Gå til hovedindhold
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Spørgsmål & Svar

Alpeviol-knolde - hvordan gør jeg?

ons. 13. jan. kl 14:02

Jeg har fået nogle knolde af alpeviol, Cyclamen, i julegave og vil nu vide, hvordan de skal plantes og dyrkes i haven?

Haveselskabets Rådgivning

Generelt frarådes det at dyrke sine Cyclamen fra købte knolde. Det er bedre at så dem fra frø, da sandsynligheden for succes er størst på den måde. Selv har jeg købt knolde i Amsterdam, der lå i jorden i godt to år, før de viste tegn på liv.

Knoldene, du har fået i julegave, må under ingen omstændigheder tørre ud. Er de først udtørret, kan det blive en meget svær proces at få gang i dem igen.

Nu ved jeg ikke, om dine knolde ligger i en kasse med lidt fugtig pottemuld omkring, eller om der er blade og rødder på dem. Hvis ikke, vil jeg råde dig til at lægge dine knolde i et vandbad i ca. 12 timer, og derefter sætte dem i nogle potter med en veldrænet jord bestående af pottemuld iblandet grus. Knoldene plantes ca. 5-10 cm dybt.

I april-maj, kan du udplante dine Cyclamen. Brug en god bladmuld iblandet grus eller småsten, så der er god dræning i jorden. Cyclamen vokser under normale forhold på bjergskråninger, og derfor er de ikke glade for våd jord.

Med hensyn til omplantning, så skal de endelig have lov at blive på deres endelige vokseplads. Men du kan med lethed tage frø igen af disse og drive videre på.