Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Bjørneklo og skvalderkål

tor. 2. dec. kl 14:57

Min baghave afsluttes med et stengærde, der går over i en stejl, stenbeklædt brink mod en bæk. Heri trives desværre ukrudt som skvalderkål, bjørneklo m.m. Sidstnævnte ordnes efter kommunal rådgivning med salt. Men hvad kan jeg plante, der kan "vinde" over ukrudt og give en pæn, frodig og gerne blomstrende beplantning ? Brinken ligger i skygge.

Haveselskabets Rådgivning

For god ordens skyld skal jeg sige, at salt ikke må bruges som ukrudtsmiddel, og kemisk bekæmpelse er udelukket i nærheden af vandmiljøet. Eneste mulige løsning er, at grave bjørneklo op med spade eller hakke stænglen over 10 til 15 cm under jordoverfladen. Arbejdet skal udføres om foråret i takt med bjørneklo spirer frem. Det er et stort arbejde, og bekæmpelsen kan tage nogle år, men det er muligt at bekæmpe bjørneklo denne måde med en vedholdende indsats.

Derimod er det vanskeligt med skvalderkålen. Eneste mulighed i dette tilfælde er, at den dækkes med lystæt sort plastfolie eller lignende i perioden fra tidligt forår indtil efteråret. Succes afhænger af, om der sker ny indvandring. Hvis du ikke kan bekæmpe skvalderkålen, bliver du nødt til at elske den. Den får smukke hvide blomster i skærme. På våd jord langs vandløb og i enge gror almindelig mjødurt, Filipendula ulmaria, som er en høj flerårig plante. Prøv den.