Gå til hovedindhold
Flasker med urtesnaps
Artikel - Sådan gør du

Snapseopskrifter med bær og urter fra haven

Her får du opskrifter på kryddersnaps fra vores medlemmer og fra følgere på Facebook.
06. august 2017

Vi har efterlyst gode snapseopskrifter hos følgerne på Haveselskabets Facebookside, samt hos vores fantastiske medlemmer og her har du resultatet.

Rumtopf med bær fra haven

Børge Matthiesen fra Ertebjergskov på Sydals har bidraget med denne opskrift på rumtopf.

”Jeg ved ikke helt, om det kommer ind under kryddersnapse, men for haveejere må rumtopf have første prioritet. Og er man lidt til den søde tand, må det være et must”, skriver han.

  1. Man bruger havens bær og frugter, som man måtte have til rådighed, i den rækkefølge de bliver tjenlige. Det kunne f.eks. være rabarber, jordbær, hindbær, ribs, solbær, blommer,vindruer, osv.
  2. Disse fyldes efterhånden i en stor krukke, og der tilsættes 1 kg sukker for hver 2 kg bær. 
  3. Bærrene holdes hele tiden dækket med rom. Rommen skal være mindst 54 %, da den samlede spritprocent ellers bliver for lav på grund af den megen saft. Er der for lidt sprit vil det hele blive "gøsses, som de jerre o synnejysk" 
  4. Læg gerne en tallerken over for at holde bærrene nede under rommen. 
  5. Stilles køligt, og er tjenligt til jul, hvor man sier bærrene fra. Fantastisk farve på drikken og bærrene er uovertrufne i en "tort".

Fotograf: Istockphotos

Fynsk krægedram

Opskrift fra Jette Høirup, Odense M:

  1. 1 kg kræger plukkes af træerne i sensommeren og fryses. Skal fryses ellers vil drammen være aldeles bitter i smagen. Kræger findes bla. på Sydfyn og de Sydfynske øer.
  2. De frosne bær kommes i et stort henkogningsglas, 4 teskefulde rørsukker tilsættes og 1 liter vodka hældes over.
  3. Skal henstå i ca. 2 måneder, og derefter sies krægerne fra, og den flotte dybrøde dram hældes på flasker. Den vinder i smag ved at lagre i 6-12 måneder.
  4. Du kan også lade bærrene forblive i vodkaen et par måneder længere, så vil drammen også få smagen af kernerne fra krægerne, det kan smage lidt i stil med Kijafa, dog uden den voldsomme sødme, og det er virkelig en god charmerende og velsmagende dram. 

Kræge - Fotograf: Flickr

Snaps med citron og chili

”I den kolde tid laver jeg en meget nem kryddersnaps”, skriver Anne Hansen i Morud. Her er opskriften:

  1. 1 økologisk citron og 1 chili lægges i et henkogningsglas. 
  2. 1 fl brøndumsnaps ( eller Svendborg / høker) hældes over, og der lukkes til. 
  3. Efter 1 uge fjernes citronen og chilien, og snapsen hældes tilbage på flasken. 
  4. Skål!

Foto: Flickr

Snaps med citron og stjerneanis

Margot Tanghøj har bidraget med denne opskrift på sin yndlingssnaps:

  1. Vaske 1 økologisk citron, og skær den i mindre stykker.
  2. Læg citronen i en flaske med bred hals, tilsæt 2 stjerneanis, lidt honning eller palmesukker og 1/2 flaske neutralsnaps eller vodka.
  3. Tag citronen op efter 3 - 4 dage.
  4. Tag stjerneanissen op efter 6 dage. Kan trække længere, men den bliver stærk.
  5. Hæld det hele på en pæn flaske.

Stjerneanis. Foto: Flickr

Spillemandssnaps med rabarberrod, sort peber og stjerneanis

Opskrift fra Eigil Husmann, Odense SV:

”Jeg skal da gerne hjælpe jer med en opskrift på en kryddersnaps, som næppe findes i nogen bog om tilsvarende emne. Den hedder en spillemandssnaps, fordi jeg er spillemand. Den bliver i vid udstrækning kopieret i min omgangskreds. Den har sin oprindelse i, at vi for år tilbage skulle tynde ud i vore rabarber”, skriver Eigil Husmann.

  1. Skær en rabarberrod ud i tynde skiver og gennemtørres enten i solen eller i ovn.
  2. Derefter afvejes 6 gram, som trækker i en uge på 75 cl. vodka. 
  3. Så tilsættes 15 sorte peberkorn og 1 stjerneanis. 
  4. Trækketid 1 uge. Fortyndes 1:6. Snapsen vinder ved lagring.

Rabarber. Foto: Flickr

Hyldeblomstdram fra Odense

Fra Jette Høirup i Odense:

  1. Pluk en stor indkøbspose fuld af nyudsprungne hyldeblomster.
  2. Kom hyldeblomsterne i et stort henkogningsglas, tilsæt 4 tsk rørsukker og hæld 1 liter vodka på.
  3. Skal trække i maximum 2 døgn, derefter sies hyldeblomsterne fra, og drammen hældes på flasker.
  4. Drammen smager pragtfuldt af den spæde og intense smag af duften af nyudsprungne hyldeblomster.
  5. Vinder i smag ved at få lov til at lagre i 6-12 måneder, selvom det er svært at vente.

Hyldeblomstersnaps fra Skælskør

Endnu en snaps på hyldeblomst fra Inga Elbæk Jensen, Skælskør:

  1. Små hvide blomsterskærme af hyld klippes af og lægges i et syltetøjsglas og overhældes med snaps. 
  2. Skal trække i et mørkt skab ca. 2 måneder, hvorefter den sies. 
  3. Det giver et mørkebrunt ekstrakt, der fortyndes til en gylden farve. Det giver en snaps, der varmer hele vejen ned.  Kan holde sig i flere år, ved mørk opbevaring.

Hyldeblomst. Foto: Flickr

Snaps af gul snerre

Fra Birthe Torp:

Vores yndlingsdram: 

  • Der plukkes et par gode håndfulde gul snerre – og stilkene klippes af.
  • Blomsterne kommes i et syltetøjsglas og overhældes med vodka.
  • Står og trækker et par dage hvorefter blomsterne sies fra.
  • Vodkaen kommes nu på en flaske og den skal så trække til vinterferien  ret længe – men det er umagen værd. Den kan fortyndes med vodka – hvis man synes den er for stærk i smagen.

Gul snerre - også kaldet Jomfru Marias sengehalm. - Fotograf: Flickr / John Shortland

Kirsebærsnaps

Fra Birthe Torp: 

Og hvis man er så heldig som os, at have et kirsebærtræ i haven kommer her en opskrift til:

  • Et stort syltetøjsglas fyldes med helt modne, søde kirsebær og dækkes med Brøndum eller vodka.
  • Skal så stå i 3-4 måneder – her kan man smage stenenes mandelsmag.
  • Bærrene sies fra og drikken nydes ufortyndet.
  • Hvis man kan vente, vinder den ved lagring.

Kirsebær. Foto: Flickr

 

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.