Gå til hovedindhold
Oktoberkirsebær. Foto: Flickr / Wendy Cutler
Oktoberkirsebær. Foto: Flickr / Wendy Cutler
Artikel for medlemmer

Smukke træer i vinterhaven

Træer giver haven karakter og er smukke på alle årstider. Nogle træer har endda lige det ekstra der gør, at de er særligt flotte, når det er vinter.
Louise Møller - 
21. oktober 2019

Det kan være forskellige ting, der gør, at et træ har en særlig kvalitet i vinterhalvåret. Dets form, altså måden det vokser på, kan være en af dem. Selv når træer ikke har blade på, kan deres nøgne silhuet være ganske dekorativ. For eksempel en bred paraplyformet krone, søjleformet vækst eller krogede grene.

Foto: Pixabay / Lena Lindell

Det kan også være barken, som har en smuk farve eller struktur. Det kender man bl.a. fra birketræernes smukke hvide stammer, men der findes også andre træarter end birk med tilsvarende kvaliteter. 

Når man skal vælge et træ til haven, betragtes det af mange som en kvalitet, at træet har smukke høstfarver inden løvfald eller dekorative frugter. Med nogle træer kan man strække efterårssæson et godt stykke ind i vinteren, fordi deres frugter bliver siddende på grenene længe. Det er både til glæde for havens fugle, men det pynter også i en vintergrå have.

Tjørn. Foto: Pxhere

Endelig er der enkelte træer, der blomstrer om vinteren. Det er ikke et overvældende og fyldigt blomsterflor. Nærmere små elegante blomster. Men det er alligevel nok til at man mærker, at haven lever, og man har noget at glæde sig over i haven, som ellers kan være en smule trist i den mørke tid.  

Placering af vintersmukke træer

Når man planter træer i haven, er det vigtigt at overveje placeringen meget nøje. Når først de har stået på samme sted i nogle år, og rødderne har fået fat, er de ikke sådan lige at flytte.

Desuden skal man tænke over, at der skal vær plads til, at træet kan vokse sig stort, der hvor det plantes. Selvom man altid kan beskære træet og derved reducere størrelsen, så er træer alligevel smukkest, når de får lov at udvikle sig uden beskæring. 

Om vinteren kommer man ikke meget rundt i haven og derfor skal man tænke over, hvor man planter træer, der har en smuk vinterkarakter. De kan med fordel placeres, så de kan ses inde fra huset eller i forhaven, hvor man passerer forbi, hver gang man skal til og fra huset.

Papirbarkløn, Acer griseum

Langsomtvoksende træ med først slank, senere kuplet vækst. Dekorativ kanelbrun bark, der på gamle træer ruller op og skaller af. Løvet får smukke rødorange høstfarver.

Papirbarkløn Acer griseum

Størrelse: op til 10 meter, men vokser meget langsomt.

Vokseplads: Kræver lun og beskyttet vokseplads og trives bedt i en næringsholdig muldjord. 

Tibetansk kirsebær, Prunus serrula

Lille, ofte flerstammet, træ med bred krone. Små hvide blomster i april-maj. Løvet får gule høstfarver. Barken er mahognibrun og skinnende og ruller af i papiragtige strimler.

Tibetansk kirsebær, Prunus serrula, har en blank bark der ruller af i papirstynde ruller. Foto: Haveselskabet

Størrelse: 5-7 meter

Vokseplads: Sol-halvskygge i en fugtighedsbevarende og næringsrig jord. 

Troldhassel, Corylus avellana ’Contorta’

Stor busk eller lille træ. Grenene er krogede som en proptrækker, hvilket ser utrolig dekorativt ud, når der ikke er blade på. Sidst på vinteren eller i det tidlige forår står den med smukke gulgrønne rakler.

Troldhassel, Corylus avellana Contorta

Størrelse: Op til 4 meter

Vokseplads: Trives bedst på en næringsrig jord, men er rimelig tolerant. Tåler en del skygge. 

Søjleeg, Quercus robur  ’Fastigiata'

Smal, søjleformet vækst som danner en smuk skulpturel form.

Søjleeg

Størrelse: Op til 20 meter højt men kun 3-4 meter bredt. 

Vokseplads: Sol-halvskygge. Særdeles jordbundstolerant, men trives bedst på en næringsrig og fugtighedsbevarende jord.   

Japansk prydæble, Malus toringo (syn. Malus sieboldii)

Lille træ eller stor busk med bred pyramideformet krone. Hvide blomster i maj. Små gule æbler der bliver siddende et godt stykke ind i vintermånederne.

malus toringo

Størrelse: 5-6 meter

Vokseplads: Næringsrig og fugtighedsbevarende jord i sol-halvskygge. 

Hanesporehvidtjørn, Crataegus crus-galli

Mindre træ med bred krone med horisontal vækst. Hvide blomster i maj og røde frugter om efteråret som i milde vintre bliver siddende på træet til det tidlige forår. 

Hanesporehvidtjørn Crataegus crus-galli

Størrelse: 5-6 meter

Vokseplads: Sol-halvskygge. Særdeles jordbundstolerant men trives bedst i en næringsrig og fugtighedsbevarende jord. 

Oktoberkirsebær, Prunus subhirtella ’Autumnalis’

Lille træ med bred krone og let overhængende grene. Små sart rosa, næsten hvide blomster. I mildt vejr strækker blomstringen sig fra oktober til december-januar. I hårde vintre falder blomstringen i marts-april.

oktoberkirsebær

Størrelse: 3-4 meter

Vokseplads: Beskyttet vokseplads på en næringsrig og fugtighedsbevarende jord. 

Andre træer der er smukke om vinteren

  • Etagekornel, Cornus controversa
  • Korkelm, Ulmus minor 
  • Stribet løn, Acer pensylvaticum 
Annonce