Gå til hovedindhold
Hornviol. Foto: Pixabay
Hornviol. Foto: Pixabay
Artikel - Havetips

Seks tips til haven i foråret

Marts åbner forårsballet i haven. Nu er der mange spændende gøremål, du kan tage fat på for at skabe nyt liv i haven. Her får du fem forslag til, hvordan du kommer godt fra start.
Jeanette Roust Thysen - 
07. marts 2013

Månedens første dage har allerede budt på skønne solskinstimer med dejligt havevejr, som får det til at krible i fingrene på os for at komme ud og sætte kulør på haven. Endnu varsler vejrudsigten frost, men du kan fint gå i gang med flere af forårets skønne gøremål.

1) Fyld haven med forårsbebuderne

Farverige forårslyng, prægtige påskeklokker og herlige hornvioler er nogle af de forårsbebudere, som tåler at blive plantet ud i marts trods truende frostgrader. Længes du efter friske farver og fornyelse i haven, kan du hurtigt skabe frisk liv i haven ved at fylde nogle krukker med disse hårdføre forårsbebudere.

Med et par krukker med hårdføre hornvioler ved havedøren kan du hurtigt skabe nyt liv og forfriskende farve i forårshaven. Foto: Jeanette Roust Thysen.

Sæt krukkerne på strategisk udvalgte steder, så du kan nyde dem mest muligt – både ude og inde. Placer for eksempel nogle krukker ved indgangen til huset, hvor du færdes dagligt og ud for havedøren eller køkkenvinduet, hvor du også kan nyde synet af blomsterne inde fra.

Marts er i det hele taget en god plantemåned. Nu kan du begynde at plante træer, buske og hækplanter. Du kan også fint begynde at plante stedsegrønne og stauder, når frosten slipper sit greb i jorden. 

2) Fat på forårsoprydning

Marts er den store oprydningsmåned i haven og tid til at fjerne nedfaldne grene, visne stauder og blade for at give plads til at havens nye vækster kan spire frem. Udfordringen er blot, at solen skinner varmt om dagen og nattefrosten bider hårdt om natten.

Selv har jeg tillid til at stauder og forårsløg nok skal klare skærene og jeg har derfor allerede fjernet en hel del af havens visne plantedele. Jeg lader blot tipierne af grangren omkring de sarte roser stå nogle uger endnu for at beskytte planterne. Også i tætte og bladrige stauder som lammeøre undlader jeg at gå for tidligt til værks. Her overvintrer mange nyttedyr som mariehøns og frøer mm. som fortsat skal have lov at gemme sig indtil vejret bliver lidt varmere.

Påskeklokker og andre fremspirende stauder skal nok klare månedens frostgrader, selvom de kan komme til at hænge lidt undervejs. Til gengæld er det en god idé at lade grangrene stå og beskytte de sarte roser nogle uger endnu. - Fotograf: Jeanette Roust Thysen.

3) Ud med saksen

Er hækken blevet for voldsom eller er der nogle grene, der stritter og stikker dig i øjnene, så kan du stadig nå at vinterbeskære de fleste løvfældende træer og buske i denne måned. Undlad blot at beskære blødere som birk, valnød og ahorn, hvis safter allerede strømmer op og ud i grenene og du derfor hjælper bedst ved at vente med at beskære til sommer, hvis de trænger.

4) Tjek belægningerne

Du kan med fordel give dine belægninger et eftersyn nu og feje nyt fugesand mellem fliserne, så de atter stabiliseres. Vinterens frost og nedbør får ofte sandet til at skylle væk mellem stenene. Vinteren er i det hele taget en styrkeprøve for fliserne, som ofte synker langs kanter og kørespor, hvis underlaget ikke er ordentligt etableret. Når frosten slipper sit tag i jorden kan du udbedre skaderne og både omlægge og anlægge nye belægninger som gangstier, terrasser og trapper. 

Du kan fint fjerne ukrudt og visne staudedele nu. Gå blot forsigtigt til værks når du rydder op omkring erantis, krokus og påskeklokker, der smider en masse fine frø som spirer frem nu og senere kan give dig det skønneste tæppe af forårsbebudere. - Fotograf: Jeanette Roust Thysen.

5) Op med ukrudtet

Er du træt af ukrudt? Så gør havelivet let for dig selv og fjern mest muligt ukrudt i marts. Lige nu er kampen mod ukrudt lettest fordi ukrudtet er svækket efter en lang vinter. Så på med havehandskerne og fat om den lille spidse haveskovl og spade. Med dem kan du let løfte enårigt rapgræs, fjerne mælkebøtternes pælerødder og gennemtrevle jorden for kvikrødderne, så du senere kan nyde havelivet fra terrassen.

Det er også nu, at du med mindst mulig indsats kan stikke plænens kanten af med en kantskærer eller en spids spade. Undgå blot at betræde græsset, når plænen er våd eller frossen for at bevare jordens hulrum og struktur.

6) Køb frø til forspiring

Når vejret ikke er til udendørs aktiviteter kan du vende blikket indad og gå på jagt i butikkernes bugnende udvalg af frø, spirekartofler og blomsterknolde. 

Er du til forspiring, så er det ved at være sidste udkald, hvis du vil forspire frø fra langsomtspirende vækster som artiskokker, chili samt kæmpeverbena og prydtobak. Tiden er ideel, hvis du vil forspire dine egne tomater nu. Mange andre frø kan du imidlertid så direkte i den varme jord i haven senere på foråret, så fortvivl ikke, hvis du ikke har tid eller faciliteter til at sætte gang i frøene endnu. Bag på de fleste frøposer kan du læse mere om de enkelte frø og hvornår du skal så.

Har du plads, er det en god idé at lægge kartofler og blomsterknolde som georginer til forspiring. Læg dem gerne i plastbakker eller lignende med lidt spagnum i bunden, så de kan danne små, fine rødder og dermed få en god start, når foråret for alvor får fat og det senere bliver varmt nok til at plante dem ud.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.