser. Foto: Flickr

En flot David Austin-rose der kan plantes som fin buskrose, stor og flot klatrerose eller i en god stor krukke. Flot og tæt løv i blank mørkegrøn farve. 

Plant gerne tre sammen i god næringsrig jord, og den kvitterer med mængder af fantastiske mellemstore blomster med en dejlig duft. Rosen er også rigtig god til afskæring. 

Tåler let skygge, men elsker sol. Stilles den på et udsat sted, er det en god idé at vinterdække.

3) Falstaff 

Engelsk Rose fra 1990. Duft: Kraftig. Højde/Bredde: 100 x 90 cm (som slyngrose 200 x 100 cm). Farve: Mørk purpurrød. Blomstring: Fra juni/juli og til sent efterår.

Uanset om man holder dette vidunder som solitærbusk, i grupper, krukke eller som klatrerose, kan man kun blive betaget af den intense farve, og ikke mindst den overvældende duft – som en gammel historisk rose. 

Blomsterne er store og fyldte, løvet er mørkegrønt, blankt, pænt og tæt på gode kraftige grene. Hårdfør, men ynder en god næringsrig jord med masser af sol. Er helt klart blandt de flotteste af David Austins roser, som jeg varmt kan anbefale.

Heidi Klum

4) Heidi Klum

Moderne buketrose (Floribundarose) fra 1999. Duft: Kraftig. Højde/Bredde: 50 x 40 cm. Farve: Violet med snert af lyserød. Blomstring: Fra juni/juli og til sent i september.

Modellen Heidi Klum valgte denne meget flotte og lille buketrose mellem 15 kandidater til at bære hendes navn. En utrolig fin lille rose med flot tæt løv med kraftige grene, der kan bære de mange henrivende store blomster – med mindre der kommer en kraftig regnbyge. Duften er tæt og intens. 

Plant den i grupper af tre-fem. Er også utrolig flot som bedafgrænsning. Sætter pris på en god og næringsrig jord på en beskyttet solrig plads. Den kræver lidt pleje, da den kan være modtagelig for meldug.

5) Rose de Rescht 

Historisk damascenerrose fra før 1807, genopdaget i 1950. Duft: Kraftig. Højde/Bredde: 150 x 120 cm. Farve: Karmin purpurrød. Blomstring: tre uger i juni/juli og igen indtil frosten.

Rose de Rescht

Elsker man roser, er ‘Rose de Rescht’ et must i enhver have. Den er på mange måder en fantastisk og smuk rose, som appellerer både til nybegyndere og de mere erfarne. Den tåler uden problemer begynderfejl, men kvitterer også for den drevne rosendyrkers hårde beskæring og udtynding med et tæt sundt, mat løv, utallige karminpurpurrøde og himmelsk duftende blomster. 

Den blomstrer kontinuerligt til langt ind i efteråret, er meget hårdfør og stiller ikke store krav til jordforhold mm.

Mme Isaac Pereire.

6) Mme Isaac Pereire 

Historisk bourbonrose fra 1881. Duft: Kraftig. Højde/Bredde: 150 x100 cm. Farve: Purpurrosa. Blomstring: tre uger juni/juli og igen frem til november.

Rosen med den ultimative rosenduft, siges det! Jeg vil nok mene, at det afhænger af den enkeltes lugtesans, men sikken en duft, man stiger næsten til himmels! 

God kraftig vækst med tæt løv og meget store flotte blomster, som kræver opbinding, da grenene ikke kan bære deres vægt. Men dyrk den som slyngrose, og du får blomsterne op i øjen- og næsehøjde. Den sætter pris på god pleje i en god jord og må gerne stå lidt beskyttet for vinden.

 

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.