Gå til hovedindhold
Japansk løn, Acer japonicum. Foto: Flickr.
Japansk løn, Acer japonicum. Foto: Flickr.
Artikel for alle

Små træer med stor virkning

Selv om du har en lille have, er der ingen grund til at lade være med at købe træer. Det rigtige træ kan nemt få en lille have til at se større ud, og det giver tit mere karakter end en stor busk.
Med bidrag fra Laila Sølager og Aksel H. Sørensen. Redigeret af Gusta Clasen. - 
fre. 19. sep. kl 9:28

For almindelige villahaver gælder, at træerne helst ikke må blive højere end 6-8 meter. Der er dog også anvendelige træer, der når en færdighøjde på 15 meter. Hvis de bare er tilstrækkeligt langsomtvoksende. Der ligger for eksempel mange års gode oplevelser i et hjertetræ, Cercidiphyllum japonicum, der bliver op til 10-12 meter højt, men er 25-30 år om at nå dertil.

Ved at plante et nyt træ med jævne mellemrum bliver det ikke nogen katastrofe at fjerne et velvoksent træ. Nye træer står klar i kulissen til at overtage rollen som hyggespreder og lægiver.

Her er 6 gode bud på mindre træer til haven udvalgt af Laila Sølager:

 • Løn f.eks. Acer ginnala, Acer japonicum (se foto øverst)
 • Japanske kirsebær, Prunus serrulata f.eks. ’Amanogawa’ og ’Shirotae’
 • Bærmispel, Amelanchier laevis
 • Hanesporetjørn, Crataegus crus-galli
 • Skarntydegran, Tsuga canadensis
 • Benved, Euonymus europaeus

Her kommer 3 gode bud på mindre træer til haven udvalgt af Aksel H. Sørensen:

Blomsterask. Foto: Aksel H. Sørensen.

Blomsterask, Fraxinus ornus, er et lille træ, fordi det kun opnår en fjerdedel af højden på en fuldvoksen almindelig ask. Der findes flere arter af blomsterask, men Fraxinus ornus er den, der dyrkes i Danmark. Den har de finnede blade, som vi kender fra almindelig ask, og så har den store, hvide, duftende blomsterklaser i maj-juni.

Blomsterask stammer fra Sydeuropa og det vestlige Asien. Her bliver den nemt 15 meter høj, mens den i Danmark ikke kommer over 8-10 meter. Træet trives på mere tør jord end almindelig ask. Blomsterask giver karakter og fylde, og vokser til et bredkronet træ, som er perfekt i byhaver og andre steder, hvor pladsen er begrænset.

Etagekornel. Foto: Aksel H. Sørensen.

Etagekornel, Cornus controversa ‘Conver’ Dafo kommer fra kornelslægten, som rummer planter lige fra ganske lave til meget store buske – og altså træer. Den vokser hurtigt til et træ med en eller flere stammer og når op i ti meters højde på ti år.

De unge grene er vinrøde, men de bliver brune med tiden. Grenene er næsten vandrette og sidder i etager med god afstand. Derfor virker træet så luftigt, let og elegant, og det giver ikke en kraftig skygge. Bladene er grønne på oversiden og sølvgrønne på undersiden, og om efteråret får de flotte rødlige farver.

Etagekornel er flot som enkeltstående træ eller flere sammen i en gruppe. Den stammer fra Japan og Kina, og trives i almindelig til let fugtig jord. Den er endnu ikke så kendt og udbredt, men flere planteskoler har den i produktion, så den kan skaffes.

Papegøjebusk. Foto: Aksel H. Sørensen.

Papegøjebusk er den tredje favorit blandt de små træer er papegøjebusk, Parrotia persica. Den hører til de mest farverige træer og buske om efteråret, og som et ekstra plus beholder den bladene længere end flere andre med gode efterårsfarver.

Nogle vil hævde, at papegøjebusk mere er en busk end et træ. Alligevel er den med her. Den er nemlig ikke særlig vanskelig at forme til et fint, mindre træ med en smule beskæring. På den måde kan du få et træ på 3-6 meters højde, og det er nok til at give karakter i de fleste små haver.

De kraftige efterårsfarver er i gult, gulrødt og rødt. Den blomstrer også med små blomster før løvspring, så det er som et kønt, velformet træ med grønne blade sommeren igennem og i finalen med de kraftige efterårsfarver, at den er god.

Papegøjebusk trives i almindelig, veldrænet jord, gerne svagt sur jord, hvor den også får de bedste efterårsfarver. Den tåler temmelig meget frost. Kun i en rigtig hård vinter kan den få frostskader.

I nogle tilfælde kan du købe planter, der er formet til enstammede træer, men de er absolut ikke standardvarer i planteskolerne.

Cembrafyr, Pinus cembra 'Glauca'. Foto: Flickr.

Andre små træer til haven

Disse 4 løvfældende træer tåler snildt at blive 25-50 år gamle uden at blive til store problem-træer:

 • Skarlagentjørn, Crataegus intricata
 • Glansbladet tjørn, Crataegus lavallei
 • Frugttræer og prydæbler, Malus
 • Tibetanske kirsebær, Prunus serrula

Blandt de stedsegrønne er følgende 3 også fine i haver:

 • Taks, Taxus baccata og Taxus bacata ’Fastigiata’
 • Cembrafyr, Pinus cembra.
 • Skovfyr, Pinus sylvestris er velegnet i haver, fordi den er så nem at dyrke andre vækster nedenunder. Skovfyrren ender i 15-20 meters højde efter ca. 50 års vækst, men en levetid i haven på 25 år er vel også værd at tage med.

Alle stedsegrønne kræver læ for at udvikles smukt og er derfor ikke velegnede til den helt nye åbne have.