Gå til hovedindhold
Foto: Aksel H. Sørensen
Spørgsmål & Svar

Benved langs mur

ons. 3. dec. kl 10:48

Jeg søger en lav, stedsegrøn plante til at plante langs en østvendt mur. Der er under et tagudhæng, så der er tørt. Kan benved klare sig der?
Jeg vil også gerne have en højere staude eller to i den grønne bundplantning. Kan høstanemone gro der?

Haveselskabets Rådgivning

De stedsegrønne krybende benved, Euonymus fortunei i udvalgte sorter er nøjsomme og kan klare sig i skygge og under forholdsvis tørre forhold. Det betaler sig dog, at hjælpe dem med vand i begyndelsen. Vand dem godt, når du planter dem her i efteråret. Vand dem igen til foråret og gerne i varme, tørre perioder sommeren igennem. Når planterne er etablerede, kan de næsten klare sig uden vanding.

Skulle de på et tidspunkt blive for store, tåler de fint at blive klippet efter behov om foråret eller i løbet af sommeren. Sorten Euonymus f. ’Nyrans’ har grønne blade, mens ’Emerald Gaiety’ har hvidbrogede blade og ’Emerald ’n’ Gold’ har gulbrogede blade.

Høstanemone får det sandsynligvis for tørt under de forhold. I stedet kan du f.eks.bruge sankthansurt, som er meget nøjsom. De fås også med hvide blomster, som kan passe godt sammen med den hvidbrogede krybende benved.

Vil du have noget, der blomstrer tidligt, kan silkepæon klare sig på stedet.