Gå til hovedindhold
Foto: Gapphotos / Friedrich Strauss
Artikel for alle

Sød surkløver til potterne

Vulkansurkløver er med sine rødlige, lette blade og små gule blomster et oplagt valg som frodig plante i krukker, altankasser eller ampler.
Elisabeth Poulsen - 
12. juni 2015

De fleste kender skovsyre, Oxalis Acetosella, der pibler frem af skovbunden om foråret med sine grønne kløverlignende blade med syrlig smag og fine, hvide blomster - ofte med et strejf af lilla. 

I de senere år er en rødbladet slægtning med små gule blomster blevet populær som prydplante i sommerens krukker. Ofte sælges den under navnet rød skovsyre, men faktisk hedder den vulkansurkløver, Oxalis vulcanicola

Sorten ’Zinfandel’ har sterile blomster og kan ikke danne frø, så man behøver ikke at nippe visne blomster af, hverken for at fremme blomstring eller for at undgå frøspredning.

Perfekt til potter og ampler 

Det røde løv og de gule blomster gør vulkansurkløver til en fuldtræffer i forhold til tidens farvetendens, og de rødviolette blade danner en smuk kontrast til de gule blomster. 

Vulkansurkløver

Planten bliver ca. 20 cm høj og blomstrer ivrigt hele sommeren, hvis den bliver sat i god jord og et sted med masser af sol. Den kræver ikke nogen videre pasning og kan klare perioder med tørke. 

Vulkansurkløver er flerårig, men vil man være sikker på, at den overlever, skal den stå frostfrit om vinteren.

Planten formerer sig ved hjælp af underjordiske stængler, og hvis den trives, kan den blive stor og frodig, så det kan være en fordel at plante den i potter, så den ikke overtager et helt bed i sommerens løb. 

Et syrligt drys på maden

I det nye nordiske køkken optræder vulkansurkløverens blade og blomster ofte som elegant og syrlig pynt. En af de mange kokke, der anvender den, er Mikkel Korsgaard Sørensen, køkkenchef på Malling Kro. 

Ifølge Mikkel kan nogle få dekorative blade give et syrligt modspil for eksempel til fede saucer.

»Jeg bruger både grøn og rød skovsyre i min mad. Det er et godt alternativ til citron, og det kan også med fordel bruges i det søde køkken. En fed fromage eller en chokoladekage kan vinde med et syrligt pift,« siger Mikkel. 

Han understreger, at han kun bruger meget få blade og stilke i en ret.

»Oxalis indeholder, som navnet antyder, oxalsyre – ligesom rabarber. Oxalsyre er giftigt i store mængder, så det er vigtigt, at man nøjes med et syrligt drys. Ellers ville det heller ikke smage godt.«

Ifølge Giftlinjen kan indtagelse af store mængder skovsyre give opkastning, og det gælder også for beslægtede arter.

Kend din Oxalis – de smukke, de spiselige og de virkelig onde

Vulkansurkløver hører til surkløverfamilien, Oxalidaceae – en plantefamilie, som omfatter flere hundrede andre arter inden for slægten Oxalis. 

Vulkansurkløver

De fleste af dem hører hjemme i Sydamerika og Afrika, men nogle af Oxalis-arterne er blevet udbredt i andre dele af verden, enten som dyrkede prydplanter, som spiselige afgrøder, fx oka eller som ukrudt. 

Skovsyre er hjemmehørende i Danmark og er ikke til gene, når den titter frem i en skovbund, men nogle beslægtede arter kan blive til problemukrudt. 

Især nedliggende surkløver, O. corniculatus og varianten brun surkløver, O. corniculatus var. atropurpurea, som minder meget om vulkansurkløver, kan brede sig meget og være næsten umulig at slippe af med, hvis den først har bredt sig i haven. 

Hos mange Oxalis-arter lukker bladene sig sammen om aftenen eller før et uvejr, og de har derfor været brugt til at varsle dårligt vejr.

Med gyldne blade

Som noget nyt kan man også få en oxalis med gyldne blade, som er meget smuk i potter fx som her på altanen.

Oxalis

 
Annonce

Kom til Cph Garden 2019

Fra 20. til 23. juni 2019 holder vi et brag af et haveshow i Ballerup. Gå ikke glip af årets største haveoplevelse.