Gå til hovedindhold
Foto: Fotolia
Spørgsmål & Svar

Blommetræ - beskæring

tir. 25. nov. kl 13:59

Vi har et blommetræ og en kirsebærtræ, som vi ønsker at beskære. De er begge 2 år gamle cirka 1,5 meter høje. Blommetræet er meget tæt, med mange grene tæt på hinanden. Kirsebærtræet har kun fire lange grene, som overhovedet ikke deler sig. Mit spørgsmål er, om her sidst i november er et helt forkert tidspunkt at beskære træerne på?

Haveselskabets Rådgivning

Blomme og kirsebær beskæres i løbet af sommeren. Det kan ske i forbindelse med, at frugten plukkes eller umiddelbart efter høst. Det er helt naturligt, at de unge træer næsten ikke bærer frugt.

Hvis du beskærer, skal det ske med måde, fordi beskæring som udgangspunkt forsinker og reducerer blomstring og dermed frugtsætning. Sidegrenene på kirsebærtræet, vil dannes i løbet af næste vækstsæson.

Beskæring i unge blomme- og kirsebærtræer skal begrænses til udtynding af nogle få grene. På længere sigt er det ikke en fordel at beskære hverken kirsebær- eller blommetærer i haver. De har svært ved at hele sårene efter beskæring, og det øger risikoen for sygdom. Desuden vil der efter en kraftig beskæring være en lige så kraftig dannelse af vanris. 

Erhvervsfrugtavlens anbefalinger skal ikke overføres til havens frugtavl, hvor oplevelsen, af det smukke træ, duft, smag med videre, tæller.