Gå til hovedindhold
Foto: Lene K.
Artikel for alle

Skab dine egne julekugler af naturmaterialer

Claus Pedersen fra Munkhus Blomster & Binderi har kreeret smukke julekugler i forskellige naturmaterialer. Du får opskriften her.
Gusta Clasen - 

De naturlige julekugler kan varieres i det uendelige. Udover forskellige materialer kan kuglerne også fremstilles i mange størrelser. 

For at opnå den smukke ensartede og harmoniske kugleform, skal alle materialer have nogenlunde den samme størrelse fx samme størrelse på kogler. 

Det samme gør sig gældende for de stedsegrønne kugler. Her gør du det meget nemmer for dig selv, hvis alle materialer er klippet i næsten lige lange længder.
 

Stedsegrønne kugler

Den smukke buksbom er et hit i juletiden og anvendes af mange til dekorative formål. 

Ikke alle er begejstrede for at få buksbom inden døre, da den for nogle kan have en lidt ram lugt. Men der er heldigvis mange andre materialer, der kan bruges til de stedsegrønne julekugler fx:

 • Blød ene
 • Kranscypres
 • Thuja
 • Nobilisgran
 • Nordmannsgran
 • Rødgran
 • Kristtorn
 • Efeu
   

Sådan gør du:

 1. Som kerne i de stedsegrønne kugler anvendes en rund kugle af grøn oasis i den ønskede størrelse. Den skal trække vand og være vandmættet inden brug. 
 2. Klip alle stedsegrønne materialer i samme længde, ca.4-5 cm. 
 3. Uanset materialevalg skal den nederste cm af stilken renses for blade eller grannåle. Det gør det nemmere at stikke stilken i oasiskuglen, og samtidig bliver der plads til flere stilke. 
 4. Dæk hele kuglen, så den får en ensartet kugleform.
   

Kugle i rødel og bog

De fine små kogler fra rødel er oplagte til mindre kugler. Bagved er kuglen fremstillet at bog, eller rettere skallen fra bog. 

Bog er bøgetræets små trekantede nødder, der kaldes bog, og som sidder sammen to og to i den dekorative piggede skal.
 

Kugler med rensdyrlav

Når du fremstiller kugler med rensdyrlav eller almindelig mos fra skoven, skal du anvende tør oasis, som er grå. 

Sådan gør du:

 1. Du kan montere materialet med fx hårnåle. 
 2. Klip stykker af blomstertråd på ca. 6-7 cm i længden, og bøj disse på midten til hårnåle. 
 3. Saml små ensartede buketter af rensdyrlav, og fæst dem til kuglen med en hårnål. Dette gøres på hele kuglens overflade så den får en smuk kugleform. 
 4. Med mos fra skoven kan man godt anvende store stykker, men sørg alligevel for at fæstne hver enkelt stykke med mange hårnåle.
   

Kugler med kogler

Alle tørre materialer som fx kogler, skaller, nødder eller andet skal limes på tør oasis – altså den grå type. 

Det er nemmest at arbejde med én slags materiale. Men det er også meget smukt at mikse de forskellige materialer. Alle materialer limes enkeltvis på kuglen tæt ved siden af hinanden med limpistol, til overfladen er helt dækket.
 

 

 

 
Annonce